Președinta Georgiei: La parlamentare vom avea de ales între Rusia și Europa

Președintele georgian Salome Zurabișvili: „Vine ziua deciziei, ziua alegerii, ziua supraviețuirii”.

Președintele georgian Salome Zurabișvili a spus despre viitoarele alegeri parlamentare că reprezintă o „alegere între Europa și Rusia” pentru națiunea Caucazului de Sud.

Declarația președintei georgiene a fost dată după ce a semnat un decret prin care a anunțat că 26 octombrie, ultima sâmbătă a lunii octombrie, va fi ziua organizării alegerilor parlamentare. Ea a spus că georgienii vor trebui să aleagă, totodată, între „război și pace”.

„Vine ziua deciziei, ziua alegerii, ziua supraviețuirii”, a spus Zurabișvili. Ea a spus că alegerile vor fi „capitale” pentru fosta republică sovietică și vor „defini destinul țării pentru mulți ani de acum înainte. "

„Nimeni în Georgia nu vrea un război și nimeni nu îl plănuiește. Alegerea va fi între a fi sclavul Rusiei sau a coopera cu Europa”, a adăugat Zurabișvili.

În ciuda aspirației de lungă durată a Georgiei de a adera la NATO și Uniunea Europeană, relația guvernului cu Occidentul a scăzut în ultimii ani, pe fondul virajului făcut de Tbilisi către Rusia.

Bruxellesul a întrerupt negocierile de aderare la UE, iar Statele Unite au făcut o „evaluare cuprinzătoare” a relațiilor cu Georgia în legătură cu controversata „lege a agenților străini”. Legea a fost adoptată recent de guvernul georgian, condus de partidul Visul Georgian al fostului premier, miliardarul Bidzina Ivanișvili, și a declanșat proteste masive de stradă.

„Alegerea va fi între ascultarea față de Rusia prin concesii mizerabile și prin vânzarea efectivă a sufletului nostru către Rusia și a fi un stat egal în Europa, care să-și promoveze identitatea, istoria, talentele și oportunitățile - reprezentarea adecvată a Georgiei într-un mediu liber și pașnic. Nu vom avea a doua șansă”, a spus Zurabișvili.

Societatea civilă georgiană încearcă de ani de zile să îndepărteze țara de influența rusească, care încă menține mii de trupe în Osetia de Sud și Abhazia, două regiuni separatiste georgiene pe care Moscova le-a recunoscut ca state independente în urma unui război de cinci zile cu Tbilisi în 2008.

Îți mai recomandăm UE a oprit sprijinul financiar și procesul de aderare a Georgiei
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI