De ce a fost Poliția cu un pas în spatele bătăușilor în Cazul Pantelimon

Treisprezece persoane au fost implicate în incidentul din weekend de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din București - ele au intrat cu bâte în Unitatea de Primiri Urgențe pentru a-i căuta pe cei cu care se bătuseră anterior în orașul de lângă Capitală.

Aproape 30 de persoane au fost implicate în weekend într-o bătaie care a șocat opinia publică. Lupta s-a dat pe o stradă din orașul Pantelimon, lipit de București. Polițiștii au ajuns la fața locului după ce o parte dintre bătăuși plecaseră spre Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală, unde merseseră unii dintre cei răniți.

UPDATE Poliția municipiului București a anunțat miercuri, 26 septembrie, că pentru toate cele 10 persoane duse la audieri cu o zi înainte - pentru intrarea violentă, cu bâte, în spitalul „Sfântul Pantelimon”, din sectorul 2 al capitalei - au fost emise mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Alte șapte persoane sunt arestate preventiv - cinci dintre ele pentru tentativă de omor - în celălalt dosar, care vizează bătaia din orașul Pantelimon, instrumentat de Inspectoratul de Poliție și de Parchetul Tribunalului din județul Ilfov. Și în acest dosar, alte 8 persoane au fost audiate.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Sunt, deja, trei zile de la bătaia cu bâte, săbii și furci dintr-un oraș-suburbie a Capitalei României.

Aproape 30 de oameni au fost implicați în bătălia din Pantelimon, iar marți, pe 24 septembrie, șapte sunt arestați preventiv, patru sunt internați în spital, sub protecția poliției, mai mult de 20 au fost audiați, iar ziua a început cu 11 percheziții la case ale celor implicați.

Ce s-a întâmplat:

  • sâmbătă, pe 21 septembrie, la ora 10:41, la numărul de urgență 112 a fost semnalată o altercație generală, pe o stradă din orașul Pantelimon;
  • cei implicați aveau bâte, săbii și furci. Imaginile filmate arată cum s-au lovit între ei, dar au lovit violent și o mașină. La un moment dat, încercând să scape, șoferul accelerează și accidentează o persoană care încerca să se ridice;
  • echipajele de poliție au ajuns la fața locului în aproximativ 3 minute de la apel, susține Poliția Română. 19 persoane au fost identificate ca implicate direct în evenimentele de stradă. Șase dintre ele sunt arestate prevenitv, dintre care patru pentru tentativă de omor.
  • Ulterior, o a șaptea persoană, șofer în timpul conflictului, a fost arestată preventiv marți, pentru 30 de zile;
  • înainte de sosirea polițiștilor, unii din cei implicați în violențe au plecat cu mașinile către Spitalul „Sfântul Pantelimon” din București. După ei, au pornit și alte persoane implicate în conflict împreună cu apropiați ai lor;
  • la ora 11:25, peste zece persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la spitalul „Sfântul Pantelimon” și au intrat în camera de gardă și în alte încăperi, căutându-și rivalii. Aveau bâte în mâini;
  • incidentul a fost reclamat la 112 și trei echipaje de poliție au ajuns la spital în 6 minute, conform Poliției Române. În incidentele de la spital au fost implicate în total 13 persoane;
  • marți, 24 septembrie, Poliția Capitalei a făcut 11 percheziții acasă la persoane implicate în incidentul de la Sf. Pantelimon. Suspecții percheziționați sunt acuzați de tulburarea liniștii publice, loviri, dar și port de armă albă. Zece persoane au fost duse la audieri;
  • tot marți, Poliția Română a anunțat că toate persoanele implicate în ambele cazuri - din orașul Pantelimon și de la spital - au fost identificate.

Două dosare penale au fost deschise până acum:

  • primul este pentru bătaia de stradă din orașul Pantelimon și de el se ocupă Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) și procurorii Parchetului Ilfov. Vizează 19 persoane.

  • cel de-al doilea vizează 13 persoane (unele dintre ele participante și la bătaia din orașul ilfovean) - unele dintre ele participante și la lupta de stradă - care au intrat cu bâte și „alte obiecte contondente” în spitalul „Sfântul Pantelimon.”

Polițiștii și structuri speciale ale Ministerului de Interen au efectuat marți percheziții la 11 persoane implicate în incidentul de la spitalul „Sfântul Pantelimon”, unele dntre ele fiind implicate și în bătaia de pe strada din orașul de lângă București.

Poliția Capitalei a anunțat și că verifică firmele de pază care asigură astfel de servicii în incinta spitalelor, după ce au constat că în incidentele de sâmbătă (21 septembrie), firma de pază nu și-ar fi îndeplinit corespunzător atribuțiile.

Un reprezentant al firmei care se ocupă de paza spitalului a precizat pentru Europa Liberă că, potrivit contractului, cinci persoane asigurau în acel moment paza spitalului. Numărul era inferior celui al agresorilor. În plus, cei cinci paznici acopereau întreaga suprafață a spitalului, nu doar zona în care au avut loc incidentele.

Iar cercetările, în formă extinsă, continuă - în orașul Pantelimon au fost mobilizați, încă de sâmbătă, 400 de polițiști, jandarmi și forțe speciale.

„Suntem acolo ca să tragem un semnal de alarmă tuturor celor care au astfel de manifestări, că nu le este permis, că Poliția există și că orice încercare de a își rezolva problemele în spațiul public și pe domeniul stradal care aparține tuturor cetățenilor este grav sancționată”, spune pentru Europa Liberă chestorul de poliție Mădălina Moșoiu, inspectorul-șef al IPJ Ilfov.

Au fost legitimate peste 1.000 de persoane și au fost organizate și filtre rutiere.

„Simpla prezență masivă a forțelor de ordine în stradă dă un mesaj de descurajare a violenței”, subliniază și chestorul principal Eduard Mirițescu, adjunctul inspectorului general al Poliției Române.

Marți, 24 septembrie, Poliția capitalei a făcut percheziții la domiciliul a 11 persoane.

Obiecte ridicate de polițiști de la domiciliul celor care au intrat cu bâte în spitalul „Sfântul Pantelimon”, din București. Unii au fost implicați și în bătaia din orașul Pantelimon.

Poliția, cu un pas în urma bătăușilor

Totuși, în ciuda demonstrației forțelor de ordine, faptul că la ambele evenimente – bătaia din orașul Pantelimon și cea din spitalul din Capitală – Poliția a fost cu un pas în urma celor implicați îi contrariază pe mulți.

Sunt puse sub semnul întrebării promptitudinea și eficiența intervenției.

„Mi se pare aproape de necrezut că Poliția a ajuns la incident, iar unii dintre participanți la bătaie au reușit să ajungă apoi la spital, să caute victime, înarmați cu bâte”, spune F.H, locuitor al orașului.

„Zeci de membri ai unor clanuri s-au bătut cu topoare, bâte, săbii și alte arme albe, fără să fie deranjați de nimeni. Cei care au asistat la acest măcel au fost traumatizați că, în plină zi, se poate întâmpla așa ceva în comunitatea lor”, a transmis sindicatul polițiștilor Europol.

Intervenția Poliției ulterioară ambelor conflicte – atât din orașul Pantelimon, cât și de la spitalul din București – se explică prin rapididatea cu care s-au desfășurat evenimentele, spun însă reprezentanțiiIPJ Ilfov.

Bătaia petrecută sâmbătă în orașul Pantelimon a șocat locuitorii și opinia publică.

„Apelul la 112 cu privire la conflictul din orașul Pantelimon a sosit când cei implicați se băteau deja, am ajuns în trei minute de la apel, dar am mai găsit doar victime, care suferiseră în urma atacului”, explică chestorul Mădălina Moșoiu, inspectorul șef al IPJ Ilfov.

Polițiștii au chemat și ei serviciul de ambulanță, apelat anterior de la fața locului și prin 112.

Deși conducerea Spitalului „Sfântul Pantelimon” susține că unii dintre cei care au pătruns în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) ar fi ajuns acolo după ce au fost la audieri la Poliție, șefa IPJ Ilfov spune că acest lucru este exclus.

Deplasarea unora dintre persoane la spital, pentru îngrijiri, pe cont propriu și urmărirea lor de către unii din cei implicați, cărora li s-au alăturat și alte persoane, a fost, de fapt, parte a unui conflict în desfășurare, la care polițiștii au intervenit cât au putut de prompt, insistă reprezentanta Poliției.

„Am anunțat prin stație secția de poliție de lângă spital, s-au deplasat de urgență acolo, cei care au intrat în UPU fugind tocmai pentru că a venit Poliția”, continuă aceasta.

Confruntarea de stradă a adus aminte de înfruntările din trecut dintre clanuri din București sau din apropierea capitalei. Reprezentanții IPJ Ilfov insistă că nu a fost vorba de așa ceva în cazul de la Pantelimon.

După incidentele de sâmbătă 21 septembrie, 400 de polițiști, jandarmi și forțe speciale au fost mobilizate în orașul Pantelimon. Imagine de la perchezițiile efectuate de polițiști, marți, la domiciliul a 11 persoane.

„Ideea că am avea de a face cu două grupări infracționale, extinse, nu e susținută de probe. Dintre cei audiați și cercetați, doar unii au cazier, iar unii nu pentru infracțiuni petrecute în România”, spune chestorul de poliție Mădălina Moșoiu.

De asemenea, bătaia de stradă șocantă nu ar reflecta un climat violent sau chiar de teroare, din orașul Pantelimon, a mai subliniat aceasta.

Totuși, chiar dacă rata infracționalității din orașul Pantelimon a scăzut de trei ori în ultimii zece ani, potrivit datelor oficiale ale Poliției - în 2015 era cea mai mare din județul Ilfov - unii localnici nu se simt în deplină siguranță.

Surse medicale din spitalul „Sfântul Pantelimon” din sectorul 2 al Capitalei - în direcția orașului Pantelimon - spun că frecvent ajung acolo pacienți cu urmări ale unor violențe petrecute în localitatea de lângă București.

Îți mai recomandăm Scandalul Pantelimon. Poliţiştii fac 11 percheziţii în Bucureşti şi în Ilfov. Opt persoane au fost duse la audieri

„Nu putem spune că suntem suntem terorizați, dar nici Poliția nu își face tot timpul treaba și nu doar în privința combaterii violenței, ci și a altor probleme, inclusiv condusul fără permis pe drumurile publice din oraș”, explică o localnică, sub protecția anonimatului.

Și lucrurile aparent minore nu ar fi gestionate optim.

„Polițiștii, inclusiv cei locali, nu sunt atât de prompți cum ne-am dori. Sunt zile întregi în care muzica răsună până noaptea, fără ca cineva să îi deranjeze pe gălăgioși”, spune și F.H.

IPJ Ilfov transmite că polițiștii își fac treaba și că inclusiv pe regimul rutier au făcut numeroase acțiuni, însoțite de sancțiuni în ultimii ani. Totodată, în raportul Poliției Locale postat pe site-ul Primăriei Pantelimon, pentru tulburarea liniștii și ordinii publice au fost emise cele mai multe procese verbale în 2023.

Îți mai recomandăm Poliția vrea să-și cerceteze angajații care strică imaginea instituției prin postări pe Facebook. Sindicaliști: e o vânătoare de vrăjitoare!

La rândul lor, sindicaliști din Poliție susțin că actuala conducere nu reușește să limiteze fenomenul violenței din Capitală, fiind mai preocupată „să îi vâneze pe polițiștii care vorbesc public despre problemele din sistem.”

Ei fac trimitere la o dispoziție scrisă trimisă recent de conducerea centrală a Poliției Inspectoratelor de Poliție din țară, prin care se cer verificarea și posibila cercetare disciplinară a celor care denigrează imaginea instituției.

„Sunt două lucruri diferite. Unul e cazul în atenție și alta este o problemă legată de faptul că polițiștii trebuie să respecte îndatoririle care le sunt prevăzute de statutul profesional”, spune pentru Europa Liberă adjunctul inspectorului-șef al Poliției Române, Eduard Mirițescu.

Medicii de la Sfântul Pantelimon, șocați

Potrivit Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Ilfov, conflictul din orașul Pantelimon, prelungit apoi la spitalul din Capitală a avut în centru relația dintre un tânăr și o tânără, tensiunile degenerând într-un conflict violent între rude și apropiați ai acestora, în plină stradă.

Disensiunile au apărut după ce o tânără de 19 ani ar fi fost „vândută” ca mireasă, dar ar fi fost exploatată în străinătate, dublate de o neînțelegere între cele două grupuri, cu privire la un teren, potrivit Adevărul.

Faptul că persoane înarmate cu bâte au reușit să pătrundă într-un spital public, fără nicio opreliște, a contrariat opinia publică.

Agresorii au sosit cu un microbuz, după care au dat buzna în UPU. Au plecat doar când au realizat că urmează să sosească Poliția.

Firma de pază nu și-a îndeplinit atribuițiile – fiind amendată, între timp – spun reprezentanții Poliției Române.

Imaginile de pe camerele de supraveghere arată cum bătăușii intră și ies în fugă pe ușile UPU, respectiv pe coridoare, nestingheriți. Unii pacienți, șocați, au ieșit în grabă din spital.

Persoane implicate în bătaia din orațul Pantelimon, și apropiați ai lor, au intrat în spitalul „Sfântul Pantelimon” , pentru a-i căuta pe cei cu care se bătuseră.

„Dacă acolo exista personal de pază, situația putea fi cel puțin temporizată, până la sosirea echipajelor de poliție”, explică chestorul principal Eduard Chirițescu.

Managerul spitalului Sfântul Pantelimon susține că serviciile firmei de pază nu sunt eficiente. Pe de altă paere, faptul că bătăușii au putut intra în camera de gardă și în alte compartimente, fără un cod de acces, este explicat de specificul unităților de primiri urgențe, unde e un continuu du-te vino.

„Au intrat în UPU și au căutat în diferite compartimente, dar nu au pătruns pe restul secțiilor spitalului”, spune el.

Evenimentul a răvășit medicii și asistentele, dar și pe pacienți.

„Personalul a fost șocat, au fost în trecut incidente, în parcarea spitalului, inclusiv cu împușcături, dar așa ca acum, să intre un grup de persoane în UPU, cu bâte, nu s-a mai întâmplat”, spune pentru Europa Liberă medicul Răzvan Jitianu, managerul spitalului „Sfântul Pantelimon.”

Potrivit lui, nu au fost înregistrate pagube semnificative, agresorii lovind totuși unele obiecte de mobilier. Personalul ar putea depune plângere, în ancheta deschisă deja, pentru șocul produs.

„I-au căutat pe cei care ajunseseră aici, dar nu i-au găsit, aceștia fiind transferați pentru investigații”, a continuat managerul.

Poliția Română: Intervenția nu a fost întârziată

Europa Liberă a încercat să îl contacteze pe ministrul Afacerilor Interne (MAI), Cătălin Predoiu, pentru a-l întreba dacă vor fi luate măsuri la nivelul IPJ Ilfov ținând cont de șocul produs în spațiul public și de modul în care a fost gestionată situația de către Poliție.

Am fost sunați, din partea ministrului, de chestorul principal de poliție Eduard Mirițescu, care a explicat că „în acest moment suntem concentrați 100% pe gestionarea cazurilor, identificarea, audierea și cercetarea tuturor celor implicați în cele două incidente.”

„În astfel de situații deosebite, noi facem ulterior analiza modului în care au fost gestionate și vom vedea atunci dacă au existat deficiențe.”

Reprezentantul Poliției Române a ținut să sublinieze că intervenția Poliției nu a fost una întârziată: la bătaia din orașul Pantelimon polițiștii au ajuns în 3 minute, iar la spitalul „Sfântul Pantelimon” din București în 6 minute.

El a infirmat faptul că modul în care au intervenit polițiștii ar fi fost influențat de numărul insuficient de echipaje, lucru reclamat în trecut de reprezentanți ai sindicatelor.

„La secția de lângă spital erau două echipaje în tură, de asemenea era de serviciu în zonă și un echipaj de la Poliția Rutieră. La fața locului au mers trei echipaje”, a spus Eduard Chirițescu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.