Linkuri accesibilitate

Dosar penal pentru votul din diaspora. Peste 40 de plângeri, trimise de Parchetul General la DNA


Coadă la vot, la Barcelona, pe 26 mai.
Coadă la vot, la Barcelona, pe 26 mai.

Procurorii DNA deschid un dosar penal privind organizarea defectuoasă a votului din diaspora, la alegerile și referendumul din 26 mai, când mii de români nu au putut vota în străinătate. Parchetul General a conexat peste 40 de plângeri, într-un dosar pe care l-a trimis la DNA.

Parchetul General a conexat într-un dosar peste 40 de plângeri penale, având ca obiect modul în care procesul de votare din diaspora a fost blocat sau îngreunat, la alegerile și referendumul din 26 mai, a confirmat pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al Parchetului General, procurorul Alexandru Ionescu.

Dosarul penal a fost declinat procurorilor DNA și trimis miercuri, cu poșta specială, de la Parchetul General. Dosarul nu a fost încă înregistrat la DNA, pentru că încă nu a fost primit.

La secțiile de votare din diaspora s-au format cozi imense în ziua de 26 mai, repetându-se situația de la alegerile prezidențiale din 2014, când mii de români din străinătate au stat toată ziua la cozi, fără să poată vota.

DNA a mai încercat anchetarea procesului de votare din diaspora, din 2014, de la alegerile prezidențiale, cerând abia în 2016 (doi ani de la deschiderea dosarului) urmărirea penală a fostului ministru de Externe de atunci, Titus Corlățean. Senatul a respins avizul cerut de DNA, astfel că dosarul a picat, fiind clasat în 2018. Corlățean era acuzat de abuz în serviciu și împiedicarea procesului electoral.

După alegerile din 26 mai, președintele Klaus Iohannis i-a indicat ca „vinovați” pe ministrul de Externe Teodor Meleșcanu și pe ministrul de Interne Carmen Dan, cerându-i premierului Dăncilă să îi demită.

Cei doi au susținut că nu au nicio vină pentru blocajul creat la secțiile de votare din străinătate. Totuși, Meleșcanu și-a cerut scuze și a cerut anchetă la ambasadele și consulatele unde nu s-a putut vota corespunzător. El a susținut că numărul secțiilor de votare din străinătate a crescut.

„Doresc să îmi exprim regretul şi să cer scuze tuturor românilor din diaspora care nu au putut să îşi exercite dreptul de vot sau care au fost obligaţi să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota. În pofida măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind creşterea numărului secţiilor de votare din străinătate, care au ajuns la 441, procesul de votare în mai multe state, în special în Europa, nu s-a desfăşurat în condiţii bune sau satisfăcătoare. În consecinţă, am dispus o anchetă în ţările în care s-au semnalat situaţii regretabile, pentru a stabili cauzele şi măsurile necesare pentru a evita repetarea unor asemenea evenimente”, a scris Meleșcanu, într-un mesaj transmis presei.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a cerut autorităților implicate în organizaea procesului de votare un raport despre situația creată.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG