Până acum, Automobile Bavaria a livrat Poliției întreaga comandă inițială, de 300 de mașini BMW. 288 dintre ele sunt deja achitate. Din bani de la buget.
Poliția, chestionată de Europa Liberă, nu precizează suma totală achitată până acum. Contractul are o valoare cuprinsă între puțin peste 49 de milioane de lei (aproape 10 milioane de euro) și maximum 98 de milioane de lei (aprox. 20 milioane de euro). Sunt sume fără TVA, pentru o achiziție de până la 600 de BMW-uri.
În 2021, Ministerul de Interne și Ministerul Transporturilor au pornit un program numit „Dezvoltarea unui sistem mixtmobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”.
Programul, cu o valoare totală de puțin peste 25 de milioane de euro (aproape 127 de milioane de lei), presupunea cumpărarea directă a 300 până la 600 de autoturisme performante și a altor obiecte necesare îmbunătățirii siguranței rutiere - tablete pentru polițiști, radare, soft pentru gestionarea datelor din traficul rutier, teste pentru depistarea drogurilor în corpul șoferilor, imprimante mobile, radare tip pistol.
16 milioane de euro (81 de milioane de lei) din valoarea proiectului pot fi suportate de Uniunea Europeană.
Europa Liberă a vrut să afle din ce buget a plătit Poliția Română cele 300 de mașini livrate până acum. „Proiectul funcționează pe mecanismul cererilor de rambursare, iar plățile se fac de la bugetul de stat, urmând ca, ulterior, 85% din valoarea eligibilă să fie cerută la rambursare”- este răspunsul Poliției Române, care nu explică ce înseamnă „ulterior”.
Surse apropiate Poliției spun pentru Europa Liberă că instituția va cere decontarea sumelor cheltuite în proiect abia după ce va primi toate obiectele contractate.
Ministerul Transporturilor: Tranzacția cu BMW-uri încalcă regula UE privind achizițiile publice
Achiziția - atunci când a apărut în presă, în 2022 - a stârnit un scandal uriaș. Uniunea Salvați România (USR) și Sindicatul Polițiștilor Europol au acuzat Ministerul de Interne - condus atunci de Lucian Bode (PNL) - că Poliția a făcut un caiet de sarcini menit de favorizeze câștigătorul - Automobile Bavaria.
Mai mult, Cătălin Drulă, liderul USR, acuza că, astfel, Partidul Național Liberal (PNL), prin ministrul Bode, ar fi ajutat „clientela de partid”. Se referea la Automobile Bavaria - mai precis la fondatorul companiei, Michael Schmidt, prieten al președintelui Iohannis.
La momentul respectiv, compania Automobile Bavaria a declarat, citată de Hotnews, că „referitor la speculațiile apărute în anumite publicații, referitor la o posibilă implicare a domnului Michael Schmidt în participarea noastră la această licitație, dorim să clarificăm faptul că fondatorul companiilor Automobile Bavaria și MHS Truck & Bus nu mai deține nicio funcție în cadrul companiilor din România și nu este implicat în activitatea operațională a acestora.”
Potrivit news.ro, pe 24 septembrie 2022, președintele Klaus Iohannis a declarat că prietenia cu omul de afaceri nu are nicio legătură cu achiziția celor 600 de mașini în schimbul a peste 98 de milioane de lei, fără TVA.
După formularea acuzațiilor, ministrul de Interne de atunci, Lucian Bode, a declarat că achiziția mașinilor face parte dintr-un program de finanțare cu bani europeni, parafat chiar de Cătălin Drulă, când era ministru al Transporturilor. Drulă a replicat atunci că ceea ce a semnat el nu se referea la cumpărarea de BMW-uri pentru Poliție, ci la alte achiziții.
A început atunci un schimb de scrisori între Cătălin Drulă și mai multe instituții, europene și românești.
Iar anul acesta, pe 12 octombrie, Cătălin Drulă a primit un răspuns de la Sorin Grindeanu. Acesta spune că Poliția nu a trimis nicio factură pentru decontare către Uniunea Europeană via Ministerul Transporturilor, pe care Grindeanu (PSD) îl conduce acum. Se referă, desigur, la facturile pentru cele 300 de BMW-uri ale Poliției.
România, spune Cătălin Drulă, pierde în acest fel - nedecontarea banilor la UE și folosirea bugetului de stat pentru cumpărarea mașinilor poliției - „cel puțin 50 de milioane de lei din fonduri europene din cauza unei licitații aranjate pentru achiziționarea de BMW-uri”.
Drulă se referă la faptul că, în luna mai 2023, Compartimentul Verificare Proceduri Achiziții Publice din Ministerul Transporturilor a scris un raport de neconformitate, în care analiza felul în care a fost aleasă firma Automobile Bavaria pentru furnizarea a sute de mașini BMW Poliției:
„Autoritatea contractantă a stabilit criterii sau condiții care, deși nu sunt discriminatorii pe baza preferințelor naționale, regionale sau locale, conduc la restricționarea accesului operatorilor economici la procedura de achiziție.”
Este vorba despre specificațiile tehnice ale mașinilor, pe care Poliția le-a inclus în caietul de sarcini.
Specificațiile tehnice cerute de Poliție pentru BMW-urile cumpărate de la Automobile Bavaria
- cutie de viteze automată exclusiv cu 8+1 trepte
- ampatament de minimum 2.800 mm și maximum 3.000 mm
- lațime de minimum 1.800 mm și maximum 2.100 mm
- înălțime de minimum 1.410 mm și maximum 1.450 mm - lungimea de minimum 4.500 mm și maximum 4.800 mm
Același raport al Ministerului Transporturilor spune: „Combinația de cerințe tehnice foarte specifice, făra justificarea corespunzătoare legată de utilizare și/sau alte constrângeri, a condus la restricții tehnice, fiind restrânsă în mod nejustificat concurența, cu încălcarea articolului 18 alineatul (1) din Directiva 2014/24/UE.”
Articolul 18 din Directiva europeană invocată prevede la articolul 1 că „autoritățile contractante îi tratează pe operatorii economici în mod egal și fără discriminare și acționează într-o manieră transparentă și proporționată. Conceptul achiziției nu se poate face cu intenția de excludere a acesteia din domeniul de aplicare al prezentei directive sau restrângerea artificială a concurenței. Se consideră că se restrânge artificial concurența în cazul în care conceptul achiziției este făcut cu intenția favorizării sau dezavantajării nejustificate a anumitor operatori economici.”
Îți mai recomandăm Poliția cumpără 600 de mașini BMW, cutie automată, opt viteze. Sindicatul Europol acuză o licitație cu dedicațieDespre aceste constatări, președintele USR, Cătălin Drulă, spune că „evidențiază ilegalitățile comise de Lucian Bode (n.r. fostul ministru de Interne) și o neglijență gravă în gestionarea fondurilor publice”.
„Domnul Bode nu vrea să ajungă pe mâna doamnei Kovesi (n.r. procurorul-șef al Parchetului European). Dacă cere bani la rambursare, achiziția va fi investigată de Parchetul European”, a continuat Cătălin Drulă acuzațiile la adresa fostului ministru de Interne.
Contactat de Europa Liberă, Lucian Bode nu a dorit să comenteze acuzațiile.
Parchetul European încă lucrează la dosarul achiziției de BMW-uri
Surse din cadrul Parchetului Uniunii Europene au declarat pentru Europa Liberă că dosarul achiziției a 300 de mașini BMW de către Poliție este încă în etapa cercetărilor, așadar nu a fost închis.
Pe 17 martie 2023, Poliția Română explica pentru Europa Liberă că a pus la dispoziția procurorilor europeni toate documentele relevante.
Tot în luna martie, surse judiciare au precizat pentru Europa Liberă că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a deschis încă din toamna anului 2022, un dosar penal în care verifică achiziția Poliției.
Îți mai recomandăm Parchetul European și DNA verifică achiziția celor 600 de BMW-uri de către Ministerul de InterneDNA a deschis dosarul după ce s-a autosesizat.
Europa Liberă a întrebat săptămâna trecută DNA în ce stadiu se află cercetările în acest dosar, așteptăm încă răspunsul instituției.