Cum a avut loc accidentul din 2 Mai. Raport: Au fost încălcări succesive ale normelor din partea echipajelor

Vlad Pascu, tânărul acuzat că a lovit un grup de tineri după ce s-a urcat sub influența drogurilor la volan, fotografiat la scurt timp după accident.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a prezentat luni seară raportul Corpului de Control în ceea ce privește intervenția polițiștilor în cazul accidentului din 2 Mai. Pe 19 august, un șofer sub influența drogurilor a ucis două persoane și a rănit alte trei.

Corpul de Control al ministrului a descoperit o serie întreagă de nereguli, care au permis ca accidentul rutier din județul Constanța să aibă loc.

Raportul pleacă de la lipsa unei sancțiuni deoarece Vlad Pascu era la volan fără semnele de șofer începător - deși a fost oprit chiar de către șeful Poliției Rutiere din județ - până la momentul în care tânărul de 19 ani a fost lăsat să plece, deși polițiștii au găsit droguri asupra sa, iar în mai puțin de o oră avea să producă accidentul.

Primul contact al lui Vlad Pascu cu polițiștii a avut loc pe 18 august, la ora 21:40, când a fost oprit în trafic, în municipiul Constanța, de către şeful serviciului rutier Constanţa.

„Trebuia aplicată sancţiunea contravenţională pentru lipsa semnului distinctiv de începător, şoferul având mai puţin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere”, a spus Cătălin Predoiu.

El a precizat că au fost încălcate prevederi legale care prevedeau ridicarea plăcuţelor de înmatriculare ale autoturismului verificat.

Un apel la 112, înregistrat la ora 00:40, semnala felul periculos în care o mașină era condusă pe Drumul Național 39. Apelantul indica pentru acest motiv consumul de alcool, posibil și de droguri.

Raportul menționează că și aici au fost găsit nereguli. Apelul a fost gestionat de un operator 112, un agent şef de poliţie şi dispecerul Poliţiei Mangalia, agent şef adjunct de politie.

Îți mai recomandăm Tragedia de la 2 Mai | Șapte zile, șapte întrebări fără răspuns

„După preluarea apelului de urgenţă, nu au transmis datele suplimentare echipajelor din dispozitiv obţinute de la apelant şi nu au completat toate câmpurile fişei de caz 112 şi nici datele necesare privind soluţionarea evenimentului. Nu au raportat evenimentul conducerii”, a explicat Predoiu.

La ora 02:35, Vlad Pascu a fost depistat în trafic, de către un agent de politie. Acesta din urmă se deplasa cu autospeciala în care se mai afla un plutonier adjunct. Autorismul a fost depistat în Vama Veche.

„La acest moment procedural, agentul de poliţie a încălcat prevederi legale, că nu a ridicat plăcuţele de înmatriculare, nu a pornit imediat dispozitivul portabil de înregistrare, acesta fiind pornit în momentul în care s-a efectuat testul de alcoolemie”, a spus ministrul.

Predoiu a mai menţionat că agentul era obligat să îl ducă pe tânăr la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice, dacă nu a putut fi supus testării pentru substanţe psiho-active.

La ora 02:40 după oprirea în trafic au fost fotografiate cartea de identitate şi numărul de înmatriculare.

Îți mai recomandăm #10întrebări | Titi Aur, fost pilot de raliuri: Când urci drogat la volan și omori oameni, mașina devine armă. Iar arma se confiscă

La controlul maşinii, în portiera stângă, au fost găsite un joint parțial consumat, care părea să conțină cannabis, și o folie cu patru pastile de bromazepam.

„Au fost încălcate prevederi legale pentru nu au fost conduşi la sediul Biroului de Poliţie Vama Veche-2 Mai şi însoţitorii şoferului, deşi au fost legitimaţi”, a menționat Predoiu.

Ministrul a mai spus că în jurul orei 03:00, agentul de poliție a solicitat ofițerului coordonator sprijin pentru testarea pentru alcool, iar dispeceratului i s-a cerut drug-test, însă operatorul a comunicat că nu are disponibil un polițist de la rutieră care să aibă drug test.

„Nu s-au făcut diligențe pentru testarea drug test”, a subliniat Predoiu.

El a adăugat că activitățile procedurale s-au încheiat în jurul orei 04:30, când Vlad Pascu a fost lăsat să plece deși asupra sa au fost găsite substanțe ilegale, iar apelul prin care a fost anunțat accidentul rutier a venit la ora 05:21.

Îți mai recomandăm Cazul 2 Mai: Patru șefi din IPJ Constanța, demiși. Plângere penală pentru agenții care l-au oprit pe Vlad Pascu în trafic și nu l-au testat

„La 05:25 sesizarea a fost trimisă celor aflați în serviciu, la fața locului a mers o echipă de la serviciul rutier, l-a testat pe șofer, rezultat pozitiv la cocaină, amfetamină și metamfetamină”, a precizat ministrul.

Raportul urmează să fie trimis procurorilor, pentru a putea fi folosit în anchetă, și Inspectoratului General al Poliției Române, pentru a analiza concluziile.

Una dintre concluziile Corpului de Control vizează cercetarea prealabilă faţă de inspectorul şef al Poliţiei Judeţene Constanţa, Adrian Glugă, deoarece „s-au stabilit carențe în actul managerial privind organizarea misiunilor din competență”.

Predoiu a menționat în aceeași declarație că Adrian Glugă a cerut eliberarea din funcţie, iar IPJ Constanța va fi condus interimar de Mădălina Vlangăr, în prezent directoare la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională.

Îți mai recomandăm Droguri tari, stat slab. Cine îl putea opri pe Vlad, șoferul tragediei de la 2 Mai?

Alte concluzii arată „încălcările succesive ale normelor din partea echipajelor, pe fondul pregătirii profesionale precare ori nerespectării cu bună știință a regulilor de către polițiști”, precum neverificarea poliției obligatorii RCA și nerespectarea legii cu privire la deținerea de substanțe interzise.

De asemenea, la începutul declarației, ministrul a ţinut să precizeze că a lăsat „toată independenţa Corpului de Control” pentru a realiza ancheta și chiar a subliniat că „șeful Corpului de Control nu este numit de mine, nu l-am cunoscut până să ajung în minister şi nu am comunicat cu dânsul pe perioada controlului”.

Predoiu: În Constanţa bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani

Ministrul Cătălin Predoiu a mai declarat luni că, în Constanţa, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani şi că se impune o resetare a structurilor din Ministerul Afacerilor Interne și a ministerului ca atare.

„Voi începe această resetare nu prin strategii şi teorii, ci prin măsuri concrete aplicate în teren, de la bază, din stradă, acolo unde cetăţeanul trebuie să fie protejat. O voi începe din judeţul Constanţa şi o voi extinde treptat în toată ţara”, mai spus Predoiu, potrivit News.ro.

El a spus că acest județ, alături de Bucureşti, reprezintă „unul dintre cele mai dificile comunităţi din punct de vedere al aplicării legii şi al provocărilor implicate de fenomenul criminologic”.

„Găsim în judeţul Constanţa toate formele de criminalitate: criminalitate în gulere albe, evaziune fiscală, contrabandă, trafic de persoane, droguri, arme, crimă organizată. (...) Cert este că la momentul la care vorbim, în Constanţa, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii cinci, zece ani”, a completat Predoiu.

Îți mai recomandăm Tragedia de la 2 Mai. Vlad Pascu a mai fost prins cu stupefiante de două ori, la 13 ani și la 18 ani

„Întreaga structură organizatorică va fi regândită şi adaptată amplorii fenomenului infracţional specific acestui judeţ şi o nouă echipă managerială de tranziţie va asigura operarea sistemului până când noua organizare va intra în funcţiune”, a spus ministrul.

El a precizat că noua organigramă a IPJ Constanţa va fi adoptată în cel mult 45 de zile, adică în jurul datei de 15 octombrie.

„Noul IPJ Constanţa va fi un proiect pilot care va servi drept model de orientare pentru restructurarea unităţilor teritoriale ale Poliţiei Române”, a mai declarat Cătălin Predoiu.