Linkuri accesibilitate

Planul Victoriei al lui Zelenski cuprinde aderarea Ucrainei la NATO

update

Volodymir Zelenski a prezentat ceea ce el cred că poate fi un plan pentru ca Ucraina să învingă Rusia.
Volodymir Zelenski a prezentat ceea ce el cred că poate fi un plan pentru ca Ucraina să învingă Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat un set de măsuri despre care, spune el, ar schimba cursul războiului în favoarea Kievului și ar putea pune capăt conflictului cu Rusia cel mai târziu anul viitor.

În discursul său în parlament, Rada Supremă, din 16 octombrie, Zelenski a cerut „ridicarea de către parteneri a restricțiilor privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pe întreg teritoriul Ucrainei ocupat de Rusia și pe teritoriul Rusiei și asupra infrastructurii militare inamice.

Acest lucru ar ajuta la „echiparea brigăzilor noastre de rezervă”, a spus Zelenski, care a exclus cedarea de teritorii ucrainene Rusiei.

Cele cinci puncte ale Planului Victoriei

1. Aderarea la NATO. Zelenski consideră că o „invitație necondiționată” a Ucrainei de a adera la NATO ar fi „o certitudine a modului în care partenerii văd locul Ucrainei în arhitectura de securitate”.

„Putin trebuie să vadă că calculele lui geopolitice sunt pierzătoare. Rușii ar trebui să simtă că țarul lor a pierdut din punct de vedere geopolitic”.

2. Apărarea. Asta ar însemna, spune Zelenski, o întărire ireversibilă a capacității de apărare a Ucrainei. „Putem să ne apărăm pozițiile de apărare pe frontul din Ucraina și în același timp să ducem războiul și pe teritoriul Rusiei, în așa fel încât rușii să simtă și ei că este război, în ciuda propagandei Rusiei”. Pentru a implementa acest punct, Zelenski propune:

  • continuarea cu succes a operațiunilor forțelor ucrainene de pe teritoriile inamice;
  • consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, inclusiv prin operațiuni cu țări vecine din Europa pentru doborârea dronelor și rachetelor rusești, în perimetrul apărărilor aeriene ale partenerilor;
  • extinderea producției de proiectile și drone din Ucraina;
  • obținerea de informații din satelit.

3. Descurajarea. La acest punct sunt mai multe detalii secrete, care au fost deja furnizate Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Franței, Italiei și Germaniei. Zelenski a precizat că și alte țări care pot participa la descurajarea Rusiei pot primi detaliile acestui punct.

„Ucraina își propune să desfășoare pe teritoriul său un pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară, care va fi suficient pentru a proteja Ucraina de orice amenințare militară din partea Rusiei.”

4. Creștere economică. Ucraina deține resurse minerale în valoare de trilioane de dolari, pe care Rusia și-ar dori să pună mâna. Din acest motiv, Zelenski propune ca SUA, alături de unii parteneri din Uniunea Europeană și din lume, să încheie o înțelegere specială pentru protecția acestor resurse.

5. Securitate. După război, Ucraina va avea una dintre cele mai mari și experimentate armate din Europa. Această armată ar trebui folosită pentru a întări securitatea NATO și a asigura apărarea în Europa.

Liderul ucrainean a spus că va prezenta planul pe 17 octombrie și la un summit al Uniunii Europene de la Bruxelles.

El nu a oferit detalii, dar a adăugat că planul a fost discutat cu lideri din Statele Unite, Regatul Unit, Franța, Italia și Germania.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Ucraina trebuie să „se trezească”, acuzându-l pe Zelenski că a prezentat un plan „camuflat” al SUA.

Prezentarea din Parlament a lui Zelenski a venit în contextul în care Ucraina se luptă să împiedice avansul Rusiei în est și în timp ce orașele și infrastructura ei sunt lovite în mod frecvent de atacurile rusești.

Tur european al lui Zelenski

Zelenski s-a aflat săptămâna trecută într-un tur european, în timpul căruia s-a întânit cu cei mai importanți aliați europeni ai Ucrainei – Marea Britanie, Franța, Germania și Italia – pentru a-și prezenta planul. Luna trecută, el a discutat și cu președintele american Joe Biden.

Kievul se aștepta la un răspuns de la aliați cu privire la Planul Victoriei în timpul unei întâlniri a grupului Ramstein – planificată săptămâna trecută, în Germania. Întâlnirea a fost amânată însă după ce Biden și-a anulat călătoria, deoarece Statele Unite se confruntau cu efectele uraganului Milton.

Consilierul prezidențial Mihailo Podolyak a declarat televiziunii ucrainene, pe 15 octombrie, că Zelenski nu va dezvălui parlamentarilor toate detaliile planului, iar anexele la document vor rămâne secrete.

„Există prevederi [în planul de victorie] care cu siguranță nu vor fi discutate public”, a spus Podolyak.

„Acesta se referă la componenta numerică, adică câte arme, sub ce formă și așa mai departe ar trebui furnizate Ucrainei”, a spus el.

Podolyak a adăugat că „partenerii cheie în ceea ce privește aprovizionarea cu arme către Ucraina rămân SUA, Marea Britanie, Germania, Franța și Italia”.

Zelenskii se așteaptă la un răspuns la plan înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite – principalul aliat al Ucrainei și furnizor de ajutor financiar și militar – unde o victorie a candidatului republican și fostului președinte Donald Trump ar putea pune la îndoială sprijinul Washingtonului pentru Kiev.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG