Execuția bugetului general consolidat după primele șase luni arată că România are un deficit de 19.96 de miliarde de lei, adică 1.94% din PIB. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, veniturile au fost mai mari decât anul trecut, dar au crescut și cheltuielile.
Cele mai mari cheltuieli au fost cele de personal, care au crescut cu 23,4% față de primele șase luni ale lui 2018, motivul fiind legat de legea salarizării. De asemenea, au crescut cheltuielile cu asistența socială cu 11.4%, dar și cele legate de bunuri și servicii cu 13.4%. S-au înregistrat creșteri la capitolul venituri la contribuțiile de asigurări, TVA +12.6% și accize +7.5%.
„Ne străduim să păstrăm ținta de deficit de 2.76%, să nu derapăm de la ținta de deficit. Avem o rectificare ușor negativă, cu aproape 300 de milioane de lei”, susțin surse din Ministerul de Finanțe.
Dorința celor din minister este să reducă pe cât posibil cheltuielile în partea a doua a anului pentru a fi atins obiectivul legat de deficit. De altfel, 10% din anumite cheltuieli se vor bloca în perioadă următoare, această sumă urmând să acționeze ca un buffer. Cei de la Finanțe se plâng că au avut de plătit 2.8 miliarde de lei pentru taxa auto, care nu a fost inclusă la construcția bugetului și 500 de milioane de lei au fost acordate pentru diminuarea efectelor inundațiilor.
Surse din minister susțin că Eugen Teodorovici ar dori să umble la excedentul din bugetul dedicat șomajului, care se ridică la aproape 8 miliarde de lei. Numai că sumele nu sunt ușor de luat din acest buget pentru a fi cheltuite în altă parte, deoarece intră în deficit.
Îți mai recomandăm OUG pentru gaura din buget: acciză la răcoritoare, acciză majorată la țigări, angajări înghețate, pensii speciale impozitateMinisterele care pierd bani la rectificare
Ministerul Transporturilor pierde cei mai mulți bani la rectificarea bugetară, între 2.5 și 3 miliarde de lei, din bugetul de 12.6 miliarde de lei. Motivul invocat de cei de la Finanțe este legat de faptul că Transporturile nu au realizat proiectele depuse.
„Au cheltuit în primele șase luni doar 30%. Și după reducerea bugetului le rămân peste 5.5 miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decât au cheltuit în primele șase luni”, au declarat surse din Ministerul de Finanțe.
Chiar dacă promiteau în acest an peste 100 de km de autostradă, cei de la Transporturi sunt departe de atingerea acestei ținte, de aceea banii nu au fost folosiți. Autostrada Comarnic – Brașov, declarată de interes strategic în CSAT, nu intră în discuție în acest an, anul viitor urmând să apară primele facturi pentru studiile de fezabilitate.
Sănătatea pierde și ea bani la rectificare, având blocată o sumă de 400 de milioane de lei ca buffer. În primele șase luni, Ministerul Sănătății a cheltuit aproape 4 miliarde de lei din cele 11 miliarde alocate la începutul anului.
Și Educația a înregistrat o sincopă, deoarece un program de 2 miliarde de lei cu fonduri europene privind tablele interactive nu a fost pus în practic, iar banii au rămas necheltuiți. Astfel, reducerea pentru Ministerul Educației urmează să fie de peste 2 miliarde de lei.
Administrația Prezidențială a primit banii ceruți în plus – 9.5 milioane de lei, potrivit surselor din Ministerul de Finanțe.
Serviciul Român de Informații a obținut 390 de milioane de lei, după ce au cerut 481 de milioane de lei.
SIE a cerut 60 de milioane de lei, dar a primit 47 de milioane de lei.
SPP-ului i se vor aloca 42 de milioane de lei, deși cererea era pentru 46 de milioane de lei.
STS este singurul care este pe minus, având blocate 10% din fonduri, aproximativ 70 de milioane de lei.
Salariile din sistemul bugetar au ajuns la 10% din PIB, potrivit celor din Ministerul de Finanțe.
Îți mai recomandăm Cât ar aduce Eugen Teodorovici la buget dacă ar umbla la banii persoanelor cu dizabilitățiTeodorovici schimbă înțelegerea avută cu primarii
Primarii au cerut ca Guvernul să le dea înapoi banii pe care nu i-au primit în primele trei luni, din cauza faptului că bugetul a fost aprobat cu întârziere. Înțelegerea inițială era ca 100% din impozitul pe venit să ajungă în teritoriu, iar din această sumă 60% să fie repartizată primarilor de municipii. Numai ca în primele trei luni procentul a fost doar de 41.75%, diferența fiind considerată o pierdere de cei din primării. Totul trebuia reglat la rectificarea bugetară, când edilii așteptau banii pentru cele trei luni.
„Am fost escrocați, Guvernul ne-a păcălit, Teodorovici nu și-a ținut promisiunea”, au fost mesajele primarilor în primăvara acestui an, reproșurile venind din partea Asociației Comunelor, Asociația Orașelor, dar mai ales Asociația Municipiilor, prin vocea lui Robert Negoiță.
Calculele celor din Ministerul de Finanțe sunt însă diferite. Surse guvernamentale au declarat că formula stabilită cu primarii este valabilă doar pentru 10 luni din an, fără ianuarie și februarie. Guvernul își menține promisiunea de a aloca 100% din impozitul pe venit pentru teritoriu, dar banii se împart după altă schemă.
„Formula pentru martie rămâne cu 60% pentru primării. 2.8 miliarde de lei este impozitul pe venit în primul trimestru, plus TVA de la echilibrare. Pentru București și sectoare se vor aloca aproape 580 de milioane de lei. Am crescut plafonul la 1.000 de lei pe cap de locuitor la orașe și municipii, la fel ca la comune. S-au dat înapoi și veniturile ocazionale, adică nu le-am luat banii, să nu apară că primesc mai puțin decât în 2018. Cei 1.5 miliarde de lei rămași se împart însă în funcție de nevoi, nu după o formulă. Fiecare primărie trimite ce nevoie are și ea trebuie justificată și aprobată”, au declarat surse din Ministerul de Finanțe.
Potrivit acestora, primăriile nu au primit mai puțini bani decât în 2018, dar s-a schimbat filozofia, urmând să fie ajutate primăriile care au nevoie de acești bani, nu doar primăriile bogate.
„TVA de echilibrare înseamnă să dăm celui care nu are suficient, nu tot celui care are. Vrem să schimbăm regulile și în relația cu teritoriul”, afirmă sursele citate.
Este avut un vedere un plan de măsuri, astfel încât să scadă salariile din administrația locală, aceștia să crească taxele dacă au probleme, iar sumele nefolosite să fie returnate la finalul anului.
„La o anumită populație trebuie să ai o anumită grilă de salarizare, nu poți mări salariul tuturor din primărie la nivelul maxim și apoi să ceri bani de la centru. De asemenea, nu primești banii ceruți la rectificare dacă nu ai ridicat taxele la nivelul maxim, de teamă să nu te voteze oamenii. Când primești bani la echilibrare din TVA, trebuie să nu rămâi cu banii necheltuiți până la finele anului pentru că asta înseamnă că nu ai avut nevoie de ei”, sunt măsurile avute în vedere de cei din conducerea Ministerului de Finanțe.
Îți mai recomandăm Cum arată „planul de austeritate” al lui Teodorovici. Studenții și pensiile intră la tăieriCheltuielile cu asistența socială, un subiect fierbinte în relația Guvern – primari se vor ridica în 2019 la 6.7 miliarde de lei. Cei de la Palatul Victoria vor să impună reguli mai stricte în eliberarea certificatelor de handicap, spunând că sunt probleme în modul în care sunt alocați banii pentru asistență socială.
Programul PNDL, creația lui Liviu Dragnea, urmează să fie suplimentat cu două miliarde de lei. Dacă anul trecut au fost alocate 4.5 miliarde de lei, până în septembrie 2019 urmează ca prin PNDL să fie rulate 5.7 miliarde de lei.
Liderii de organizații din PSD au declarat pentru Europa Liberă că la finalul lunii septembrie se vor termina sumele din PNDL și trebuie să vină alte sume și la rectificarea din toamnă.