Președintele Joe Biden anunță un nou ajutor militar, de 425 de milioane de dolari, pentru Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cel american, Joe Biden, în timpul unei întâlniri din 2023.

Președintele american Joe Biden a anunțat un pachet de asistență de securitate de 425 de milioane de dolari pentru Ucraina. Biden l-a informat totodată pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că va „crește” asistența de securitate pentru Ucraina în restul mandatului său, a declarat Casa Albă pe 16 octombrie.

Pachetul include capacități suplimentare de apărare aeriană, muniții aer-sol, vehicule blindate și muniții critice pentru a satisface nevoile urgente ale Ucrainei, potrivit unei declarații a Casei Albe.

Instituția a transmis că Biden a vorbit telefonic cu Zelenski despre suplimentarea ajutorului SUA pentru țară, deoarece se luptă cu invazia pe scară largă a Rusiei.

„În următoarele luni, Statele Unite vor oferi Ucrainei o serie de capacități suplimentare, inclusiv sute de interceptoare de apărare aeriană, zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, sisteme suplimentare de artilerie, cantități semnificative de muniție, sute de transportoare de trupe blindate și vehicule de luptă de infanterie și mii de vehicule blindate suplimentare, toate acestea vor ajuta la echiparea forțelor armate ale Ucrainei”, se arată în comunicat.

În timpul convorbirii telefonice, Zelenski l-a informat pe Biden despre planul său de a obține victoria asupra Rusiei, iar cei doi lideri „și-au însărcinat echipele să se angajeze în consultări suplimentare cu privire la următorii pași”, se arată în comunicat.

Biden își propune să susțină sprijinul militar al SUA pentru Ucraina înainte de alegerile din 5 noiembrie, care l-ar putea readuce pe președintele Donald Trump la Casa Albă începând din ianuarie.

Îți mai recomandăm Planul Victoriei al lui Zelenski cuprinde aderarea Ucrainei la NATO

Trump a spus că va încerca să pună capăt războiului rapid prin negocieri, iar mulți republicani din Congres, inclusiv colegul lui Trump, senatorul J.D. Vance (republican-Ohio), s-au opus trimiterii de ajutor militar Ucrainei.

Biden și vicepreședintele Kamala Harris, candidatul democrat la președinte, l-au criticat pe Trump pentru că a spus că ar putea pune capăt rapid războiului, spunând că acest lucru ar permite Moscovei doar să păstreze părțile Ucrainei pe care le ocupă în prezent și să caute noi câștiguri.

Declarația Casei Albe spune că Biden și Zelenski s-au angajat să intensifice planificarea asistenței în securitate alături de partenerii internaționali ai Ucrainei, pentru a se asigura că Kievul are echipamentul necesar pentru a câștiga războiul.

Ca parte a acestui efort, Biden va găzdui o întâlnire virtuală a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei în noiembrie pentru a-și coordona asistența suplimentară, se arată în declarații.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat pe 16 octombrie că sprijinul SUA pentru Ucraina va fi cea mai importantă misiune a călătoriei lui Biden în Germania din cursul acestei săptămâni.

Biden nu se va putea întâlni cu Zelenskii cât se află în Europa, dar Jean-Pierre a spus că Statele Unite vor „să fie acolo pentru ucraineni”, în timp ce aceștia continuă să lupte cu forțele ruse.

Biden și-a reprogramat vizita în Germania după ce planul său inițial de călătorie a trebuit să fie abandonat săptămâna trecută din cauza uraganului Milton.

Atacuri în Ucraina

Rusia a atacat joi dimineață Ucraina cu 56 de drone și o rachetă de croazieră, transmit Forțele Aeriene Ucrainene.

Șeful administrației militare de la Kiev, Serhiy Popko, a declarat că Kievul a fost atacat de drone rusești, în timp ce Vitaliy Kim, guvernatorul din Nikolaev, a spus că loviturile rusești au vizat infrastructura energetică din regiunea de sud.

Sistemele ucrainene de apărare aeriană au doborât 22 de drone rusești deasupra regiunilor Sumî, Kiev, Poltava, Cernigău, Jytomyr, Nikolaev, Cherkasy, Odesa și Ternopil, în timp ce 27 de drone au fost doborâte prin bruiaj electronic, au spus forțele aeriene.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele sale de apărare aeriană au doborât 13 drone ucrainene în trei dintre regiunile sale.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI