Școlile dintr-un județ se închid numai dacă paturile pentru pacienții Covid sunt ocupate în proporție de 75%. Pentru a nu atinge acest indicator, autoritățile din județele cele mai afectate de Covid au început, zilele acestea, să crească numărul de paturi pentru pacienții Covid.
În Cluj, de pildă, rata de ocupare era, săptămâna trecută, de 67,5%, iar creșterea de la zi la zi a numărului de cazuri ar fi făcut ca, săptămâna aceasta, autoritățile să fie nevoite să pună lacătul pe toate școlile din județ.
Pentru a preveni o astfel de decizie, autoritățile din Cluj au crescut numărul de paturi Covid. A scăzut, implicit, și rata de ocupare a acestora.
„Alaltăieri, DSP-ul a avut o întrevedere cu managerii de spitale și s-a mărit capacitatea în spitale de la aproximativ 700 de paturi la peste 1.000 în județ”, a precizat, joi, prefectul județului Cluj, István Tasnádi.
Prefectul spune că numărul de paturi a fost mărit în urma consultărilor, și nu printr-o decizie prestabilită.
„Nu s-a făcut nimic din scurt. În fiecare val au avut loc nenumărate ședințe între DSP și managerii de spitale. Având în vedere faptul că la începutul săptămânii gradul de ocupare a fost peste 90%, cu ocazia întrunirii s-a decis majorarea locurilor”, a explicat prefectul István Tasnádi.
Ratele de ocupare a paturilor, actualizate joi de Ministerul Sănătății, arată că sunt județe cu multe paturi ocupate, dar nu atât de multe încât să se închidă școlile. Numai în județul Vaslui, paturile destinate Covid sunt ocupate în proporție de 67,73%, acesta fiind cel mai mare procent la nivel de țară, potrivit statisticii publicate pe ms.ro.
Nu numai în județul Cluj a fost mărit numărul de paturi. Potrivit portalului BizBrasov.ro, direcția de Sănătate Publică Brașov se află în plin proces de avizare a unor noi paturi Covid în spitalele din județ. Până acum, sunt acreditate 511 paturi, iar miercuri erau ocupate 380, adică peste 74%.
„Noi am luat decizia de a crește numărul de paturi după ce am observat că numărul de cazuri noi este în continuă creștere. Totuși, varianta Omicron este ceva mai blândă, iar rata de ocupare a paturilor Covid este mai mică decât în valul 4”, a spus Claudia Bularca, director executiv al instituției, pentru BizBrasov.ro.
Ministerele Educației și Sănătății au modificat marți ordinul comun care stabilea scenariile din școli. O clasă își suspendă cursurile în format fizic numai cinci zile atunci când apar trei cazuri de îmbolnăvire cu Covid, într-un interval de șapte zile. Până acum clasa stătea în online zece zile. De asemenea, școala va trece în online cinci zile numai în cazul în care 50% din clase au cursurile față în față suspendate.
„Unii copii declară că sunt bolnavi, dar alții nu”
Părinții și profesorii spun că, prin această schimbare, o școală nu va putea fi închisă niciodată.
„În acest moment, deși nu o spune nimeni cu subiect și predicat, asistăm la un experiment de infectare în masă. Mi se pare nedrept ca, prin intermediul copiilor, că doar ei pot fi obligați să continue să meargă într-un spațiu impropriu, să rezolvăm problema unei societăți profund needucate”, spune Andreea Ionescu, părintele unui copil în clasa a VII-a din Constanța.
Îți mai recomandăm Părinte în fața incertitudinii din pandemie. Ce îi poate ajuta pe copiiProfesoara Roxana Goga, director adjunct la Colegiul „Spiru Haret” din Capitală, arată că cel mai bine ar fi ca școlile să treacă în online timp de două săptămâni, până valul Omicron începe să scadă.
„Ordinul cu scenariile a fost schimbat, iar elevii se întorc la școală în 5 zile după ce o clasă și-a suspendat cursurile. Nu se mai închid niciodată școlile în condițiile astea. Profesorii trec de la o clasă la alta. Unii copii declară că sunt bolnavi, dar alții, învățați de părinți, nu declară că sunt bolnavi și vin la școală”, arată Roxana Goga.
Profesoara spune că poartă două măști la școală ca să nu se infecteze. „Copiii se plimbă mereu prin alte bănci și prin alte clase. Ieri aveam 13 clase în online, ca să trecem în online trebuie să fim 18 clase, și nu putem trece fără să avem testele PCR, deși noi am putea declara cu testele rapide. Testele PCR vin târziu de la DSP”, mai arată profesoara.
Îți mai recomandăm Omicron în România: Focare în spitale și tot mai mulți copii infectațiPărinte: Consiliul de administrație ar trebui să decidă scenariul
Părinții susțin că nimeni nu poate garanta că cei care se îmbolnăvesc nu pot rămâne cu sechele, chiar dacă tulpina Omicron are simptomatologie mai ușoară.
„Faptul că profesorii bolnavi lipsesc, copiii stau singuri prin școli sau supravegheați de te miri cine, apoi copiii lipsesc, nu cred ca înseamnă că școala nu e afectată. Ba, chiar din contră. Înseamna că ascundem problemele sub preș”, a spus părintele Andreea Ionescu, care e și reprezentanta grupului civic „Părinții vor schimbare”.
Trecerea școlii în online ar putea fi de folos în această perioadă.
„Soluția „online” la îndemâna noastră, grație evoluției tehnologice, a fost pusă pe hold de un ministru care a refuzat în mod sistematic să o dezvolte. Această soluție ar fi permis o tranziție facilă și firească între perioade scurte de online, blended-learning (învățare mixtă, n.r.) și revenirea la scoală când situația o cere”, mai spune Andreea Ionescu.
Îți mai recomandăm Valul V | Cum diferă simptomele Omicron pentru vaccinați și nevaccinațiIulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți din România, spune că trecerea școlii în online ar trebui decisă la nivel local.
„Ar fi bine ca decizia să o ia consiliul de administrație al școlii. Acum nu se poate face lucrul ăsta decât la nivel de administrație. Adică numai dacă sunt mulți profesori dacă au Covid și nu au cu cine să-i suplinească, atunci Consiliul de Administrație poate să solicite trecerea în online, dar asta nu înseamnă că inspectoratele și aprobă”, a spus Iulian Cristache.
Pe grupurile de părinți, sunt mulți care spun că testele de salivă care au ieșit pozitive au fost confirmate ulterior prin teste PCR, plătite din propriul buzunar.
„Din păcate, este dezastru. La fiul meu în clasă sunt opt pozitivi oficial și încă atâția cu simptome, dar netestați oficial. El e în online de vineri și azi au apărut primele simptome și la el”, a scris o mămică pe grupul „Părinții cer schimbare”.
Un alt părinte i-a răspuns că la școala copilului opt profesori sunt infectați, dar inspectoratul nu a aprobat trecerea școlii în online.
Modelul Franței, invocat de ministrul Cîmpeanu
Cu toate acestea, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spune că școlile trebuie să rămână deschise în continuare pentru că pierderile din online sunt foarte mari.
Cîmpeanu spune că rata de infectare din localitate nu mai este un criteriu nici în alte state.
„Vă dau exemplu Franței care, la un număr de 350.000, chiar 400.000 de infectări zilnic, ține toate școlile deschise, ţine toate școlile deschise și nu suspendă activitatea cu prezență fizică nici măcar la apariția unui număr de șapte, opt, 10 cazuri de îmbolnăvire într-o clasă. Cei care se îmbolnăvesc, din păcate, trebuie să stea în izolare. Ceilalți merg la școală. Sistemul de învățământ din România, copiii din România au plătit mult prea mult, mult prea greu și mult prea dificil de recuperat aceste perioade de suspendare a activității școlilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu la finalul ședinței de guvern de miercuri.
Vinerea este ziua în care Ministerul Educației actualizează cifrele privind situația infectărilor din școli și a claselor care funcționează online.
Ultimele date de vineri, 28 ianuarie, arată că 108 școli erau online, 26.974 de elevi și 7.307 de angajați erau infectați. Între timp, multe școli din Capitală și din țară au anunțat noi infectări. De exemplu, miercuri, cursurile cu prezenţă fizică au fost suspendate în şase școli mari din București.
- O clasă își suspendă cursurile în format fizic la apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu covid într-un interval de 7 zile consecutive pentru o perioadă de 5 zile, începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Măsura suspendării la nivelul grupei/clasei este dispusă prin decizie a consiliului de administrație al unității de învățământ
- Școala intră in totalitate în online atunci când 50% din totalul grupelor/claselor își suspendă activitatea cu prezența fizică pentru o perioadă de 5 zile. Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărâre a CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.
- Preșcolarii sau elevii cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul acestora a/au interacționat în mod frecvent vor fi carantinați timp de 5 zile. Preșcolarii/Elevii aflați în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive cu Covid nu sunt considerați suspecți de a fi infectați sau purtători ai unui agent înalt patogen și nu li se aplică măsura de carantină.