Președintele Albaniei, suspendat de Parlament pe motiv că nu a rămas neutru politic

Președintele Ilir Meta a fost suspendat de Parlamentul Albaniei.

Parlamentul Albaniei a votat cu 104 voturi pentru și 7 împotrivă suspendarea președintelui Ilir Meta. Acesta este acuzat de încălcarea a 16 articole din Constituție, incitare la violență și crearea de instabilitate politică înaintea alegerilor din aprilie 2021.

Este una dintre ultimele decizii ale Parlamentului în forma sa curentă - noii parlamentari, aleși în aprilie, își vor prelua curând mandatele. Meta a declarat că un Parlament în tranziție nu ar trebui să desfășoare astfel de investigații.

O comisie a analizat evenimentele dinaintea alegerilor din 25 aprilie, ajungând la concluzia că Meta a încălcat Constituția: acesta nu a asigurat unitatea națională, ci a favorizat opoziția, conform raportului. Președintele ocupă o funcție mai degrabă simbolică în Albania, un rol considerat a fi apolitic.

Cu toate acestea, cu patru zile înaintea alegerilor, Ilir Meta a încurajat cetățenii albanezi „să-și protejeze votul” de orice încercare a socialiștilor de a manipula alegerile. „Dacă se atinge vreun vot, ascuțiți-vă furcile”, a declarat el.

Președintele a afirmat în luna mai că cercetarea faptelor sale de către comisia de investigații este „ilegală” și a refuzat să se prezinte în fața unei comisii parlamentare care dorea să îl audieze.

La scurt timp după votul Parlamentului, purtătorul de cuvânt al Președintelui a scris pe Facebook că șeful său „nu este îngrijorat de această acțiune neconstituțională”.

Raportul comisiei recomandă destituirea lui Meta cu un an înaintea sfârșitului mandatului. Meta este primul președinte suspendat de Parlament din istoria Albaniei. Decizia finală va aparține Curții Constituționale, care poate alege să îl demită.

Premierul Edi Rama a declarat victorie pentru Partidul Socialist la alegerile din aprilie, când partidul său a câștigat 74 din cele 140 de locuri din Parlament.

Premierul Edi Rama, liderul Partidului Socialist care a cerut investigarea lui Meta, a încurajat Parlamentul, înainte de vot, să îl suspende pe Președinte. „Ilir Meta a trădat misiunea Președintelui Republicii Albania. Ilir Meta a umilit Constituția Republicii Albania. Ilir Meta a zgâriat fața statului albanez în relația sa cu reprezentanții comunității internaționale”, a declarat Rama.

Albania depune eforturi active să își pună la punct instituțiile statului, o condiție de bază pentru aderarea la Uniunea Europeană. Poliția, sistemul judiciar și sistemul sanitar sunt cele mai corupte instituții din țara candidată la Uniunea Europeană. În 2020, o treime din albanezi au dat mită pentru a accesa serviciile statului - jumătate dintre aceștia spun că au fost rugați, iar o cincime că au făcut-o ca semn de recunoștință.

Analiștii politici spun că suspendarea lui Meta este doar rezultatul relației tensionate dintre acesta și Rama. Este a doua oară din acest mandat, început în 2017, când se încearcă suspendarea lui Meta. Prima oară, în 2019, Meta nu a vrut să anunțe alegerile locale pentru că partidele de opoziție au refuzat să participe.

Meta, în vârstă de 51 de ani, este politician de carieră - și-a câștigat primul mandat în Parlament la doar 23 de ani, ca socialist. La 30 de ani, în 1999, a devenit premier. Meta a părăsit Partidul Socialist în 2004, când și-a format propriul partid.

Îți mai recomandăm Vot istoric în Parlament | 10 Mai devine prin lege Ziua Independenței