Premiul Nobel pentru pace merge la o organizație japoneză care luptă pentru o lume fără arme nucleare

Președintele Comitetului Norvegian pentru Nobel, Jørgen Watne Frydnes, cu ocazia anunțului câștigătoulu Premiului Nobel pentru Pace din 2024.

Organizația japoneză a supraviețuitorilor bombelor nucleare de la Hiroshima și Nagasaki, Nihon Hidankyo, a primit vineri Premiul Nobel pentru Pace, pentru activitatea sa împotriva armelor nucleare.

„Comitetul Norvegian pentru Nobel a decis să acorde «Premiul Nobel pentru Pace 2024» organizației japoneze Nihon Hidankyo”, a anunțat vineri, Comitetul Norvegian pentru Nobel, cel care acordă premiul pentru Pace, pe platforma de social media X.

„Această mișcare a supraviețuitorilor bombelor atomice din Hiroshima și Nagasaki, cunoscută și sub numele de Hibakusha, primește premiul pentru pace pentru eforturile sale de a avea o lume fără arme nucleare și pentru că a demonstrat, prin propia mărturie, că armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată”, a motivat, pe scurt, forul.

Co-președintele organizației Nihon Hidankyo, Toshiyuki Mimaki, a spus că premiul obținut poate ajuta la interzicerea armelor nucleare în viitor.

„(Victoria) va reprezenta o forță puternică pentru a transmite lumii că abolirea armelor nucleare și pacea veșnică pot fi atinse”, a declarat el la o conferință de presă organizată la Hiroshima, locul bombardamentului atomic din 6 august 1945 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, transmite Reuters.

Premierul Japoniei, Shigheru Ishiba, a spus că este foarte grăitor că „organizația care a luptat pentru abolirea armelor nucleară a primit Premiul Nobel pentru pace.”

Jørgen Watne Frydnes, președintele Comitetului Nobel norvegian, a declarat că premiul a fost acordat deoarece „tabuul împotriva folosirii armelor nucleare este supus presiunii”, potrivit Associated Press (AP).

Îți mai recomandăm Victor Ambros şi Gary Ruvkun câștigă premiul Nobel pentru Medicină

El a spus că comitetul Nobel „dorește să onoreze toți supraviețuitorii care, în ciuda suferinței fizice și a amintirilor dureroase, au ales să-și folosească experiența costisitoare pentru a cultiva speranța și angajamentul pentru pace”.

Eforturile de eradicare a armelor nucleare au fost onorate și în trecut de comitetul Nobel, amintește agenția de presă, care mai menționează că premiul din acest an a fost acordat pe fundalul unor conflicte devastatoare care răvănesc în lume, în special în Orientul Mijlociu, Ucraina și Sudan.

În 2017 campania Internațională de Abolire a Armelor Nucleare a câștigat Premiul pentru Pace. În 1995 Joseph Rotblat și Conferințele Pugwash pentru Știință și Afaceri Mondiale au câștigat premiul, pentru „eforturile lor de a diminua rolul jucat de armele nucleare în politica internațională și, pe termen lung, pentru a elimina astfel de arme.”

Îți mai recomandăm Premiul Nobel pentru Fizică, acordat pentru descoperiri în domeniul antrenării rețelelor neuronale artificiale

În 2023, premiul a fost acordat activistului iranian Narges Mohammadi pentru susținerea drepturilor femeilor și a democrației și împotriva pedepsei cu moartea, scrie AP.

Premiile Nobel prevăd și o sumă de bani acordată câștigătorului, în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (1 milion de dolari).

Decernarea premiilor Nobel din 2024 se va încheia luni, 14 octombrie, cu anunțarea câștigătorului premiului pentru Economie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.