Olga Tokarczuk, laureata premiului Nobel pentru anul 2018, a primit premiul pentru „o imaginație narativă care, cu pasiune enciclopedică, a reprezentat întretăierea granițelor ca formă de viață”.
Scriitoarea poloneză s-a născut în 1962 în Sulechów in Poland. Părinții ei erau profesori, dar tatăl ei lucra și ca bibliotecar. Olga Tokarczuk a citit aproape tot ce se putea citi din acea bibliotecă, acolo și-a descoperit, de altfel, și apetitul pentru literatură. A studiat psihologia la Universitatea din Varșovia și debutat ca scriitoare de ficțiune, cu cartea „Podróz ludzi Księgi” (Călătoria oamenilor cărții), tradusă și în limba română.
Academia suedeză a anunțat că Peter Handke, câștigător al premiului Nobel în 2019, a primit premiul „pentru o operă influentă care, cu ingeniozitate lingvistică, a explorat periferia și specificitatea experienței umane”.
Peter Handke s-a născut în 1942 într-un satul Griffen, situat în regiunea Kärnten din sudul Austriei. Acesta a fost, de asemenea, și locul de naștere al mamei sale Maria, care aparținea minorității slovene. Pe tatăl său, soldat german, îl va cunoaște abia când va ajunge adult. El și frații săi au fost crescuți de mama lor și de noul ei soț, Bruno Handke.
După o perioadă de stat în Berlinul puternic afectat de război, familia a decis să se întoarcă și să se stabilească în Griffen. A terminat școala în sat, iar mai apoi a fost admis la un liceu creștin din orașul Klagenfurt. Din 1961 a studiat dreptul la Universitatea din Graz, dar și-a întrerupt studiile câțiva ani mai târziu, când a fost publicat romanul său de debut „Die Hornissen” (Viespile), în 1966.
Anul acesta au fost decernate două premii Nobel pentru Literatură, pentru 2018 și pentru 2019. Academia suedeză a amânat anul trecut decernarea Premiului Nobel pentru Literatură, după ce a fost implicată într-un scandal de agresiune sexuală. Jean-Claude Arnault, de origine franceză, personalitate influentă pe scena culturală suedeză și soțul unei membre a academiei, a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru viol. Ca urmare a demisiei soției din Academie, a urmat un scandal legat de conflicte de interese și divulgarea înainte de vreme a câștigătorilor premiilor Nobel.
Într-un interviu pentru Le Monde, noul secretar permanent al Academiei suedeze, Mats Malm, a explicat că procesul de atribuire a premiilor nu a fost afectat de criza de anul trecut, iar Academia este obișnuită cu interpretările politice sau de alt tip.
Exceptând premiile acordate în acest an, până acum au fost decernate 110 premii pentru literatură, au fost 114 laureați. Doar 14 femei au reușit să obțină distincția.