PNL și PSD s-au înțeles pe abrogarea recursului compensatoriu, care a fost votată în Comisia Juridică

Legea privind recursul compensatoriu a fost abrogată la mai bine de doi ani de la adoptarea sa în Parlament.

Abrogarea legii recursului compensatoriu a primit un Raport favorabil în Comisia Juridică din Camera Deputaților, după ce social-democrații au fost alături de liberali în timpul votului. Pentru abrogare a existat unanimitate, iar legea urmează să intre mâine la vot final.

PSD și PNL au ajuns la un acord în privința abrogării recursului compensatoriu înaintea începerii ședinței Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Social-democrații au fost cei care au cerut ieri în Biroul Permanent introducerea inițiativei legislative în dezbatere rapidă pentru a putea să ajungă la votul final de miercuri. Ei și-au schimbat atitudinea după pierderea alegerilor prezidențiale și după ce guvernul Orban a anunțat că își va angaja răspunderea în această săptămână pentru abrogarea recursului compensatoriu.

Nu se va mai calcula acel bonus de 6 zile pentru fiecare 30 de zile executate de cei care se află în închisoare, în condiții improprii, după abrogarea legii recursului compensatoriu​.

Inițiativa PNL a fost depusă în urmă cu zece luni, dar ea a fost blocată în Parlament de aleșii PSD. În forul legislativ exista și un proiect USR, dar aceștia au decis să și-l retragă și să susțină inițiativa PNL.

La sediul ministerului Justiției, au venit în această dimineață reprezentanți ai PNL și USR pentru a discuta cu ministrul Predoiu forma finală a legii de abrogare și care sunt normele tranzitorii. Documentul rezultat în urma acestor discuții a fost trimis în Parlament cu doar câteva ore înaintea începerii ședinței Comisiei Juridice.

Îți mai recomandăm Cine beneficiază de abrogarea recursului compensatoriu și ce ar trebui să facă guvernul după asumarea răspunderii

Singurul reprezentant din Parlament care a încercat să amâne discuția în comisie pentru abrogarea recursului compensatoriu a fost deputatul Bălănescu de la ProRomânia. Imediat a intervenit liderul de grup al PSD, care a anunțat că partidul său nu susține această amânare și dorește să se dea un Raport astăzi pentru abrogarea recursului compensatoriu.

„În urmă cu o lună, în această sală, spuneam că Ministerul Justiției va sprijini abrogarea recursului printr-o lege. Ministerul Justiției sprijină abrogarea recursului compensatoriu printr-o lege. Existau două proiecte, unul propus de PNL și altul propus de USR. Sprijinim această propunere legislativă de abrogare a recursului compensatoriu pentru că aplicarea lui a condus la creșterea insecurității cetățenilor și pune în pericol siguranța publică. Fără a ignora problemele pe care urmează să le rezolvăm în sistemul penitenciar, trebuie să facem din siguranța cetățenilor o prioritate. Nu există o valoare mai presus decât aceea a integrității cetățenilor”, a spus la începutul ședinței Cătălin Predoiu.

El a precizat că s-a ajuns la un text comun între PNL și USR pentru abrogarea recursului compensatoriu.

Îți mai recomandăm Mișcarea surpriză a PSD: propune vot pentru abrogarea recursului compensatoriu și anularea pensiilor speciale

Iordache: De ce nu îmbunătățim recursul compensatoriu?

Următorul care a luat cuvântul a fost Florin Iordache, fost ministru al Justiției, și un apărător puternic al legii recursului compensatoriu înainte de prezidențiale.

„Acest proiect de lege a fost inițiat de guvernul Cioloș, de doamna ministru Prună. Mă așteptam de la actualul guvern să vină cu o propunere de modificare și îmbunătățire a proiectului. Trebuia să prezentăm la CEDO pașii făcuți. Întrebarea e: nu era mai bine dacă veneam cu o măsură de îmbunătățire și modificare a legii? Simpla abrogare fără a pune nimic în loc, nu cred că ne va pune în postura ca țară că am făcut ceva punctual. Dacă abrogăm astăzi această lege, Guvernul se gândește să vină cu un alt proiect?”, a fost poziția lui Florin Iordache.

După ce și-a terminat intervenția, Florin Iordache a părăsit sala de ședințe a Comisiei Juridice. Din sală au ieșit și alți parlamentari PSD care nu au dorit să voteze pentru abrogarea recursului compensatoriu, dar social-democrații au avut totuși deputați în sală în momentul votului.

Nicolicea: Este praf în ochi

Un alt apărător al legii recursului compensatoriu a fost Eugen Nicolicea, deputat PSD.

„E praf în ochi în ochii populației. Chestiunea asta cu abrogăm, e doar praf electoral. Puteți să-mi răspundeți câți din cei 18.000 au fost eliberați de judecători? Toți sunt ieșiți ca urmare a unei hotărâri judecătorești. Sunt 600 de bucăți care au ieșit imediat, fără să mai treacă pe la judecători”, a spus Nicolicea în intervenția sa.

Răspunsul a venit imediat din partea ministrului Justiției.

„Aceste argumente trebuiau discutate până să moară oameni”, a subliniat Predoiu. El a precizat că s-a ajuns ca în anumite penitenciare să existe o singură celulă supraaglomerată, dar de recursul compensatoriu să beneficieze toți deținuții din acea închisoare.

Îți mai recomandăm Prioritățile lui Predoiu în Justiție. Cum s-au desumflat promisiunile din luna de miere a guvernului PNL

Stelian Ion de la USR: Legea a produs efecte inacceptabile

„A fost un produs îngrozitor, a produs niște efecte inacceptabile. Dacă vă întâlniți cu victimele sau cu rudele victimelor, unii stăteau de vorbă cu ei, alții se ascundea. Dacă legea era așa de bună, de ce vă ascundeați?”, a fost mesajul lui Ion către cei de la PSD.

Deputatul Ioan Cupșa (PNL) le-a reamintit social-democraților că nu au făcut nimic pentru reintegrarea în societate pentru cei care au fost eliberați condiționat.

„S-a eliberat unul ieri care și-a lovit concubina, a ieșit din închisoare și a omorât-o. Trebuia să iasă din închisoare în 2024”, a spus Cupșa.

Cui se va aplica legea

În normele tranzitorii se prevede că vor beneficia de recursul compensatoriu cei care au fost în închisoare între 2012 și până la intrarea în vigoare a abrogării legii recursului compensatoriu. Nu se va mai calcula acel bonus de 6 zile pentru fiecare 30 de zile executate de cei care se află în închisoare, în condiții improprii, după abrogarea legii recursului compensatoriu. Astfel, un condamnat care a intrat în închisoare în 2015, va beneficia de efectele legii recursului compensatoriu din momentul încarcerării până când intră în vigoare abrogarea din acest an.

În legea recursului compensatoriu votată de PSD, UDMR, ALDE în 2017 se prevedea că fiecare deținut care stă în condiții improprii sau care a fost închis într-un spațiu mai mic de 4 mp beneficiază de șase zile pentru fiecare lună în închisoare.

Votul final pentru abrogarea legii recursului compensatoriu urmează să fie dat mâine în Camera Deputaților.