”Consider că persoana propusă nu se bucură de o reputaţie neştirbită, cerinţă esenţială pentru exercitarea demnității de viceprim-ministru şi pentru gestionarea domeniului complex al implementării parteneriatelor strategice ale României, întrucât în funcţia de ministru de externe, deţinută anterior, a gestionat în mod defectuos activităţi din domeniul său de competenţă, ceea ce a avut ca efect direct împiedicarea exercitării de către cetăţenii români din străinătate a dreptului de vot,” a arătat președintele Iohannis.
Șeful statului i-a solicitat Vioricăi Dăncilă să propună o altă persoană și i-a indicat ce anume trebuie să întrunească nominalizarea pengtru portofoliul care se ocupă de parteneriatele strategice.
Iohannis anunțase deja că îl va respinge pe Titus Corlățean.
Îți mai recomandăm Klaus Iohannis îl respinge pe Corlățean: „Nu va fi ministru la nimic!””Pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitate”, a scris Iohannis.
În același timp, președintele a acceptat numirea a trei noi miniștri. Este vorba despre Ana Birchall, la Justiție, de Natalia Intotero, la ministerul pentru diaspora, și Roxana Mânzatu, la fonduri europene.
Scrisoarea președintelui a venit în timp ce PSD se află în ședința Comitetului Executiv, unde decide data congresului. Conducerea social-democraților aștepta răspunsul președintelui Iohannis la numirile de miniștri, în condițiile în care astăzi era ultima zi de interimat la Justiție a Anei Birchall.
PSD a încercat să-l readucă în prim plan pe Titus Corlățean după alegerile pierdute de la europarlamentare, pe fondul criticilor legate de repetarea obstrucționării votului din diaspora.
Îți mai recomandăm Dosar penal pentru votul din diaspora. Peste 40 de plângeri, trimise de Parchetul General la DNACorlățean a fost ministru de externe în 2014, la turul I al prezidențialelor, când s-a înregistrat prima situație cu cozi imense care au împiedicat românii plecați în vestul Europei să voteze. Marea majoritate a voturilor erau împotriva candidatului PSD de atunci, Victor Ponta. Dealtminteri, Corlățean a demisionat după scandalul creat la vremea aceea, iar în turul al doilea votul masiv, venit și din diaspora, a determinat câștigarea scrutinului de către Klaus Iohannis.
Corlățean a traversat o perioadă de umbră după aceea, fiind senator, făcând politică mai mult la Antena 3, însă nu a căpătat funcții în partid.