Premierul Cîțu se opune sancționării medicilor care vaccinează cu dozele rămase de la cei programați

România - premierul Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu se opune sancționării medicilor care vaccinează în afara platformei de programare cu dozele rămase la finalul zilei de la cei programați la vaccinul anti-Covid și care nu s-au prezentat.

„Cifra de 1.300 am avansat-o eu, numărul de zeci de mii era lansat de Ministerul Sănătății”, a spus premierul într-o conferință de presă susținută după ședința de guvern de miercuri, sugerând astfel că ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a exagerat numărul vaccinărilor făcute în afara platformei de programare.

„Obiectivul e vaccinarea cât mai multor oameni, ca să ajungem la 70% din populație. Eu nu pot să sancționez medici dacă vaccinează când au rămas doze în plus. Când știm că nici unul dintre cei programați nu a fost dat la o parte, cum să dăm sancțiuni?”, s-a întrebat retoric Florin Cîțu.

La finele lunii ianuarie, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a spus că 30% dintre cei vaccinați până în acel moment ar fi fost vaccinați în afara platformei de programare și a cerut sancționarea medicilor care ar fi vaccinat, astfel, peste rând.

La doar o zi de la declarația sa, coordonatorul centrului de vaccinare din Rădăuți a fost sancționat cu amendă contravențională de 5.000 de lei după un contral la DSP local, pe motiv că ar fi vaccinat 563 de persoane neeligibile, adică a vaccinat în etapa a doua de vaccinare persoane care se încadrau în etapa a treia.

Medicul a spus, însă, că nu a vaccinat neeligibili, ci persoane din spital, care nu s-au prezentat în prima etapă de vaccinare și care au optat între timp pentru vaccinare și a amintit de recomandările autorităților de a nu arunca nicio doză la finalul unei zile la care nu s-au prezentat toți cei programați.

„Aveam mai multe variante. Puteam să le fac doar celor programați vaccin și restul dozelor să-l casez, puteam să-i amân pe toți în altă zi, lucru care ar fi însemnat din nou o «ilegalitate», pentru că toți pacienții care se programează în ziua respectivă și vin în altă zi sunt considerați ca fiind neprogramați. Fie puteam să fac șase doze de vaccin la cei programați și la alții dintre aceia care așteptau”, a explicat medicul Andrei Manta.

La conferința de presă din 27 ianuarie, prima de când a fost învestit ministrul al Sănătății în plină pandemie de Covid-19, Vlad Voiculescu a cerut organizarea de controale și sancționarea celor care nu respectă strategia națională de vaccinare.

„Se vor face echipe mixte de control formate de către Corpul de control al Ministrului Sănătăţii şi direcţiile de sănătate publică pentru a verifica cum stau lucrurile în fapt la nivelul centrelor de vaccinare. (…) Asta înseamnă că ne trebuie sancţiuni. Am vorbit cu premierul despre introducerea de sancţiuni. Avem nevoie de sancţiuni pentru cei în măsură să verifice dacă strategia adoptată de Guvernul României este respectată la nivelul centrului de vaccinare. Există medici coordonatori pentru fiecare centru de vaccinare. În acest moment putem să îi asigurăm de cercetări disciplinare dacă nu vor respecta ceea ce s-a stabilit. Imediat vom putea să vorbim despre sancţiuni adoptate de către Guvern”, declara la acea vreme Vlad Voiculescu.

După sancționarea sa, medicul Manta a spus că a aruncat dozele rămase de la cei neprezentați la programare.