Efectele mariajului PSD-PNL în teritoriu. Social-democrații stau la pândă în Brașov, Timișoara, Constanța

Timiș este unul dintre județele unde colaborarea dintre PNL și USR ar putea avea de suferit din cauza alianței de la centru dintre liberali și social-democrați. În imagine, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

PNL guvernează cu PSD la nivel național, dar este implicat în multe alianțe de guvernare locală cu USR. În acest joc al alianțelor, strategia social-democraților în perioada următoare este să spargă, unde este posibil, colaborarea PNL – USR.

PNL și USR au promis în campaniile electorale de la locale și parlamentare că vor guverna împreună. După ambele scrutine s-au format majorități, acolo unde a fost posibil. La un an după votul popular, situația s-a schimbat. PNL guvernează la nivel național alături de PSD, iar USR a trecut în Opoziție.

Situația s-ar putea multiplica și în plan local. Strategia PSD este ca, în perioada următoare, să spargă, acolo unde este posibil, colaborarea PNL – USR și să formeze majorități alături de liberali.

București, Constanța, Timișoara, Brașov, Alba se numără printre municipiile în care PNL și USR au format majorități în Consiliile Locale. După intrarea la guvernare, PSD a început să revendice și guvernarea locală, nu doar pe cea centrală.

Gabriela Firea a declarat pentru Europa Liberă, chiar în timpul negocierilor pentru formarea noului guvern PNL – PSD – UDMR, că s-ar putea ca astfel de alianțe să apară și în plan local. Practic, pot apărea majorități PNL – PSD și la nivelul consiliilor județene sau municipale, dar chiar și în Consiliul General al Primăriei Capitalei.

Îți mai recomandăm Guvernul PSD-PNL, cum arată „marea împărțeală” a funcțiilor

Pentru a stopa intențiile de hegemonie ale PSD, președintele PNL București, Ciprian Ciucu, a cerut să nu fie ruptă alianța cu USR la nivel local, chiar dacă acest lucru s-a produs la nivel național. El a pledat ca fiecare primar să aibă libertatea de a decide alianțele politice. Ciucu este cunoscut în partid drept un adversar al alianței cu PSD.

Primarul Nicușor Dan s-a lovit și el de instalarea PSD la Palatul Victoria când a cerut mai mulți bani pentru municipalitate. Prima contră a avut-o cu ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, pe care l-a acuzat că ascultă de Gabriela Firea.

Îi voi prezenta domnului Câciu chestiunile financiare care privesc Primăria Capitalei, ca să aibă informațiile direct de la sursă. E important un dialog direct, fiindcă domnul ministru nu se poate baza pe informațiile de la Gabriela Firea, care pare să-și mintă și colegii de partid, nu doar bucureștenii”, a susținut primarul Capitalei.

Reacția ministrului de Finanțe a venit chiar la postarea lui Nicușor Dan. Adrian Câciu i-a transmis edilului că îl putea suna direct în loc să posteze pe Facebook. Tot ministrul de Finanțe l-a acuzat pe Nicușor Dan că nu este un bun gospodar”.

Relația PNL – USR a fost una tensionată în Capitală, existând și acuzații de blat între cele două părți. Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand (USR), i-a criticat pe liberali în mai multe rânduri și a afirmat că aceștia votează alături de PSD, mai ales în problema curățeniei din Sectorul 1.

Președintele PNL Timiș: De facto, nu mai există colaborare cu USR în Timișoara

Timișoara și județul Timiș reprezintă o altă zonă unde colaborarea PNL – USR ar putea avea de suferit, iar PSD stă la pândă. Relația primarului Dominic Fritz cu liberalii din județ este una rece, iar colaborarea în plan municipal este una plină de asperități.

La nivelul Consiliului Județean, dar și la nivelul Consiliului Local Timișoara există o alianță PNL – USR.

„Alianțele locale sunt mai stabile decât cele la nivel național. Aici contează oamenii, relația este mult mai directă, alianțele durează mult mai mult. Nu avem nicidecum de gând să schimbăm alianța locală pentru că funcționează și este în regulă să continuăm cu ceva care funcționează. Mă refer la Consiliul Județean. La Timișoara avem probleme, de facto colaborarea nu mai există”, a declarat președintele PNL Timiș, Alin Nica, pentru Europa Liberă.

Alin Nica, președintele PNL Timiș.

Astfel, fisura majoră se înregistrează deja între PNL și USR la nivelul municipiului Timișoara, ceea ce ar putea avantaja PSD. Social-democrații ar dori însă o colaborare și la nivel județean pentru a-și sprijini mai bine primarii din județ.

Președintele PNL Timiș, Alin Nica, susține că nu are de gând să formeze o alianță cu PSD la nivelul Consiliului Județean.

„De ce să dai pasărea din mână pentru pasărea de pe gard? Numai prostul schimbă ceva care funcționează”, a spus Nica.

El crede că electoratul nu a votat PNL pentru a colabora cu USR, iar guvernarea națională cu PSD reprezintă „o necesitate de conjunctură”.

Primarul Dominic Fritz a declarat că PNL are nevoie de o clarificare doctrinară pentru a vedea ce cale urmează.

„Nu voi avea niciodată o colaborare formală cu PSD sau Pro România. Sunt partide nefrecventabile în Timișoara și niciodată nu voi participa să-i aduc la guvernare în Timișoara. Partenerul natural e PNL, dar se află într-o criză mare de identitate și pare că nu mai știe dacă e de stânga sau dreapta”, a declarat Dominic Fritz pentru Europa Liberă.

Îți mai recomandăm PNL a votat începerea negocierilor cu PSD pentru formarea unei coaliții de guvernare

El a precizat că are o bună colaborare cu președintele PNL Timișoara, care este și viceprimar. Liberalul a dat asigurări că nu vrea să rupă alianța cu USR, potrivit lui Dominic Fritz.

„Votanții din județul Timiș au votat pentru alianța PNL - USR. Nu m-ar surprinde dacă la nivel local PNL și-ar schimba aliatul, dar trebuie să explice de ce crede că se poate aduce bunăstare reforme și bunăstare cu PSD”, a adăugat Dominic Fritz.

Lupta PNL – USR în Iași poate ajuta PSD

Mihai Chirica conduce municipiul Iași, iar relația cu USR nu a funcționat niciodată în Consiliul Local. Cele două părți s-a acuzat public și nu au reușit să ajungă vreodată la un consens. Majoritatea în Consiliul Local a fost realizată de PNL cu „userist de bine”, după cum a fost descris de primarul municipiului.

„E mai bine să te pui la masă cu adversarul recunoscut, decât cu Iuda. Măcar știu ce mă așteaptă”, a afirmat Chirica. La nivelul Biroului Permanent Național al PNL, organizația din Iași a votat pentru alianța la nivel național cu PSD.

Mihai Chirica, primarul Iașului, a fost, în trecut, membru PSD.

Mihai Chirica a precizat că va rămâne deschis pentru o colaborare cu PSD dacă este în interesul ieșenilor.

„Prietenia noastră este condiționată de obiectivele electorale. Sunt deschis la orice colaborare pentru Iași, nu închid ușa nimănui”, a afirmat Chirica pentru Europa Liberă.

El critică politica dusă de USR, care ar fi avut, potrivit edilului, scopul de a înlocui PNL pe partea dreapta.

„USR nu ne-a privit niciodată cu ochi blânzi, tot ce au spus în spațiul public a fost împotriva PNL”, este opinia lui Mihai Chirica.

Dominic Fritz spune că PNL-ului i-a fost mai ușor să colaboreze cu PSD, deoarece USR a fost un partener mai dificil.

„Cu USR nu poți să faci anumite trocuri. Pentru PNL și PSD e mai ușor să guverneze împreună”, a fost replica lui Fritz pentru Chirica.

Allen Coliban: PSD are acum statut de doamnă care poate să fie scoasă în lume de PNL

Relația PNL – USR scârțâie și în alte municipii. La Constanța, viziunile diferite ale celor din PNL și USR au ieșit în spațiul public, chiar dacă există o colaborare pentru guvernare locală.

Președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, a votat pentru guvernarea națională PNL – PSD, dar spune că, în plan local, se va menține parteneriatul cu USR. Cu toate acestea, consilierii locali ai USR au acuzat de mai multe ori înțelegeri pe sub masa între PNL și PSD, mai ales pentru proiectele imobiliare din Constanța.

Îți mai recomandăm Cronologia crizei politice: cele mai importante momente din ultimele trei luni

Indiferent cât de mult le plac unora din USR declarațiile emoționale pe rețelele de socializare, pe plan local continuăm colaborarea, a susținut Huțucă.

Situația este tensionată și în municipiul Brașov între liberali și USR. Primarul Allen Coliban i-a acuzat pe consilierii PNL că încep să facă jocuri alături de PSD.

Într-o postare din luna septembrie, primarul Coliban susținea protocolul pentru Brașov a fost încălcat de PNL.

Dacă în trecut am tot primit semnale că PNL și-ar dori să se întoarcă la vechea majoritate cu PSD, astăzi aceste semnale s-au concretizat. Azi PNL a votat propunerea PSD pentru președintele de ședință al Consiliului Local Brașov”, scria Allen Coliban pe 29 septembrie.

Într-o declarație pentru Europa Liberă, primarul Brașovului a caracterizat noua relație locală: „Consfințirea mariajului la centru a dat PSD-ului local statut de doamnă respectabilă ce poate să fie scoasă în lume, acum, de PNL”.

Președintele PNL Brașov a afirmat că alianța USR – PNL nu mai există decât pe proiecte punctuale, nu cum a fost semnată în 2020. Mai mult, președintele organizației municipale a PNL Brașov spune că primarul este cel care a început să se alieze cu PSD.

Situația paradoxală în care puterea la nivel național este deținută de PNL – PSD – UDMR va avea impact și la nivel local. Strategia PSD a început deja să dea roade și apar primele fisuri în plan local în colaborarea USR – PNL.

Primarul din Bacău, Lucian Viziteu (USR), dă și el asigurări că se va lupta pentru a continua guvernarea locală cu PNL.

Îți mai recomandăm CV-uri de miniștri | Ce a făcut 20 de ani masonul propus de PSD la Finanțe și conspirațiile promovate