Podul din Baltimore s-a prăbușit după ce-a fost lovit de o navă. Șase persoane, dispărute

Momentul impactului

Șase persoane sunt dispărute în râul Patapsco după ce podul Francis Scott Key, din Baltimore, s-a prăbușit în urma coliziunii cu un cargo sub pavilion singaporez.

Președintele Joe Biden a spus marți că operațiunea de căutare și salvare continuă și a dat asigurări că a fost un accident, iar podul va fi reconstruit.

„Operațiunea de căutare și salvare este prioritatea noastră”, a declarat Joe Biden.

El a spus că pe pod trec zilnic peste 30.000 de vehicule și că este „unul dintre cele mai importante elemente pentru economia din nord-est”.

El a promis că guvernul federal va acoperi costul integral al reconstruirii podului. „Vom lucra cu partenerii noștri din Congres pentru a ne asigura că statul primește sprijinul de care are nevoie. Nu plecăm până nu terminăm treaba asta”, a mai spus președintele.

O navă de mari dimensiuni, plină de containere, s-a izbit luni de un pod în timp ce ieșea din Baltimore. Oameni și autoturisme au căzut în râul Patapsco. Unul din cele mai aglomerate porturi de pe litoralul de est al SUA a fost închis.

Podul Francis Scott Key, înalt de peste 350 de metri şi lung de peste 2 kilometri, s-a prăbuşit în noaptea de luni spre marţi, după ce a fost lovit de o navă cu containere închiriată de compania daneză Maersk.

Niciunul dintre membrii echipajului navei Dali, sub pavilion singaporez, nu a fost rănit, dar două persoane au fost scoase din apă şi cel puţin 6 persoane sunt căutate în continuare de serviciile de urgenţă.

Opt persoane au căzut în râul Patapsco, spun oficialii americani. Toți cei opt erau muncitori în construcții care ajutau la un proiect. O persoană a fost transportată la un spital din zonă.

Salvatorii au scos doi supraviețuitori din apă, din care unul a fost internat în spital și încă îi caută pe ceilalți. Grinzile metalice ale podului Francis Scott Key, lung de 2,57 km, s-au prăbușit în apă.

Nava a raportat o problemă, iar oficialii au oprit fluxul de trafic pe pod, ceea ce a salvat multe vieți, a declarat guvernatorul Maryland Wes Moore într-o conferință de presă.

„Pentru că au oprit mașinile să treacă peste pod, acești oameni sunt eroi. Au salvat vieți”, a spus el.

Opt persoane se aflau în acel moment pe pod și șase încă nu au fost găsite, a declarat secretarul de stat pentru transporturi la câteva ore după ciocnire, care a închis unul dintre cele mai aglomerate porturi din Statele Unite.

Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) din SUA a interzis oricărei persoane să piloteze o aeronavă în jurul podului, pentru a nu interfera cu operaţiunile de salvare.

Pe X, agenţia guvernamentală a emis un avertisment adresat în special piloţilor de drone. „Nu interferaţi cu operaţiunile de salvare. Dacă zburaţi, operaţiunile de salvare nu se vor putea desfăşura", se arată în comunicat.

Locuitorii din Baltimore au fost îndemnaţi să lucreze în telemuncă şi să-şi amâne deplasările.

Şoferii au fost rugaţi să îşi amâne călătoriile sau să găsească rute alternative în zona podului Francis Scott Key.

Îți mai recomandăm Unul dintre cele mai mari poduri hobanate din România s-a prăbușit la câteva luni de la inaugurare
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.