Liderilor PSD și PNL le-a luat ceva timp pentru a decide numele candidatului comun pe care îl vor arunca în cursa pentru Primăria București. Au optat în cele din urmă pentru un independent: Cătălin Cîrstoiu, mangerul Spitalului Universitar, în detrimentul candidaților de partid, Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL).
Două motive care au dus la candidatul comun independent
Alegerea unui candidat comun independent era previzibilă din două motive:
1.Sondajele de opinie au arătat că niciun candidat de partid nu reușea să atragă simultan electoratul PSD și PNL. Mai mult, atât Gabriela Firea, cât și Sebastian Burduja îndepărtau electoratele celuilalt partid.
Astfel, așa cum a arătat Europa Liberă, în cazul Gabrielei Firea, 57% din electoratul liberal s-ar fi orientat spre Nicușor Dan.
În cazul în care Sebastian Burduja ar fi fost candidatul comun, 60% din electoratul social-democrat ar fi mers spre Cristian Popescu Piedone, actualul primar al sectorului 5, iar 40% din electoratul PNL s-ar fi orientat tot spre Nicușor Dan.
În plus, Gabriela Firea nu a fost dorită drept candidat de Marcel Ciolacu, premierul văzând într-o eventuală victorie la București o amenințare la adresa poziției sale în fruntea partidului.
Motivul principal al acestei alegeri este legat de interesele celor doi lideri. Măsura victoriei stă în interese mărunte ale acestora.Anslistul politic Ovidiu Voicu
2. Ar fi fost nefiresc și ar fi indus confuzie în rândul electoratului dacă la sectoare PSD și PNL ar fi avut liste și candidat comun, iar la Primăria Generală nu.
Practic, decizia de merge pe liste comune la sectoare a impus și candidatul comun la primăria Capitalei și listele comune pentru Consiliul General, spune pentru Europa Liberă analistul politic Ovidiu Voicu.
„Dacă nu mergeau cu un candidat comun la Primăria Generală, ar fi fost un haos. Ar fi dăunat ambelor partide să fi avut în București un amestec de liste, la unele comune, la altele separate. Lucrurile erau prea complicate.
Prin faptul că au făcut alianța și au stabilit că anumiți primari trebuie susținuți în comun deja s-au dus fără discuție pe varianta că la toate alegerile din București trebuie candidați comuni”, ne spune Ovidiu Voicu.
Cum se împart sectoarele. PSD ia partea leului
Împărțirea sectoarelor nu este chiar frățească, pentru că PNL va avea candidați la doar două sectoare, iar PSD la patru.
Astfel, PSD va propune candidați pentru sectoarele 2, 3, 4 și 5, iar PNL pentru sectoarele 1 și 6, potrivit primelor informații.
- Sectorul 1- Sebastian Burduja (PNL, ministrul Energiei și președintele PNL București) sau George Tuță ( PNL, președintele interimar al filialei sector 1)
- Sectorul 2- Rareș Hopincă (PSD, prefectul Capitalei)
- Sectorul 3-Robert Negoiță (apropiat de PSD, primar în funcție)
- Sectorul 4- Daniel Băluță ( PSD, primar în funcție)
- Sectorul 5- se caută un candidat comun
- Sectorul 6- Ciprian Ciucu ( PNL, primar în funcție)
În ședința de marți cu liderii de organizații din București, s-a mai decis ca Gabriela Firea și Sebastian Burduja să fie șefii campaniei lui Cîrstoiu. O mișcare abilă, ambii sunt președinții PSD și PNL București, iar în cazul unui eșec al lui Cîrstoiu, acestia ar putea răspunde politic.
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan se va ocupa de comunicare.
Cîrstoiu, victorie sau înfrângere, listele comune merg înainte
Din informațiile Europei Libere, Cătălin Cîrstoiu a fost măsurat de liberali într-un sondaj făcut acum o lună, dar acesta nu depășea 10%.
Singurul candidat care a avut un scor mai bun a fost Ionuț Lupescu- 28%- în sondajele care au fost pe masa PSD și PNL.
Lucrurile vor sta cu totul altfel după ce candidatura lui Cîrstoiu va fi anunțată oficial și se vor cunoaște toți competitorii, dau asigurări lideri ai coaliției, care recunosc însă că problema slabei notorietăți a acestuia va fi una serioasă.
E mai probabil ca dl. Cîrstoiu să nu cîștige, este opinia analistului politic Ovidiu Voicu.
Cîrstoiu pleacă cu a treia șansă. Trebuie o implicare puternică a activelor de partid, resurse importante pentru a face din Cîrstoiu un cîștigător.Analistul politic Ovidiu Voicu
„Cîrstoiu are două hadicapuri mari politice: e necunoscut, nu are notorietate, și are destule lucruri cotroversate în trecutul său, care deja au început să iasă la iveală și vor fi discutate în campanie. E mai probabil să nu câștige”, ne spune Ovidiu Voicu.
Dacă medicul Cîrstoiu va câștiga Primăria București, va fi un succes al coaliției PSD-PNL și o dovadă că strategia candidatului comun și a listelor comune a fost corectă.
Liderii coaliției vor avea motive să deschidă o sticlă de șampanie și să se așeze la masă pentru a vedea în ce fel pot continua alianța.
„ Victoria la Consiliul Municipal și la cele de sectoare este sigură pentru că e un vot politic și singurul nostru contracadidat serios e USR cu Nicușor Dan. Dacă vom câștiga și primarul general, e clar că strategia e una de succes și că vom merge pe aceeași formulă și la alegerile prezidențiale și chiar la cele parlamentare”, ne spune o sursă de la vârful PNL.
Totul merge în direcția unui plan cu liste comune la alergerile generale, dar asta depinde de rezultatul la prezidențiale, explică analistul politic Ovidiu Voicu.
În opinia acestuia, următorul pas va fi cel al candidatului comun la alegerile prezidențiale, iar această decizie depinde în primul rând de scorul la votul politic pe țară, adică de rezultatul la consiliile județene.
„După părerea mea toată traiectoria acestei alianțe indică faptul că vor avea un candidat comun la prezidențiale.
Cred că la pasul următor, adică alegerile prezidențiale, foarte probabil vor avea un candidat comun. Ce se va întâmpla la parlamentare depinde de rezultatul la prezidențiale”, spune Ovidiu Voicu.
Pe de altă parte, un eșec al lui Cîrstoiu nu-i va deranja foarte tare pe liderii coaliției, „vor spune că a fost un independent și nu de la partid”.
Vor acoperi eșecul prin comunicare.
„Chiar dacă pierd la București, acesta va fi excepția, va fi acoperit de succesul anticipat la consiliile județene, care va fi prezentat ca scorul politic al alianței”, mai spune Ovidiu Voicu.
Cătălin Cîrstoiu, omul potrivit la locul potrivit?
Surse din coaliție spun pentru Europa Liberă că Marcel Ciolacu este cel care a insistat pentru Cătălin Cîrstoiu, deși propunerea inițială a venit dinspre PNL. Unul dintre argumentele acestuia a fost exemplul lui Sorin Oprescu, și el șef al Spitalului Universitar care a câștigat Bucureștiul ca independent.
Înainte să se proclame independent pentru alegerile din 2008, Sorin Oprescu fusese însă membru PSD ani buni, avuse două mandate de senator din partea social-democraților și era foarte bine mediatizat.
Spre deosebire de Oprescu, doctorul Cătălin Cîrstoiu, are legături cu politica doar prin tatăl său, Ion Cîrstoiu, care a fost deputat PD timp de două legislaturi, și prin Traian Băsescu, nașul său de cununie.
Nu se poate spune că medicul Cîrstoiu este total străin de încrengăturile politice, mai ales că funcția de manager la un mare spital din București, precum este Universitarul, a fost obținută prin numire politică.
Desigur, Cătălin Cîrstoiu are o reputație bună, iar medicii de renume sunt în general bine văzuți de populație, dar este o întrebare dacă este familiarizat cu problemele administrative ale Bucureștiului.
De altfel, zilele acestea PSD și PNL încearcă să creioneze un program pentru București pe care Cîrstoiu va trebui să-l asume.
Cine este Cătălin Florin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei
Cătălin Florin Cîrstoiu este medic ortoped, manager al Spitalului Universitar de Urgență din București, din martie 2020, funcție pe care a mai ocupat-o și între anii 2009 și 2016. Din 2016, este decan al Facultății de Medicină „Carol Davila” din București.
A absolvit în 1993, ca șef de promoție, Colegiul Național „Zinca Golescu” din Pitești și Facultatea de Medicină din București în 1999, cu lucrarea de licență Chirurgia endoscopică în malformațiile tractului genital feminin.
A devenit doctor în științe medicale în 2006.
Începând cu 2009, Cîrstoiu este șeful secției de ortopedie și traumatologie de la Spitalul Universitar de Urgență București.
Colectiv, 2015. Refuză transferul pacienților în străinătate
Cîrstoiu a refuzat să semneze transferul în străinătate al pacienților arși în incendiul de la Colectiv (30 octombrie 2015) internați la spitalul pe care-l conducea și la acea vreme de teama controalelor Curții de Conturi și ca să nu știrbească imaginea României.
„Dacă eu semnam un asemenea formular putea să vină Curtea de Conturi peste 10 ani, 3 luni. Și să zica cum? De ce ați semnat? V-ați asigurat că sunt îndeplinite condițiile? Era o situație excepțională pe care ei trebuiau să o rezolve. Era perfect eligibil pentru ei cu condiția să existe dovezi evidente că nu sunt spații în țară. Nu scria nimeni chestia asta pe hârtie. E secție de arși la Timișoara. În contract cu Casa. I-am spus și lui Arafat și lui Bănicioiu treaba asta. Dacă eu semnez primul formular obținut de către pacient și nu de către statul român înseamnă că eu, directorul unui spital, garantez oficial că România nu e în stare să facă chestia asta. Faceți-o voi”, a declarat Cîrstoiu.
Soții Cîrstoiu au fost cununați de familia Băsescu. În 2006, președintele de la acea vreme, Traian Băsescu, s-a prezentat la urgențe cu o criză de hernie de disc. Cătălin Cîrstoiu a fost medicul care l-a consultat, pentru ca apoi să-l însoțească la Viena, unde a fost operat, scrie Digi 24. Patru ani mai târziu, președintele avea să-l decoreze cu Ordinul Sanitar în grad de Cavaler, împreună cu alți medici. În 2013, medicul devine nașul de botez pentru fiica cea mică a a Elenei Băsescu.
Potrivit declarației de avere, are peste 500 de mii de euro și peste 1,6 milioane de lei în 28 de de conturi și depozite. Împreună cu soția sa, medicul ginecolog Monica Cîrstoiu, are o casă în Ilfov de 450 metri pătrați, un apartament în București de peste 100 de metri pătrați și bijuterii de 150 de mii de euro. Cei doi soți au acordat împrumuturi de 4,8 milioane de lei și 138 de mii de euro unor firme și persoane fizice.
Cătălin Cîrstoiu s-a născut pe 18 noiembrie 1974, la Pitești, județul Argeș și este fiul lui Ion Cîrstoiu, deputat USD-PD de Argeș în legislaturile 1996–2000 și 2000–2004.
Cîrstoiu senior a fost deputat, primar și prefect, iar înainte de 1989 a fost director al ITA (Întreprinderea de Transporturi Auto) Argeș. În martie 1990 s-a înscris în Frontul Salvării Naționale - filiale Argeș, iar în august 1990 a fost numit primar al municipiului Pitești, înainte de alegeril democratice din România, unde a rămas până pe 28 octombrie, când a fost numit prefect al județului Argeș. În 1992 a fost ales deputat în Parlamentul României, unde a mai prins încă două legislaturi. Între 2007 și 2012 a fost din nou numit prefect și subprefect de Argeș. A ieșit din politică în 2013, scrie G4Media.