Lucian Bode nu ascunde că pagina sa de Facebook este o pagină de „Politician”, „deputat de Sălaj, în prezent Ministru de Interne”. Postarea este una de felicitare a unui succes sportiv notabil, din care Lucian Bode nici nu a șters comentariile negative, așa cum fac des politicienii români.
Problema ridicată de postare e alta și a fost semnalată de polițistul Marian Godină, devenit în ultimii ani un adevărat formator de opinie online sau „influencer”, cum mai este denumit.
Marina Godină scrie, tot pe Facebook, că „de o vreme /.../ Poliția Română, care are o pagină de Facebook cu aproape un milion de urmăritori, distribuie postările domnului Bode, pe persoană fizică. /.../ Opinez că e profund greșit ca Poliția Română să-i facă imagine unui om politic și pare ceva de o slugărnicie incredibilă. /.../ Băieți, promovați polițiștii. Domnul Bode e om politic, nu e polițist, chiar dacă merge el cu sirene și girofaruri prin trafic”.
Lectorul universitar în științe politice George Jiglău, de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, spune pentru Europa Liberă că acea redistribuire ridică o serie de probleme de etică, iar faptul că o semnalează cineva din interiorul instituției [Marian Godină n.r.] este un lucru bun deoarece domeniul postărilor pe Facebook, chiar ale politicienilor și instituțiilor intră într-o „zonă gri a comunicării”.
George Jiglău semnalează că este neclară măsura în care aceste pagini pot fi considerate canale oficiale de comunicare. Oamenii știu că este pagina Poliției, de exemplu, dar nu știu cine postează, cine e responsabil de acel share. La fel cum, recent, ministrul Sporturilor, Eduard Novak, acuzat că postările sale bilingve conțineau diferențe între ce scria în română și ce scria în maghiară a spus că, de fapt, nu el postează.
Tot în „zona gri”, spune George Jiglău, intră situația din 2014, când Victor Ponta s-a folosit de imaginea Simonei Halep pentru a-și aduce sieși like-uri sau chiar pagina lui Klaus Iohannis, care poartă numele lui, dar este asociată președinției României. Instituției, nu omului.
Îți mai recomandăm Cum se fură un cont de Facebook cu „ajutorul” prietenilor virtuali. Fenomenul care a luat amploare în RomâniaAceastă „neclaritate” specifică postărilor din social media face ca dezbaterea cu privire la redistribuirea făcută de Poliția Română să intre în categoria situațiilor pentru care e greu de dat un verdict, spune expertul clujean.
Publicul nu poate ști dacă a fost cerută redistribuirea sau a fost decizia unui angajat, dar publicul poate lua decizii – poate părăsi pagina, poate transmite critici. La fel cum cei care sunt reprezentanți de pagina respectivă – polițiștii în acest caz, pot să ceară explicații.
Într-un comentariu din postarea sa, Marian Godina i se adresează direct ministrului Bode, întrebându-l „de ce imaginea unui om politic, membru de partid, e promovată de instituția Poliției Române despre care știm că ar trebui să fie apolitică?”.
Îți mai recomandăm Facebook și Twitter | De ce sunt blocate conturile politicienilor din SUA, dar nu și din RomâniaÎntrebările adresate public de Marian Godină au rămas fără răspuns până la ora publicării articolului, a spus Marian Godină pentru Europa Liberă.
El insistă că i se pare anormală „neputința” echipei de comunicare a Poliției Române de a formula propriul mesaj pentru a transmite felicitări, dacă dorește să o facă, sau de a-l cita pe ministru, dacă este cazul. „Tu dai însă share la o pagină a unui politician, de la un anumit partid, care nu va fi mereu ministrul instituției tale”, spune Godină.
Telefonic, reprezentanții Biroului de presă al Poliției Române ne-a transmis să adresăm întrebări pe acest subiect pe e-mail. Până la ora publicării articolului nu am primit un punct de vedere cu privire la dezbaterea lansată de Marian Godină și nici răspunsuri la întrebările despre:
- felul în care apare redistribuirea mesajelor ministrului de Interne în strategia social media a Poliției Române;
- cine ia decizia repostărilor;
- dacă a existat o solicitare de repostare/share din partea cabinetului ministrului sau a altor persoane din afara echipei care gestionează pagina de Facebook a Poliției Române;
- scopul oficial al paginii de Facebook a Poliției Române și cum ajută redistribuirea mesajelor ministrului la îndeplinirea acestui scop;
Și pagina oficială a Ministerului de Interne a ales să îl felicite pe David Popovici în același mod (nu prin propria postare, ci prin share la postarea domnului Bode). Nici din partea Biroului de presă a acestuia nu am primit încă un răspuns. Ministrul Lucian Bode nu a răspuns la telefon sau la mesajul în care îi solicitam o discuție pe această temă.
Îți mai recomandăm Campionul Popovici și cum profită politicienii de performanțele sportivilor. „Ar trebui smerenie, unde e infrastructura sportivă?”În opinia analistului politic George Jiglău, o soluție pentru evitarea unor astfel de situații, pentru găsirea echilibrului între instituție și lider politic, s-ar putea afla tocmai la domnul Bode și la colegii lui politicieni.
Oamenii din instituții, în general, nu ar simți nevoia de a mulțumi șeful ierarhic dacă propulsarea celor din funcții publice „s-ar face pe bază de competență și integritate urmărite constat și pe termen mai lung”.
Îți mai recomandăm Carieră la stat. De la mii de specialiști promiși în campanie, la „știu cât de proști sunt”„Atunci poți avea certitudinea că și dacă se schimbă partidul sau ministrul va veni cineva care, și dacă are altă ideologie și altă agendă, are aceleași principii de administrare a instituției, bazate pe integritate și principii sănătoase.
Până la generațiile care pot schimba mentalități prin educație, partidele și oamenii pe care îi trimit mai departe pot fi soluția. /.../ Nici nu contează atât de mult cine a făcut share-ul. Un ministru care are un simț corect al propriei imagini și al importanței funcției pe care o deține în raport cu societatea poate spune: ’Nu mai faceți așa ceva’ sau poate transmite prin activitatea lui că nu e cazul să se întâmple lucruri de genul acesta. Cred că trebuie să ne uităm mai mult la persoana șheruită și mai puțin la instituție în sine”, spune George Jiglău.
Ministerul de Interne sau Poliția Română nu sunt însă singurele care practică promovarea politicienilor care le conduc temporar. Pagina Ministerului Educației are numeroase redistribuiri ale postărilor ministrului Sorin Câmpeanu, cea a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere preia postările ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.