Prima demisie la vârful serviciilor de informații israeliene după 7 octombrie. SUA ar putea sancționa o unitate militară israeliană

Aharon Haliva, șeful demisionar al serviciilor israeliene de informații militare.

Șeful informațiilor militare israeliene, Aharon Haliva, a demisionat pentru că nu a reușit să prevină atacul Hamas din 7 octombrie 2023, transmite armata israeliană. Haliva devine astfel primul oficial israelian de prim rang care părăsește funcția după cel mai grav atac din istoria Israelului.

Demisia generalului-maior Aharon Haliva pregătește terenul pentru ceea ce se așteaptă să fie o serie întreagă de schimbări la vârful serviciilor de securitate israeliene, cauzate de atacul Hamas care a dus la moartea a aproape 1.200 de persoane și răpirea a peste 250, transmit AFP și AP.

„Generalul-maior Aharon Haliva, în coordonare cu șeful Statului Major General, a cerut încetarea funcției sale, ca urmare a responsabilității sale de conducere, în calitate de șef al direcției de informații, pentru evenimentele din 7 octombrie”, a anunțat armata într-un comunicat.

„S-a decis ca Aharon Haliva să-și încheie funcția și să se retragă din IDF (armată - n.red), odată ce succesorul său va fi numit printr-un proces ordonat și profesionist”, mai arată comunicatul armatei israeliene.

La scurt timp după război, Haliva declarase public că își asumă vina pentru că nu a prevăzut atacul, în calitate de șef al serviciului care are datoria de a culege informații esențiale și a oferi avertismente privind securitatea Israelului.

Observatorii se așteaptă ca, pe lângă Aharon Haliva, și alți lideri militari și de securitate să demisioneze în perioada următoare, ca răspuns la eșecurile flagrante care au permis atacurile din 7 octombrie.

Este deocamdată neclar când vor apărea și alte demisii. Israelul este în continuare în luptă cu Hamas în Gaza, cu gruparea militantă libaneză Hezbollah în nord, iar tensiunile cu Iranul sunt la cel mai înalt nivel din ultimele decenii.

În timp ce Aharon Haliva și alți lideri din Israel și-au acceptat responsabilitatea pentru că nu au reușit să oprească atacul Hamas, premierul Beniamin Netanyahu nu și-a asumat în mod direct nici o responsabilitate.

Îți mai recomandăm B. Netahyahu: Israelul va lua propriile decizii de apărare

SUA ar putea sancționa o unitate miliară israeliană

Statele Unite par aproape de a sancționa o unitate militară israeliană pentru presupuse violențe și încălcări ale drepturilor omului în Cisiordania.

Secretarul de stat american Antony Blinken a făcut aluzie la astfel de măsuri care ar sancționa acțiuni ale unității militare care au avut loc înaintea atacului Hamas din 7 octombrie.

„Am făcut determinări. Vă puteți aștepta să le vedeți în zilele următoare”, a precizat secretarul de stat american.

La sfârșitul anului 2022, Departamentul de Stat a ordonat personalului ambasadei din Israel să investigheze presupuse abuzuri comise de batalionul ultra-ortodox Netzach Yehuda al armatei în Cisiordania.

Aceasta a inclus un incident din ianuarie 2022, când un palestinian american în vârstă de 78 de ani a murit în urma unui atac de cord, după ce a fost reținut.

Deși acuzațiile preced atacurile Hamas și războiul de represalii al Israelului în Gaza, sugestia oricăror sancțiuni împotriva forțelor israeliene a atras un răspuns furios din partea prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

„În ultimele săptămâni, am lucrat împotriva impunerii de sancțiuni cetățenilor israelieni, inclusiv în conversațiile mele cu înalți oficiali guvernamentali americani”, a scris premierul israelian pe rețeaua sociala X.

„Într-un moment în care soldații noștri luptă împotriva monștrilor terorii, intenția de a impune o sancțiune unei unități din IDF este culmea absurdității și un nivel moral scăzut”, a adăugat Netanyahu.

Site-ul Axios, care citează trei surse americane, scrie că Antony Blinken este așteptat să anunțe sancțiuni împotriva batalionului „în câteva zile”. Potrivit legislației SUA, unitatea israeliană nu ar mai putea primi ajutor sau instruire militară din partea SUA.

În contrast cu disputele dintre SUA și Israel, Camera Reprezentanților din SUA a aprobat sâmbătă cu o majoritate covârșitoare un proiect de lege pentru a oferi 26 de miliarde de dolari în noi ajutoare de urgență Israelului.

Îți mai recomandăm Preşedintele Joe Biden consideră că premierul israelian Netanyahu comite o greşeală în Gaza

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.