Echipa României va participa la eveniment cu 85 de sportivi calificați care vor concura la 13 sporturi. COSR a declarat că face tot posibilul să protejeze sănătatea atleților, iar aceștia „sunt în proporție de 90% vaccinați”.
Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a confirmat că Jocurile Olimpice vor avea loc. Există totuși voci din lumea experților medicali care se opun organizării Jocurilor în 2021.
Pentru sportivii de performanță există multe de luat în considerare având în vedere că aceștia se pregătesc o viață întreagă pentru a participa la Olimpiadă.
Contextul pandemiei aduce după sine totuși întrebări despre siguranța sportivilor. Asociația Mondială a Jucătorilor a spus că trebuie făcute mai multe pentru a se asigura siguranța sportivilor. Organizația vrea măsuri de distanțare fizică mai precise și teste mai riguroase și mai eficiente.
Printre sportivi care și-au exprimat deja grijile se numără și japoneza Naomi Osaka care declarase că ar trebui să aibă loc o dezbatere privind siguranța atleților.
Pentru a înțelege mai bine efectul exact pe care îl are nesiguranța provocată de organizarea Jocurilor Olimpice de acest an, am vorbit cu sportiva Laura Ilie care va reprezenta România anul acesta la categoria de tir sportiv.
Europa Liberă: Comitetul Olimpic și Sportiv Român a confirmat că Jocurile Olimpice vor avea loc anul acesta. Există totuși și presiuni ca ele să fie, din nou, amânate. Ce efecte are asupra unui sportiv această nesiguranță?
Laura Ilie: „Efectele nesiguranței in viața unui sportiv sunt semnificative si ne afectează destul de mult. Lipsa siguranței ne dezechilibrează și încrederea noastră scade.
Eu, personal, am avut un an dificil datorită acestei nesiguranțe. Fiind calificată la Jocurile Olimpice de dinaintea începerii acestei pandemii mi-a fost foarte greu sa rămân în aceeași formă din punct de vedere al performanței. De asemenea, lipsa concursurilor internaționale m-a afectat în această perioadă. Sper ca Jocurile Olimpice să se țină conform programului, iar noi sportivii de performanță să putem să mergem acolo și să arătăm întregii lumi cine suntem si ce am reușit sa acumulăm in anii de muncă.”
Europa Liberă: Pandemia i-a făcut pe mulți atleți să improvizeze antrenamente acasă având în vedere distanțarea socială. Cum vă pregătiți pentru competiție având în vedere restricțiile impuse de pandemie?
Laura Ilie: „În această perioadă de pandemie ne-am pregătit cât de bine am putut în condițiile date. În perioada izolării la domiciliu am făcut antrenament acasă cu o machetă care imita o pușcă, astfel încât să nu pierd contactul cu arma și poziția de tragere. Majoritatea antrenamentelor le-am făcut la CS Dinamo în condiții bune. Din punctul meu de vedere antrenamentele au avut mai puțin de suferit. În schimb, lipsa competițiilor a fost cea mai afectată. Programul competițional a fost total dat peste cap.”
Europa Liberă: Cât de grav au fost afectate antrenamentele?
Laura Ilie: „Am reușit să îmi fac majoritatea antrenamentelor în condiții bune. M-am antrenat chiar și în perioada de izolare atunci când am ieșit pozitivă Covid. Mi s-a improvizat un loc de tragere la Federația Română de Tir Sportiv.
Performanța mi-a fost afectată de lipsa concursurilor internaționale. În momentul în care am avut prima competiție internațională, si anume in India la o cupa mondiala, mi-a fost foarte greu să intru în acea stare pentru a concura. Eram foarte agitată si nu mi-am muncit focurile așa cum știu că pot să o fac. În următoarea perioadă încerc pe cât de mult posibil să mai pun la punct ultimele detalii și să sper că la finalul Jocurilor Olimpice voi fi foarte bucuroasă de ceea ce voi fi reușit să fac.”
Europa Liberă: Ce înseamnă pentru un atlet de performanță să se pregătească pentru Jocurile Olimpice, iar acestea să fie amânate sau anulate?
Laura Ilie: „Pentru un sportiv de performanță, calificat, cum a fost în cazul meu a fost foarte greu. Totul a căpătat o altă dimensiune. Mi se părea o eternitate să aștept un an. Eram într-o formă foarte bună în perioada de dinaintea Jocurilor de anul trecut. Acum că timpul a trecut încerc să privesc doar înainte și să nu mă mai uit înapoi. Nu as mai vrea sa trec vreodată printr-o situație asemănătoare.
Am muncit foarte mult în încercarea de a rămâne în aceeași formă.”
Siguranța atleților și temerile lor legate de pandemie au fost puse în discuție de comitete sportive dar și de atleți individuali în trecut. Asociația Jucătorilor Mondiali a pus în discuție sistemele de ventilație din camerele care le vor fi alocate sportivilor cât și testele antigen care vor fi folosite. Organizația dorește ca acestea să fie înlocuite cu teste PCR, care sunt mult mai precise.
Organizația a discutat în trecut și alte probleme, printre care lipsa măsurilor pentru sporturile de echipă, detalii insuficiente despre modul în care ar fi tratați sportivii infectați, lipsa planurilor de îngrijire a sănătății mintale și lipsa unor măsurilor precise de distanțare socială în zonele de luat masa, săli de sport și vestiare.
Europa Liberă: Ce fel de măsuri credeți că ar trebui să fie luate pentru a asigura protecția atleților la Jocurile Olimpice?
Laura Ilie: „Din punctul meu de vedere aceste Jocuri Olimpice se vor termina foarte bine. Sunt sigură că organizatorii vor face tot posibilul ca noi, sportivii împreună cu echipele noastre, să ne întoarcem acasă sănătoși.”
Europa Liberă: Cum a afectat pandemia posibilitățile pentru sponsorizări?
Laura Ilie: „Sportul pe care eu îl practic, tir sportiv, nu este foarte atractiv pentru sponsori. Nu aveam nici înainte de această pandemie și nu am nici acum. Poate pe viitor va fi mai apreciat.”
Europa Liberă: Ce fel de susținere ați primit de la statul român în condițiile de pandemie?
Laura Ilie: „Am fost susținuți din toate punctele de vedere. Eu personal sunt foarte mulțumită de felul în care s-a gestionat această situație neprevăzută. Sunt o fire destul de sinceră și aș fi spus fără să ezit dacă credeam că s-ar fi putut gestiona mai bine. Comitetul Olimpic si Sportiv Român a ținut în permanență legătura cu mine și echipa din spatele meu. Îndemnizațiile au fost primite la timp. Chiar nu am ce sa le reproșez.”
Îți mai recomandăm Noua listă a țărilor din zona roșie și galbenă. Unde se află Marea Britanie, Grecia, Bulgaria și Turcia