Ramona Chiriac s-a retras de pe lista PSD-PNL la europarlamentare

Ramona Chiriac susține că s-a retras de pe lista comună PSD-PNL la europarlamentare din motive personale.

Ramona Chiriac nu mai deschide lista comună a PSD-PNL la europarlamentare.

Anunțul ar fi fost făcut chiar de șefa demisionară a Reprezentanței Comisiei Europene în România la ședința Partidului Social Democrat de joi, au precizat surse politice citate de News.ro.

Ulterior, Ramona Chiriac a confirmat, într-o postare pe reţeaua X, că nu candidează la alegerile europarlamentare și a invocat „motive personale”.

„Confirm că nu candidez la alegerile pentru Parlamentul European, din motive personale. Continui să susțin Europa în România și România în Europa”, a scris Ramona Chiriac pe X, fosta rețea Twitter.

Surse politice au declarat pentru corespondentul Europei Libere la Bruxelles că Ramona Chiriac ar fi cerut un post de comisar european, pe care însă PSD nu i l-a putut promite.

Întrebat joi, în conferința de presă susținută la încheierea propriei ședințe de partid, președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a declarat că nu știe nimic despre această retragere din capul listei comune.

Întrebat de jurnaliști, Ciucă nu a putut confirma informația că PSD ar fi condiționat numirea Ramonei Chiriac pe primul loc la europarlamentare de intrarea sa în rândul social-democraților.

Îți mai recomandăm Cîrstoiu, un candidat pentru liniștea lui Ciolacu & Ciucă. Undă verde pentru liste comune pe toată linia la București

El a anunțat joi că partidul a aprobat lista liberalilor care se vor afla pe locuri eligibile la europarlamentare: Rareş Bogdan, Adina Vălean, Daniel Buda, Siegfried Mureşan, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Virgil Popescu, Alexandru Muraru şi Mara Mareş.

Biroul Politic Național a validat și candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu, independent politic, din partea alianței PSD-PNL la Primăria Capitalei.

Președintele PNl, Nicolae Ciucă a anunțat că au fost validate listele pentru președinții a 25 de consilii județene, 21 consilii pentru municipii reședință de județ și pentru candidații la sectoarele 1 și 6 din Capitală.

Un Consiliu Naţional al PNL va avea loc pe 24 martie pentru a valida alianţa electorală cu PSD şi definitivarea fuziunii cu ALDE.

Chirica și Alexe, validați pentru Primăria și Consiliul Județean Iași

Biroul Politic Naţional al PNL a validat candidatura lui Mihai Chirica la Primăria Iaşi, a lui Costel Alexe la şefia Consiliului Judeţean, în timp ce şeful filialei PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, va candida pe lista PSD-PNL la alegerile europene.

Primarul Mihai Chirica spune că Iașul are nevoie să continue cu aceeaşi formulă pentru susţinerea proiectelor locale și regionale, motiv pentru care obiectul local al PNL este să câștige Consiliului Judeţean Iaşi, primăriile municipiilor Iaşi şi Paşcani, oraşelor Podu Iloaiei, Târgu Frumos şi Hârlău și a 60 de UAT-uri din judeţul Iaşi.

„Alături de colegii mei Costel Alexe şi Mihai Chirica, împreună cu întreaga echipă liberală ieşeană, vom fi mai puternici şi mai determinaţi ca oricând să câştigăm în 2024“, a precizat liderul filialei ieşene a PNL, deputatul Alexandru Muraru într-un comunicat remis presei joi seară.

În ședința BPN de joi liderii PNL au aprobat ca Alexandru Muraru să ocupe locul nouă pe lista comună PSD-PNL la europarlamentare.

Și Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a confirmat că va candida pentru un nou mandat.

Mihai Chirica este primar al Iaşiului din anul 2016, ales pe listele PSD, în timp ce Costel Alexe a fost ales preşedinte al CJ Iaşi în 2020 pe listele PNL.

Marcel Ciolacu: E suficient că a făcut public că nu mai dorește să candideze

Marcel Ciolacu a confirmat că o „problemă personală” este motivul pentru care Ramona Chiriac s-a retras de pe lista PSD-PNL pentru europarlamentare.

„A făcut public faptul că nu mai doreşte să candideze şi cred că este suficient”, a spus premierul Ciolacu, președinte al PSD. „A anunţat public de ce anume s-a retras. Nu pot comenta eu o decizie luată de doamna Ramona Chiriac. Am avut o discuţie cu doamna Chiriac. Dânsa a făcut public faptul că nu mai doreşte să candideze şi cred că este suficient. E o problemă a dânsei personală şi eu nu am dreptul să vorbesc.”

El a negat că ar fi avut o discuție cu Ramona Chiriac privind funcția de comisar european și a spus că, înainte de toate, va trebui să aibă o discuție pe acest subiect cu preşedintele Iohannis, care reprezintă România în Consiliul European, unde se negociază portofoliile.

„România nu ştie încă ce portofoliu va avea. Cred că prin octombrie anul viitor va fi această desemnare. Deci e puţin probabil să aibă cineva o discuţie, când nu se ştie nici ce portofoliu vom avea”, a spus Ciolacu, citat de News.ro.

Îți mai recomandăm PSD și PNL nu găsesc candidatul-minune pentru București. Cele șase concluzii care reies din sondaje

Pe 21 februarie, Marcel Ciolacu a declarat că lista PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare va fi deschisă de o femeie independentă politic.

Pe 13 martie, Ramona Chiriac, șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a confirmat că și-a anunțat demisia de la Comisie și că va deschide lista PSD-PNL.

Joi, 21 martie, la începutul ședinței PSD, desfășurate cu ușile închise, Ramona Chiriac a anunțat că se retrage de pe listă.

Ciolacu a admis că Mihai Tudose ar putea deschide lista comună, în locul Ramonei Chiriac, dar a spus că va lua o decizie doar după ce va discuta cu partenerul de coaliție, Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Lista aprobată joi de Consiliul Politic Naţional al PSD pentru europarlamentarele din 9 iunie: Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda, Victor Negrescu, Vasile Dîncu, Gheorghe Cârciu, Dragoş Benea, Dan Nica, Ştefan Moşoiu, Roxana Mînzatu, Andi Cristea, aanunțat Marcel după reuniunea social-democraților.

Știrea inițială

Conducerile PSD şi PNL s-au reunit joi separat pentru a definitiva lista comună la alegerile europarlamentare şi candidaţii la sectoarele Capitalei, după ce în urmă cu o zi au anunţat, într-o conferință comună de presă, candidatul la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitatului Universitar.

Liberalii s-au întrunit la ora 15.00 în Biroul Politic Naţional, iar social-democraţii în ședința Consiliului Politic Naţional de la aceeaşi oră, ambele partide la Palatul Parlamentului.

Liberalii au avut și miercuri o ședință la Vila Lac pentru stabilirea candidaţilor eligibili la alegerile din 9 iunie.

Lista comună PSD-PSD pentru Parlamentul European va fi constituită pe principiul „fermoarului” între cele două partide.

Pe listă se va regăsi și Gabriela Firea, despre care purtătorul de cuvânt al social-democraților, Lucian Romașcanu, a anunțat în urmă cu o zi că va primi un loc eligibil după ce Cătălin Cîrstoiu a fost desemnat candidatul alianței la Primăria Capitalei.

Îți mai recomandăm Trei motive pentru care PNL și PSD aleargă după candidați independenți

Din numele vehiculate până acum, pe surse, pe listă se vor regăsi: Mihai Tudose (PSD, Rareş Bogdan (PNL), ⁠Gabriela Firea (PSD), ⁠Dan Motreanu (PNL), ⁠Victor Negrescu (PSD), ⁠Adina Vălean (PNL), ⁠Vasile Dîncu (PSD), ⁠Daniel Buda (PNL) ⁠Maria Grapini (PSD) ⁠Siegfried Mureşan (PNL), Gheorghe Cârciu (PSD), ⁠Dragoş Benea (PSD) ⁠Mircea Hava (PNL), ⁠Titus Corlăţean (PSD), ⁠Dan Nica (PSD), Gheorghe Falcă (PNL), ⁠Roxana Mînzatu (PSD), ⁠Virgil Popescu (PNL), ⁠Alexandru Muraru (PNL).

Printre candidaţii PNL ar urma să se afle şi deputatul PNL Mara Mareş, preşedinta Organizaţiei de Tineret a partidului, însă nu pe un loc eligibil.

Ordinea candidaţilor poate suferi modificări, în funcţie de discuţiile interne din partide.

În ciuda faptului că și actualul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, și cel al Culturii, Raluca Turcan, și-ar fi exprimat dorința de a obține un loc eligibil pe listă la europarlamentare, se va respecta principiul enunțat deja de premierul PSD, Marcel Ciolacu, care a spus că miniștrii trebuie să-și încheie mandatul, relatează Digi 24.

Joi, ministrul Justiției a negat că ar fi râvnit la un post de listele pentru Parlamentul European.

Tot în şedinţele de joi se aşteaptă o decizie privind candidații la sectoarele Capitalei.

PSD va numi candidaţi la Sectorul 2 şi Sectorul 5, iar la sectoarele 3 şi 4 vor fi susţinuţi actualii primari Robert Negoiţă şi Daniel Băluţă. La Sectorul 5 este vehiculat numele prefectului Capitalei, Rareş Hopincă, iar la sectorul 2 deputatul Dan Cristian Popescu.

Îți mai recomandăm Independentul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PNL-PSD la Primăria Capitalei