Predoiu întreabă magistrații dacă "se impune" desființarea Secției Speciale sau doar ”amendarea” legii

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, le solicită judecătorilor și procurorilor opinia în legătură cu soarta Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, pensionarea anticipată a magistraților, completurile de 3 judecători în apel și modalitatea de școlarizare la Institutul Național al Magistraturii.

Cele patru teme de dezbatere sunt incluse într-o scrisoare pe care Cătălin Predoiu a trimis-o instanțelor și parchetelor din țară, publicată de Ziare.com. ”Prezenta consultare scrisă rapidă nu face decât să anticipeze o consultare sistematică pe ansamblul temelor justiției pe care Ministerul Justiției o va lansa și menține ca un instrument permanent de lucru în cadrul sistemului judiciar”, scrie în documentul semnat de Predoiu.

În privința Secției Speciale, cele două întrebări ale ministrului sunt: “Se impune desființarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a înființat și revenirea la status quo ante? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a înființat și în ce sens anume? “.

Îți mai recomandăm Comisia Juridică din Cameră respinge desființarea Secției Speciale. PSD câștigă la vot, ajutat de UDMR, ALDE și ProRomânia

La începutul lunii noiembrie, Predoiu declara că optează pentru o modificare legislativă în Parlament, de unde așteaptă „o reacție responsabilă”. „Există în sistemul judiciar o tensiune enormă față de această Secție Specială. Sunt magistrați care reclamă desființarea ei peste noapte, dacă vreți, sunt magistrați, mai puțini, care spun că este o reparație”, a afirmat Predoiu.

În campania electorală, președintele Iohannis a declarat că nu și-a schimbat opinia în ce privește desființarea controversatei Secții Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, considerând că ”această secție poate fi transformată în ceva cu care se poate exercita control neconstituțional asupra magistraților”.

Prevederile privind pensionarea anticipată a magistraților ar urma să intre în vigoare la începutul anului 2020. Liberalii au depus deja un proiect de lege prin care amână până la 1 ianuarie 2021 intrarea în vigoare a posibilității magistraților de a se pensiona anticipat mai devreme de 60 de ani dacă au o vechime de 20-25 de ani.

Îți mai recomandăm Întâlnire Cătălin Predoiu-Hans Klemm: Refacerea legilor justiției și finalizarea codurilor penale, obiective esențiale