Premierul moldovean nu este interesat de criticile din România

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu

Premierul moldovean, Ion Chicu, a declarat că nu-l „privește” părerea președintelui român Klaus Iohannis despre activitatea guvernului său, ca reacție la declarația privind limitarea proiectelor de sprijin pentru Republica Moldova.

Ce-l interesează pe Klaus Iohannis pe mine mai puțin mă privește”, a spus Ion Chicu la o conferință de presă, la Chișinău, răspunzând unei întrebări.

Pentru mine este important ca cetățenii R. Moldova să fie convinși că Guvernul lucrează pentru ei”, a mai spus prim-ministrul moldovean.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, pe 16 ianuarie, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, că România va continua în relația cu Republica Moldova doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și cele de interconectare strategică.

Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției, de natură să asigure un parcurs democratic și predictibilitate în plan intern și extern”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a reiterat poziția României față de Republica Moldova, și anume că „parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor”.

Ulterior, într-un interviu pentru Europa Liberă, premierul moldovean a spus, pe 19 ianuarie, că aceste critici venite de la București ar fi motivate politic. „Noi avem relaţii foarte bune şi cu România, dar nu vrem ca ele să fie afectate de interesele electorale ale unor politicieni”, a declarat Ion Chicu.

După demiterea guvernului pro-european condus de Maia Sandu, în luna noiembrie, inclusiv prim-ministrul Ludovic Orban a cerut ca situația din Moldova să fie privită „cu maximă circumspecție și cu maximă exigență”.

Declarația a fost făcută, pe 8 ianuarie, la Bruxelles, unde a cerut oficialilor europeni să privească „cu maximă circumspecție și cu maximă exigență” această situație.

Tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi, din punctul nostru de vedere, nu putem să considerăm un partener serios actualul Guvern”, a spus Orban, pe 8 ianuarie, la Bruxelles.

Ludovic Orban s-a întâlnit atunci cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, dar și cu alți oficiali europeni.