Miercuri 3 iulie, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, anunța că partea bulgărească a podului de doi kilometri Giurgiu (România) - Ruse (Bulgaria), cunoscut ca „Podul Priteniei”, se va închide complet timp de două luni, urmând să devină neutilizabil.
Anunțul, făcut de șeful CNAIR într-o conferință de presă la care au participat doar doi ziariști, a fost rostogolit ulterior în întrega presă, stârnind panică în rândul șoferilor.
La o oră distanță, oficialul a revenit și a spus că podul nu se va închide complet, ci doar că se va circula pe o singură bandă – așa cum Agenția de Infrastructură Rutieră din Bulgaria anunțase de la bun început.
Pistol a demontat în fața jurnaliștilor un fake-news lansat chiar de el.
„Compania de drumuri bulgară nu ne-a comunicat nimic clar, nici cu privire la data începerii lucrărilor, nici cum doresc să restricționeze traficul, de acolo a apărut și eroarea directorului Cristian Pistol”, spune pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, care ne-a contactat în numele directorului, după ce acesta nu ne-a răspuns la telefon.
Guvernatorul din Ruse, Dragomir Draganov, a taxat declarația inițială a lui Cristian Pistol, menționând că reprezintă o „informație falsă.”
Pe partea bulgărească a podului peste Dunăre încep de pe 10 iulie reparații majore, și succesiv, vor fi restricționate la circulație pe o singură bandă mai multe sectoare ale drumului.
Ministerul Afacerilor Externe din România a lansat vineri o alertă de călătorie, cu privire la restricțiile de pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse.
Podul de peste Dunăre nu a mai fost reabilitat semnificativ pe partea bulgărească din 1954, de când a fost construit, potrivit companiei de drumuri de la Sofia.
„Proiectul tehnic de reparatie a podului prevede înlocuirea completă a straturilor de asfalt, a panourilor, hidroizolațiilor, instituirea de noi sisteme de restrictie, marcaje etc.”, menționează compania de drumuri naționale din Bulgaria.
Contractul de lucrări, realizate de un consorțiu din Bulgaria, se întinde pe doi ani și are o valoare de 23 de milioane de euro.
Îți mai recomandăm Explainer | Cum să treci Carpații cu mașina după ce autoritățile vor închide Valea Oltului. Hărți și durate estimativeÎn primă fază va fi închisă o porțiune de 400 de metri al podului - mai întâi banda de intrare în Bulgaria, apoi banda de intrare în România, potrivit anunțului autorităților bulgare.
Anterior, în mai și iunie, compania de drumuri bulgară menționa că va evita închiderea totală a podului și, dacă acest lucru se va impune totuși, circulația va fi oprită doar noaptea.
Accesul alternativ pe porțiunea unde doar o bandă va fi deschisă se va face cu ajutorul unui semafor adaptativ, care va fi mutat în funcție de sectorul unde se desfășoară lucrări.
Nu este totuși clar dacă în afara porțiunii în lucru, accesul pe pod va fi permis pe două benzi, întrucât CNAIR atenționează că staționarea pe pod este interzisă, astfel că pe întreg podul s-ar putea circula alternativ, pe un singur sens.
Cu restricție pe o bandă, traficul rutier se va desfășura și mai greu decât în prezent, cu atât mai mult cu cât este sezon estival, iar podul Giurgiu - Ruse este principala rută a turiștilor români atât spre Bulgaria, cât și spre Grecia sau Turcia.
În sezonul de vară, aproximativ 1,5 milioane de turiști tranzitează acest pod, potrivit datelor Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), care critică decizia de restricționare a traficului.
„Concediile în Bulgaria, Grecia sau Turcia vor pune răbdarea șoferilor la încercare, mai ales că cei mai mulți turiști români provin din zona București-Ilfov, iar principala rută e pe la podul Giurgiu-Ruse. Sunt, cu siguranță, lucrări necesare, dar ar fi putut începe în toamnă”, spune pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al ANAT, Traian Bădulescu.
Transportatorii se așteaptă și ei să crească timpii de așteptare.
Deși pe site-ul Poliției de Frontieră timpul de așteptare pentru camioane este de două ore, în realitate TIR-urile stau și o zi jumătate, într-o parcare privată, până să ajungă la vamă, spune pentru Europa Liberă Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).
„Acum vom sta probabil trei zile”, punctează el.
Alternativele, puține sau pe termen lung
Principala rută alternativă recomandată de CNAIR, pe podul de la Calafat - Vidin, este situată într-o altă direcție a Bulgariei și neconvenabilă pentru cei care se deplasează dinspre Capitală.
Trecerea de la Vama Veche devine și ea una foarte aglomerată vara, iar alte puncte de fontieră - precum Negru Vodă - sunt de mai mici dimensiuni. Variantele de trecere cu bacul au capacitate limitată de vehicule grele pe care le pot căra.
Autoritățile bulgare, care au mai făcut în acest an două intervenții de urgență la pod, au precizat că este mai importantă siguranța conducătorilor auto, și din acest motiv lucrările nu mai puteau fi amânate.
Pe de altă parte, Bulgaria ar fi pregătită să ofere o alternativă, printr-un nou punct de trecere a frontierei cu feribotul, tot pe la Giurgiu, a spus ministrul Transporturilor și Comunicațiilor, Georgi Gvozdeikov, citat de presa bulgară.
Ar exista și un operator gata să înceapă transporturile, care poate deservi aproximativ 20% din traficul greu care tranzitează podul, a mai spus Gvozdeikov.
Guvernul român a aprobat în ședința de vineri, 28 iunie, o hotărâre pentru înființarea noului punct internațional de frontieră România - Bulgaria, denumit Giurgiu - Ruse II (care a mai funcționat până în 2005), în baza unui acord româno-bulgar din 2022.
Îți mai recomandăm 1905: Primul raliu auto intercontinental românesc. Din București până în inima PersieiReprezentanții Guvernului menționează însă că „operaţionalizarea punctului va avea loc după realizarea infrastructurii, asigurarea personalului şi a utilităţilor necesare, în vederea desfăşurării în bune condiţii a controlului de frontieră, în conformitate cu normele și standardele în vigoare.”
Există și un administrator al punctului de frontieră, o firmă din Zimnicea, conform notei de fundamentare a Hotărârii, însă mai trebuie amenajate unele conexiuni rutiere. Pentru acestea este nevoie inclusiv de cedarea de către Primăria Giurgiu și administrator a unor suprafețe de teren către CNAIR.
Am încercat să aflăm de la Guvern, Ministerul Afacerilor Interne, Poliția de Frontieră și Ministerul Transporturilor o dată estimată pentru operaționalizarea punctului de trecere, dar nu am primit un răspuns.
Ambasadoarea României în Bulgaria, Brândușa Predescu, a subliniat că hotărârea recentă a Guvernului este foarte importantă, dar „va fi nevoie de timp din punct de vedere tehnic pentru demararea procedurii.”
Un proiect și mai îndrăzneț este cel al Podului Prieteniei 2, pentru care România a obținut la începutul anului o finanțare europeană de 6 milioane de euro pentru studiile de fezabilitate (SF).
Este însă un proiect pe termen lung.
„Vom lansa licitația în lunile următoare, iar SF-ul ne va spune dacă soluția este pod rutier și feroviar sau doar rutier și unde să fie amplasat”, spune Alin Șerbănescu.
DN 7 (Valea Oltului), închis subit
Tot de săptămâna viitoare, de luni, 9 iulie, până pe 8 august, se va închide porțiunea din Drumul Național (DN 7) între Boița și Lazaret (aproximativ 7 km), pentru lucrări de defrișare necesare proiectării segmentului autostrăzii Sibiu-Pitești, pe porțiunea Boița și Cornetu.
Asta după ce constructorii au transmis din nou, vineri, 5 iulie, că „activitatea de proiectare nu a fost posibilă pe aproximativ 7 km din cauza terenurilor acoperite cu vegetație forestieră”, a declarat directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructturii din România (CNAIR), Cristian Pistol.
Lucrările nu ar fi posibile noaptea, astfel că circulația va fi închisă zilnic între orele 6:00-20:00, cu două pauze de câte 30 de minute pentru accesul exclusiv al riveranilor, rudelor bolnavilor și personalului de la spitalul din Lazaret, care vor circula însoțiți de angajați ai antreprenorului.
Îți mai recomandăm Golden Gate-ul problemelor | Circulație pe o singură bandă, spre Brăila, pe podul suspendat, după ce asfaltul a „fugit” din nou„Aceste lucruri trebuie făcute dacă vrem să facem această autostradă. Dacă vrem să nu o facem, nu închidem DN7”, a spus ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, miercuri, 3 iulie.
Este cert, a adăugat el, că „aceste lucrări nu pot fi făcute sub trafic. Asta ar pune în pericol siguranţa traficului, ar pune în pericol viaţa celor care circulă pe DN7 şi asta nu şi-o poate asuma nimeni.”
Anunțul ministrului Grindeanu și al CNAIR a venit cu doar câteva zile înainte de închiderea tronsonului din DN7, ceea ce i-a iritat pe șoferi și transportatori.
„Discutăm mereu de predictibilitate, dar se pare că rămâne o simplă vorbă. Poate unele firme își puteau lua concediu în această perioadă, sau își gândeau din timp trasee, în acord cu clienții”, subliniază Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Transportatorilor Rutieri.
Purtătorul de cuvânt al CNAIR, totodată consilier al ministrului Sorin Grindeanu, Alin Șerbănescu, spune că anunțul a venit târziu deoarece s-a încercat evitarea închiderii totale a tronsonului.
„Am încercat cât am putut să nu ajungem la varianta închiderii. Dar riscul pentru viața celor care ar tranzita DN7 în paralel cu defrisările era enorm”, menționează el.
Și Valea Oltului este o zonă unde circulația se întețește vara, fiind ruta folosită de cei din nord-vestul țării pentru deplasarea spre litoral. Lor li se adaugă transportatorii.
„Sunt câteva rute alternative care pot fi folosite, însă timpul de deplasare, de la centura București la centura Sibiu, crește cu 25%-85%, în funcție de traseu”, spune Radu Dinescu.
Europa Liberă a făcut o simulare cu privire la rutele alternative care pot fi folosite de șoferi și timpul estimativ rezultat, iar în unele cazuri acesta depășește dublul față de cel necesar în prezent, de pe DN7.
Costurile transportatorilor vor crește și se vor răsfrânge asupra clienților, problema principală fiind aceea că „șoferii de TIR au un timp limitat în care pot conduce, după care trebuie să facă pauză”, astfel că vor fi întârzieri la livrarea mărfii, mai spune reprezentantul UNTRR.
La rândul lor, reprezentanții Pro Infrastructură au criticat dur anunțul ministrului Grindeanu și nu cred că închiderea DN-ului era singura soluție.
„Soluția decentă într-o țară normală ar fi fost devierea traficului din zona afectată prin mutarea DN7 pe celălalt mal al Oltului cu un pod (temporar) și folosirea infrastructurii existente. Dar asta presupune gândire, bani, muncă birocratică și, mai ales, asumare”, a transmis Pro Infrastructura.
Îți mai recomandăm CNAIR, criticat pentru lipsa de alternative la închiderea Văii OltuluiAtât lucrările de la podul Ruse-Giurgiu, cât și cele de pe Valea Oltului ar fi trebuit amânate până la toamnă, spune Asociația Națională a Agențiilor de Turism.
„Considerăm că astfel de lucrări, de altfel binevenite, ar trebui programate în extrasezon, după 1 octombrie, pentru a minimiza impactul asupra traficului și a turiștilor”, subliniază reprezentanții ANAT.