Biden și Harris, posibila candidată democrată la președinție după ce președintele în funcție a renunțat la candidatură, au fost prezenți la Joint Base Andrews, lângă Washington, pentru a-i întâmpina pe prizonierii eliberați, în jurul orei orei locale 23:40, transmite Agenția France Presse.
Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, fostul pușcaș marin american Paul Whelan și jurnalista Alsu Kurmașeva au fost întâmpinați cu urale de familii și prieteni în timp ce coborau din avion. Cei trei au fost îmbrățișați pe Biden și Harris.
Ei s-au numărat printre cei 26 de oameni schimbați joi între Est și Vest, în cel mai mare schimb de la finalul Războiului Rece.
Un al patrulea prizonier eliberat, Vladimir Kara-Murza, un critic rus al Kremlinului, cu rezidență în SUA, a fost și el printre cei eliberați, dar se întorce separat în Statele Unite.
În total, zece ruși, inclusiv doi minori (aceștia sunt copiii unui cuplu de spioni ruși din Slovenia și nu se aflau în închisoare), au fost schimbați cu 16 occidentali și ruși închiși în Rusia într-un schimb realizat în aeroportul din capitala Turciei, Ankara.
„Calvarul lor s-a încheiat”, a spus Biden într-o conferință de presă la Casa Albă cu puțin timp înainte, flancat de familiile bucuroase ale prizonierilor eliberați.
Harris a salutat și ea eliberarea lor după o „manipulare îngrozitoare a justiției”.
Putin i-a întâmpinat pe prizonierii ruși
O acțiune similară a avut loc în capitala Rusiei. Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu prizonierii care se întorceau la Moscova, spunând că li se vor acorda premii de stat, conform Reuters.
Îți mai recomandăm Schimb amplu de prizonieri între Rusia și Occident. Printre cei eliberați de Moscova, jurnalista RFE/RL Alsu KurmașevaPatria „nu v-a uitat nicio clipă”, le-a spus el celor întorși în Rusia. Printre cei eliberați se numără și Vadim Krasikov, un colonel din serviciul de securitate rus (FSB), care ispășea o condamnare la închisoare pe viață pentru uciderea unui disident ceceno-georgian în exil, într-un parc din Berlin, în 2019.
Cine sunt cei 24 de prizonieri schimbați
Lista persoanelor eliberate pe 1 august într-un schimb de prizonieri între mai multe țări - cel mai mare de acest gen de la Războiul Rece încoace - include oameni care nu au aproape nimic în comun - cu excepția faptului că au fost implicați în luni de zile de lupte diplomatice cu mize mari, în spatele ușilor închise.
- Evan Gershkovich, reporter la Wall Street Journal;
- Vladimir Kara-Murza - activist al opoziției și fost jurnalist;
- Alsu Kurmașeva, jurnalistă la Serviciul Tatar-Bașkir al RFE/RL;
- Paul Whelan, fost pușcaș marin;
- Ilya Yashin - a avut un rol important în protestele de stradă în era Putin;
- Oleg Orlov - unul dintre cei mai experimentați și respectați activiști pentru drepturile omului din Rusia;
- Kevin Lik, un tânăr cu dublă cetățenie germană și rusă;
- Aleksandra Skochilenko, o artistă din Sankt Petersburg care a protestat față de invazia din Ucraina la scurt timp după ce Putin a lansat-o în februarie 2022;
- Andrei Pivovarov fost director executiv al defunctei mișcări pro-democrație Rusia Deschisă, înființată de fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, aflat în exil.
- Ksenia Fadeyeva, fostă deputată locală și fostă șefă a biroului regional al lui Navalnîi din orașul siberian Tomsk;
- Demuri Voroni, politolog , cetățean germano-rus;
- Patrick Schoebel, cetățean german;
- German Moyzhes, avocat cu dublă cetățenie;
- Lilia Chanysheva, fosta șefă de filială a rețelei politice lui Navalnîi din Ufa, capitala regiunii Bashkortostan;
- Vadim Ostanin, este fostul șef al unei filiale locale a echipei regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi în orașul siberian Barnaul;
- Rico Krieger, cetățean german condamnat la moarte în Belarus pentru „activitate mercenară”, ulterior grațiat;
- Vadim Krasikov, fost ofițer FSB rus care executa o pedeapsă cu închisoarea pe viață în Germania pentru uciderea, în 2019, a fostului comandant cecen Zelimkhan Khangoshvili în Berlin.
- Mikhail Mikushin - un profesor universitar care pretindea cetățenie braziliană și care lucra ca lector universitar era de fapt un agent rus sub acoperire pe nume Mikhail Mikushin;
- Vladislav Klyushin, un antreprenor în domeniul IT care a condus o companie din Moscova legată de guvernul rus.
- Vadim Konoshchenok, presupus agent al serviciilor secrete rusești
- Roman Seleznyov, fiul unui membru al camerei inferioare a parlamentului rus, arestat pentru fraudă cu carduri de credit.
- Roman Seleznyov, hacker rus,
- Anna Dultseva și Artyom Dultsev (Maria Rosa Mayer Munos și Ludwig Gisch), cetățeni ruși care folosesc pseudonime, arestați în Slovenia sub acuzația de spionaj în favoarea Rusiei.
- Pablo Gonzalez, jurnalist independent spaniol-rus care a fost arestat în Polonia sub acuzația de spionaj în favoarea Rusiei.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.