După 31 de ani de la ruperea de comunism, ziua Independenței a rămas în zona incertitudinii la nivel public: ar trebui sărbătorită pe 9 sau 10 Mai? Oficialitățile au făcut-o și în acest an pe 9 Mai, după tradiția comunistă, deși istoricii au avertizat că ziua Independenței ar trebui sărbătorită pe 10 Mai. Președintele Klaus Iohannis nu a dat niciun mesaj în acest an de ziua Independenței.
În Parlament, într-un sertar, stătea inițiativa depusă de mai mulți membri PNL prin care 10 Mai să devină Ziua Independenței. Zăcea acolo de mai bine de cinci ani.
Până luna trecută, inițiativa a fost ținută ascunsă în Parlament, fără să se dea un vot asupra sa. La începutul lunii mai, Europa Liberă a realizat mai multe articole despre semnificația zilei de 10 Mai și moștenirea lăsată de epoca lui Carol I. Printre ele, Independența. Istoricii susțineau că ei s-au pronunțat deja pentru ca 10 Mai să devină ziua Independenței, dar trebuie să existe și voință politică pentru a întări acest lucru.
Voința politică a fost găsită, iar proiectul de lege a primit astăzi votul final în Camera Deputaților. Legea urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Ziua de 10 Mai devine oficial Ziua Independenței. Nu va fi o zi liberă, ci una lucrătoare.
Alin Ciupală, profesor de Istorie la Universitatea București, nu credea în urmă cu o lună că politicienii vor da un vot asupra legii care stătea în Parlament.
„Eram sceptic și mă bucur să aflu că m-am înșelat, mă bucur să aflu că totul a funcționat repede”, este prima reacție a profesorului. Își dorește ca astfel de reparații istorice să nu vină doar din partea istoricilor.
„Putem să interpretăm votul ca o rupere de comunism. În imaginarul colectiv regăsim anumite clișee, falsificări ale unor evenimente trecute, falsificări care s-au produs în timpul regimului comunist, dar care, din păcate, își arată efectele și astăzi”, susține Alin Ciupală.
Potrivit acestuia, filmele lui Sergiu Nicolaescu despre Independență continuă cu eroare istorică legată de 9 Mai.
„Istoricii profesioniști au încercat după 1990 să readucă în memoria colectivă momentul 10 Mai ca fiind momentul Independenței României. Demersul Parlamentului de astăzi e binevenit, e o completare a eforturilor istoricilor și să sperăm că peste alți ani nu se va reveni asupra acestei decizii. Ceea ce s-a întâmplat astăzi e un gest de firească normalitate, dincolo de interpretările politice”, a fost poziția exprimată de Alin Ciupală pentru Europa Liberă.
Printre istoricii cu care Europa Liberă a discutat în luna mai s-a aflat și Dorin Dobrincu, istoric la Institutul „A. D. Xenopol” din Iași.
Votul de astăzi din Parlament îl descrie drept un semn de normalitate.
„Istoricii s-au cam pronunțat și nu mai există motive mari de controversă. Prin lege s-a renunțat la o sărbătoare națională în perioada comunistă, tot prin lege se poate reveni”, a subliniat Dorin Dobrincu.
Votarea zilei de 10 Mai drept Ziua Independenței se alătură momentelor în care România s-a desprins de comunism după 1989, crede Dobrincu.
„A apărut restituirea proprietăților, condamnarea comunismului în Parlament, toate sunt măsuri reparatorii spre normalizarea unei societăți. Cred că 10 Mai e un moment de normalitate pentru că la 10 Mai România a devenit declarativ independentă”, a punctat istoricul ieșean, care a adăugat că recuperarea trecutului e importantă.
De la tribuna Parlamentului, deputatul PSD, Adrian Solomon, a criticat votul și a spus că este „o palmă dată poporului român” și că ne îndreptăm către o „Românie a lui Brătianu, care era nedreaptă”.
Inițiatorul legii, deputatul PNL, Gigel Știrbu, a replicat că Parlamentul României a făcut un „gest care va rămâne în istoria unei națiuni."
Ce prevede legea
În favoarea proiectului de lege au fost 166 de voturi „pentru”, 5 „contra”, 92 de abțineri și un deputat nu a votat.
Dacă proiectul este promulgat de președintele Iohannis, ziua de 10 Mai va fi sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenței Naționale a României, zi de sărbătoare națională, lucrătoare.
Parlamentul, Președintele, Guvernul și celelalte autorități publice centrale și locale, precum și autoritățile administrației publice locale vor organiza manifestări cultural artistice.
Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zilei de 10 Mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autoritățile centrale.
După intrarea în vigoarea a legii este abrogată legea din 2015 care prevedea că 10 Mai este zi de sărbătoare națională. Legea din urmă cu 6 ani nu prevedea explicit că 10 Mai este ziua Independenței.
Facebook Forum