Premierul Ciolacu anunță pentru 2024 majorări salariale de 5% în sectorul bugetar. Nu e clar cum vor crește salariile profesorilor

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat principalele direcții din bugetul de stat pentru 2024.

Premierul Marcel Ciolacu declară că bugetul pe 2024 va aduce o majorare de 5% a salariilor din sectorul bugetar și un buget de 7,3% din PIB pentru investiţii. Premierul mai spune că Educația va primi 4,1%, iar CNAS va primi, de asemenea, un buget majorat.

​Premierul Marcel Ciolacu anunță că bugetul pentru anul viitor ar urma să treacă în această săptămână de Guvern, urmând ca până de Crăciun să fie votat în Parlament. Șeful Guvernului a precizat, luni, că „va fi o majorare de 5% la tot sistemul bugetar, mai puțin la demnitari”, iar unele ministere vor avea majorări consistente.

„Mergem la un procent de 7,3% pe investiții, cel mai mare buget pe investiții din istoria României. Avem un buget iarăși istoric la Educație de 4,1%, deci o mărire de 60% (...). Am ajuns la cifra de 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate”, a spus Marcel Ciolacu.

Precizările premierului vin după ce presa românească a scris despre un presupus de proiect de ordonanță de urgență ar fi prevăzut creșterea salariilor demnitarilor.

Îți mai recomandăm Guvernul neagă majorarea salariilor demnitarilor și creșterea accizei. Bugetul pentru 2024, prezentat curând

Prim-ministrul României a negat orice informație legată de o posibilă amânare a creșterii contribuției la Pilonul II de pensii și a spus că o asemenea măsură ar încălca angajamentele României din PNRR.

„Nu poți să păcălești Comisia (Europeană n.r.), să treci un jalon și peste două luni să te răzgândești și să amâni jalonul sau să-l schimbi. Pentru că în momentul în care faci acest lucru Comisia Europeană îți va opri banii pentru acea reformă și presupun că nu ne dorim”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Și posibila amânare cu 2 ani a creșterii contribuției la Pilonul II de pensii era prevăzută în proiectul de ordonanță care a ajuns la presă. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a precizat ulterior că nu se va amâna creșterea contribuției la Pilonul II, dar a precizat că e nevoie de soluții care să susțină bugetul de stat, confruntat cu un dezechilibru între venituri și cheltuieli.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat și că urmează să se întâlnească cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru a discuta majorările salariale pentru profesori.

Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus în ședința grupului deputaților PNL din Camera Deputaților că salariile din Educație ar urma să fie majorate cu 13% de la 1 ianuarie 2024 și 7% de la 1 august 2024.

Promisiunile guvernanților din timpul grevei profesorilor erau altele. Ordonanţa din vară vorbea de o creştere cu 50% a salariilor dascălilor, în total, iar majorarea din 2024 urma să fie acordată integral de la 1 ianuarie.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a admis pe 8 decembrie că o decizie privind felul în care vor avea loc majorările salariale în Educație nu a fost încă luată.

„Din ultimele discuţii, s-a desprins un posibil 20% ca procent de creştere pentru anul 2024, nefiind încă finalizate discuţiile referitoare la etapele de acordare, ceea ce ar însemna că avem o creştere de peste 50% faţă de salarizarea care exista înainte de luna iunie a acestui an”, a afirmat Ligia Deca.

Îți mai recomandăm Profesorii primesc parțial majorarea de salariu promisă de Guvern în timpul grevei

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat și o nouă creștere a salariului minim în 2024, fără a preciza însă cu cât va fi majorat.