Linkuri accesibilitate

Campionul Popovici și cum profită politicienii de performanțele sportivilor. „Ar trebui smerenie, unde e infrastructura sportivă?”


David este campion mondial la 200 de metri și concurează în finala de 100 de metri. Politicienii s-au grăbit să-l felicite după victorie. Caricatură de Jup.
David este campion mondial la 200 de metri și concurează în finala de 100 de metri. Politicienii s-au grăbit să-l felicite după victorie. Caricatură de Jup.

Politicienii au profitat de-a lungul timpului de succesul unor mari sportivi și au încercat instant să-și asocieze numele cu performanța, chiar dacă nu au avut vreun merit. Nu au ratat ocazia nici după ce tânărul David Popovici (17 ani) a devenit campion mondial la înot.

Indiferent de culoarea politică sau funcția deținută în stat, politicienii folosesc insistent rețelele de socializare pentru a-și lipi imaginea de cea a unor personalități de succes, mai ales din lumea sportului, remarcă analiștii consultați de Europa Liberă.

Politicienii încearcă să capteze atenția asupra propriilor proiecte sau activități, fiind un mijloc facil de a se asocia cu marii campioni.

Președinți, premieri, lideri de partide sau primari au oferit medalii, decorații sau doar au transmis mesaje după victoriile unor sportivi. Cea mai lăudată sportivă în ultimul deceniu a fost Simona Halep, dar medaliile de la Jocurile Olimpice constituiau motive de laudă pentru reprezentanții clasei politice în anii 2000.

Victoriile de la Roland Garros, Wimbledon, dar și multe alte turnee importante care au dus-o pe primul loc al ierarhiei WTA, au făcut ca victoriile să fie vânate și speculate de politicieni.

Simona Halep a devenit un subiect pentru politicieni, care nu au mai spus vreun cuvânt după ce sportiva a avut probleme de sănătate sau nu s-a mai aflat pe primele locuri în clasamentul mondial.

Campioană la Roland Garros și Wimbledon, Simona Halep a fost preferata politicienilor în ultimii zece ani. Multe mesaje apăreau după victoria sportivei.
Campioană la Roland Garros și Wimbledon, Simona Halep a fost preferata politicienilor în ultimii zece ani. Multe mesaje apăreau după victoria sportivei.

Înaintea episodului Simona Halep, rețeta a fost folosită de Elena Udrea cu un alt campion: Lucian Bute. Procurorii DNA au subliniat că fosta ministră a urmărit prin organizarea Galei Bute în România să obțină beneficii electorale prin asocierea imaginii sale cu cea a boxerului profesionist.

Udrea a fost în cele din urmă condamnată la șase ani de închisoare în dosarul Bute, iar recent a fost readusă în România pentru a-și ispăși pedeapsa.

Lucian Bute a luptat pentru România, iar gala organizată pentru campionul mondial IBF la categoria supermijlocie a dus la un proces în urma căruia Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare. Imagine cu fostul ministrul al Dezvoltării și pugilistul român, din 2010.
Lucian Bute a luptat pentru România, iar gala organizată pentru campionul mondial IBF la categoria supermijlocie a dus la un proces în urma căruia Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare. Imagine cu fostul ministrul al Dezvoltării și pugilistul român, din 2010.

Gabriela Firea a fost huiduită pe Arena Națională, după ce a organizat o ceremonie pentru Simona Halep, care câștigase Roland Garros. Momentul jenant a fost când participanții, aproape 20.000, au vociferat instant când Firea i-a înmânat cheile orașului Simonei Halep.

Tenismena a afirmat că a venit la premiere din respect pentru fani, nedorind să fie implicată în dispute politice. În 2019, Simona Halep a fost din nou premiată de primăria Municipiului București, dar Gabriela Firea nu a mai fost prezentă la eveniment.

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a fost huiduită când a încercat să-și lipească imaginea de cea a Simonei Halep.
Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a fost huiduită când a încercat să-și lipească imaginea de cea a Simonei Halep.

Spadasina Ana Maria Popescu l-a criticat public pe ministrul Sportului, Eduard Novak, pentru declarațiile făcute despre medalia de argint obținută.

Ea i-a transmis ministrului că a avut alături doar patru oameni, iar ca sparring partners a avut colegi care s-au retras din activitate.

„Îmi doresc foarte mult să ajungeti dvs la Tokyo și să luati aurul pe care eu am fost în stare sa-l iau”, a fost mesajul Anei Maria Popescu, care scotea în evidență că politicul nu ajută sportul așa cum ar trebui.

Argint pentru Ana Maria Popescu la Olimpiada de la Tokyo. Ea a criticat condițiile în care se pregătesc sportivii români.
Argint pentru Ana Maria Popescu la Olimpiada de la Tokyo. Ea a criticat condițiile în care se pregătesc sportivii români.

Politicile publice, infrastructura sportivă, bugetul federațiilor, alimentația, sprijinul psihologic pe care îl primesc sportivii sunt teme care lipsesc din mesajele politicienilor. În schimb, prezența lor devine una omniprezentă când apar medaliile.

Consultant comunicare strategică: Nu avem politici publice care să susțină performanța, politicienii se bat cu pumnul în piept.

Oana Marinescu, consultant comunicare strategică, explică că există două fațete: o reacție de bun simț în fața unei victorii sau cealaltă în care se încearcă un transfer forțat de imagine.

„Oamenii politici caută asocieri pozitive de imagine, vor să fie prezenți într-o discuție publică pozitivă, cum e cea în jurul succesului lui David Popovici. E o emoție publică extraordinară și vor să fie prezenți acolo și chiar să extragă din emoția pozitivă către ei”, remarcă Oana Marinescu.

David Popovici, campion mondial la Budapeste în proba de 200 m.
David Popovici, campion mondial la Budapeste în proba de 200 m.

Politicienii au însă o putere mai mare: politicile publice pentru a susține performanța sau sportul de masă.

„Se mândresc și se bat cu pumnul în piept când au loc momente ale victoriei, dar nu avem politici publice să susțină performanța. Ce nu înțeleg politicienii este că ei trebuie să dea comunității, nu doar să ia. Trebuie să dea politici publice, nu vouchere. E un campionat mondial al vorbelor goale, al limbii de lemn, al bătăii cu pumnul în piept. Cred că și-au creat propria competiție care să scrie niște mesaje fără conținut, fără autenticitate, dar umflate, cu infatuare și cu termeni foarte bombastici”, subliniază experta în comunicare.

Publicul taxează însă acest gen de mesaje, lucru întâlnit și în postările pe rețelele de socializare. Transferul de emoție pozitivă și de credibilitate între imaginea unui sportiv și a unui politician nu se produce instantaneu.

Oana Marinescu le sugerează politicienilor mai multă smerenie în mesajele publice, să stea un pic deoparte și să nu se urce pe valul succesului unui sportiv.

Un campion: David Popovici (17 ani)
Un campion: David Popovici (17 ani)

„Dacă stai să te uiți câte bazine de înot au fost construite, toate vorbele se prăbușesc”, spune consultantul strategic în comunicare.

Ea remarcă cum politicienii care o lăudau pe Simona Halep nu îi mai adresează încurajări acesteia din momentul în care nu a mai câștigat mari turnee. Dimpotrivă, în spațiul public au apărut contestări ale efortului său, iar aprecierea s-a diminuat.

„Îi înțeleg pe oamenii care se bucură pentru David Popovici, dar politicienii se împăunează. Se uită doar în ziua concursului dacă a câștigat”, a spus Oana Marinescu pentru Europa Liberă.

Ea consideră că Simona Halep, Diana Mocanu, dublă medaliată la Olimpiadă, sau David Popovici reprezintă excepții, iar meritul aparține sportivilor, nu statului român.

Mesaje de la politicieni

Președintele, premierul, miniștri sau alți politicieni au transmis pe Facebook sau Twitter mesaje după succesul lui David Popovici.

„Ai scris o nouă pagină în istoria sportului românesc”, transmite președintele Klaus Iohannis, iar premierul vine cu mesajul: „David Popovici este cel mai nou nume din cartea de aur a sportului românesc!”.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, nu uită să precizeze că David Popovici este legitimat la Clubul Dinamo. Potrivit Eurosport, noul campion primește din partea clubului un salariu lunar de 7.000 de euro lunar.

George Simion, președintele AUR, spune că „România a fost mereu un rezervor de talent și ambiție”, iar succesul sportivilor încălzește inimile românilor.

Primarul Sectorului 4, vicepreședinte al PSD, Daniel Băluță, scrie că David Popovici „este un exemplu și ne dai speranța că România poate străluci din nou în sportul mondial”.

Edilul nu ratează ocazia de a anunța că a deschis un bazin de înot într-o școală din sector, eveniment la care a participat și proaspătul campion.

De ce nu a transmis TVR prima finală a lui David Popovici

Președintele director general al TVR a explicat de ce nu s-a transmis prima finală câștigată de David Popovici la postul public de televiziune.

„Acum doi ani, când au fost ofertate inițial drepturile de difuzare ale acestei competiții, nimeni nu a fost interesat să le cumpere. Motivele sunt numeroase. Printre cele vizibile: 'înotul nu face audiență,' 'când a dat vreo televiziune românească înot în prime time?', nimeni nu a anticipat 'fenomenul Popovici' și altele asemenea", justifică Dan Turturică.

Potrivit acestuia, pe ultima sută de metri, TVR a reușit să cumpere drepturile de televizare pentru restul campionatului mondial. Astfel, David Popovici va putea fi urmărit în proba de 100 m.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG