Premierul Beniamin Netanyahu respinge criticile lui Joe Biden legate de politica Israelului în războiul din Gaza

Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a respins criticile președintelui SUA, Joe Biden.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că abordarea prim-ministrului israelian în războiul din Gaza „rănește Israelul mai mult decât ajută Israelul”. Schimbul de replici dintre lideri arată divergențe din ce în ce mai semnificative între Tel-Aviv și Washington, spun observatorii.

În weekend, președintele american a declarat că Beniamin Netanyahu „trebuie să acorde mai multă atenție vieților nevinovate pierdute ca urmare a acțiunilor întreprinse” în Gaza și că poziția premierului israelian este în detrimentul intereselor Israelului.

Premierul Netanyahu a ripostat într-un interviu acordat Politico, în care a spus că nu știe „exact ce a vrut să spună președintele”, dar dacă Joe Biden spune Netanyahu că încalcă dorințele sau interesele Israelului, „greșește în ambele privințe”.

Președintele SUA, Joe Biden, a sprijinit Israelul în timpul războiului de cinci luni cu Hamas, dar a început să dea tot mai multe semne de frustrare față de politica Tel-Avivului în Gaza, mai ales din cauza numărului mare de victime civile.

De asemenea, Joe Biden a declarat că o potențială invazie a orașului Rafah – ultimul loc de relativă siguranță din Gaza – este „o linie roșie” pentru el, dar a adăugat că nu va „părăsi niciodată Israelul”.

Și acest avertisment al liderului american a fost respins de premierul israelian Beniamin Netanyahu.

„Vom merge acolo (în Rafah n.red). Nu vom pleca. Știți, și eu am o linie roșie, ca 7 octombrie să nu se mai întâmple. Nu se va mai întâmpla niciodată”, a declarat premierul israelian, referindu-se la atacul Hamas din octombrie care a ucis peste 1.160 de persoane în Israel și a declanșat războiul.

Eșecul premierului lui Netanyahu de a elibera ostaticii încă deținuți de militanții Hamas a dus la proteste în Israel și la apeluri pentru alegeri anticipate, cel mai recent la Tel Aviv, sâmbătă seara.

Netanyahu a respins categoric și ideea soluției de pace a celor două state, israelian și palestinian, susținută de SUA.

„Odată ce distrugem Hamas, ultimul lucru pe care ar trebui să-l facem este să punem în Gaza, responsabilă de Gaza, Autoritatea Palestiniană care își educă copiii spre terorism și plătește pentru terorism”, a declarat premierul israelian.

Premierul afirmă ca are susținerea israelienilor în opoziția față de „încercarea de a ne băga pe gât un stat palestinian”.

Îți mai recomandăm Navă SUA, în drum spre Gaza, pentru construcția unui port provizoriu


Războiul din Gaza a început cu atacul Hamas. Campania militară de represalii a Israelului, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a ucis cel puțin 31.045 de persoane în Gaza, majoritatea femei și copii.

În interviul pentru Politico, Netanyahu a declarat că printre victime se află 13.000 de militanți Hamas.

În același timp, ONU avertizează că un sfert din populația Gaza se află în pragul foametei. Autoritățile sanitare locale au spus duminică că 23 de persoane, inclusiv câțiva copii, au murit din cauza deshidratării și malnutriție în ultimele 10 zile.

Statele Unite au inițiat realizarea unui coridor maritim, în colaborare cu EU, iar acțiunea arată frustrarea tot mai mare a SUA și a Occidentului față de situația umanitară gravă din Gaza, spun observatorii, unde ajutoarele umanitare sunt departe de a fi suficiente.

Cu toate acestea, o navă care transporta 200 de tone de alimente trebuia să pornească spre Gaza din Cipru în weekend, dar a fost întârziată din cauza „dificultăților tehnice”, potrivit presei locale, citată de The Guardian.

În același timp, o navă militară americană care transportă echipamente pentru construirea unui al doilea doc temporar în Gaza era în drum spre Marea Mediterană, au declarat oficialii de la Washington. Ar putea dura săptămâni înainte ca instalația să fie funcțională, au adăugat ei.

De cealaltă parte, autoritățile israeliene spun că nu se opun acordării de ajutor umanitar, dar că nu vrea ca acesta să ajungă la Hamas.

„Hamas a furat ajutor umanitar și a stocat echipamente și alimente pentru Ramadan pentru liderii teroriști în locul civililor din Gaza care au nevoie”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al forțelor de apărare israeliene, amiralul Daniel Hagari, potrivit Reuters.

Îți mai recomandăm Coridor maritim către Gaza. Declarație comună a Comisiei Europene, Marii Britanii, SUA și Emiratelor Arabe
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI