Iohannis a semnat decretul de promulgare, după ce legea fusese declarată constituțională de CCR. Opoziția a firmat că nu va fi sustenabilă creșterea pensiilor și că există discriminări între diferite categorii de pensionari.
Legea care intră în vigoare stabilește creșterea punctului de pensie din luna septembrie, care va determina o mărire în tranșe a pensiilor. Legea propune ca în final pensiile să ajungă la aproape jumătate din valoarea salariului mediu brut pe economie.
Îți mai recomandăm PSD își schimbă politica privind pensiile speciale înainte de alegeri. Le impozitează pe cele de peste 10.000 de leiEste vorba despre creșterea punctului de pensie până în anul 2021 după următoarea schemă
- în 2019 - 1.265 de lei, din luna septembrie
- în 2020 - 1.775 de lei, 2021 - 1.875 de lei.
- din 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Ce mai prevede legea promulgată
- De pildă, că pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul în care o persoană se retrage din activitate.
- Cei cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.
- Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.
- Legea ia în calcul toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri.
Această lege a fost criticată de opoziție și de economiști, Guvernul PSD fiind acuzat că urmărește scopuri electorale ale electoratului său de bază - pensionarii. S-a vorbit despre incapacitatea actualului buget de a acoperi creșterea pensiilor și mai ales despre pericolului creșterii deficitului excesiv, pentru care România ar putea intra în atenția Comisiei Europene.
Îți mai recomandăm Legea recunoștinței în variantă PSD. Ce pățesc copiii nerecunoscători dacă nu-și ajută părinții, bunicii și străbuniciiDe altminteri, Comisia Europeană a criticat proiectul, pe care Guvernul l-a inițiat anul trecut, când ministru era Lia Olguța Vasilescu. Creșterea punctului de pensie prevăzută de această lege, care intră așadar în vigoare din septembrie, era mai mare în programul de guvernare al PSD, unde era prevăzută să se aplice din primul an de când a preluat puterea, adică n 2017.
În privința pensiilor, Guvernul, prin ministrul Eugen Teodorovici, intenționează să impoziteze pensiile mai mari de 10.000 de lei, pentru a acoperi deficitul de 7 miliarde de lei din acest moment. În același timp însă, PSD a votat în Parlament, în urmă cu o săptămână, împotriva deființării pensiilor speciale - acordate militarilor, celor din serviciile secrete, magistraților, unor categorii de angajați din administrația centarlă și locală, parlamentarilor și primarilor. Propunerea a fost a PNL și USR.