Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor speciale

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind pensiile speciale.

Legea privind pensiile speciale a fost adoptată luni de Camera Deputaților. Noua lege menține pensiile mari pentru magistrați, dar introduce o impozitare progresivă între 10 și 20%. Opoziția a acuzat că legea este în continuare „sfidătoare”.

Legea a fost reexaminată luni de Parlament, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) de a pune în acord proiectul cu decizia de neconstituţionalitate.

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit legii promulgate de președinte, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

În cazul în care beneficiarii de pensii speciale au o vechime între 20 şi 25 de ani, cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcţii.

Îți mai recomandăm Magistrații, „mai speciali” între speciali. Își măresc salariile și pensiile, primesc beneficii și nimeni nu-i poate contrazice

Persoanele care au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţiile enumerate la alin. (1) se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii şi pot beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie.

„De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţie din motive neimputabile acestora”, se mai arată în proiect.

În plen, liderul USR Cătălin Drulă a declarat că această nouă lege e și mai „sfidătoare” decât legea anterioară.

În replică, liberalul Florin Roman i-a acuzat pe cei de la USR de ipocrizie, iar preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, a arătat că, prin această lege vor fi „mai puţin nesimţite” aceste pensii speciale şi a atras atenţia că, dacă ar fi tăiate, ar fi neconstituţional şi riscăm să pierdem 2,8 miliarde de euro din PNRR.

Adoptarea legii pensiilor speciale vine după ce forma inițială, adoptată de Parlament în iunie, a fost contestată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat la CCR.

În august, Curtea a decis că unele prevederi sunt neconstituţionale.

Îți mai recomandăm Decizia CCR care aruncă în aer reforma pensiilor speciale