Primarii cer de urgență bani de la Guvern: nu mai au resurse pentru funcționarea spitalelor

Your browser doesn’t support HTML5

Coronavirus în România: Dezinfecție „a la Cluj”

Președinții celor trei mari asociații ale primarilor solicită Guvernului să aprobe rapid o rectificare bugetară prin care să fie trimise în țară fondurile necesare pentru funcționarea spitalelor și dezinfectarea locurilor publice. Edilii se plâng că, după intrarea oamenilor în șomaj și aprobarea stării de urgență, încasările au scăzut dramatic, iar epidemia de coronavirus i-a obligat să aibă cheltuieli suplimentare care nu erau bugetate.

Președintele Asociației Orașelor din România, președintele Asociației Municipiilor și cel al Asociației Comunelor au declarat pentru Europa Liberă că situația financiară în teritoriu este la limită și că primăriile au nevoie de bani de la Guvern.

Potrivit acestora, Ministerul de Finanțe lucrează la o rectificare bugetară extraordinară. Bugetele locale au fost grav afectate după izbucnirea epidemiei de coronavirus, susțin primarii, deoarece oamenii nu își mai plătesc taxele și impozitele locale, iar cota din impozitul pe venit va scădea dramatic în luna aprilie după intrarea în șomaj a sute de mii de oameni. Tot din bugetele locale au fost efectuate și cheltuieli suplimentare cu cumpărarea de echipamente medicale, dar și dezinfectarea locurilor publice, bani care nu erau prevăzuți în buget. Primarii afirmă că în această perioadă se renunță în mod automat la celebrele spectacole locale cu ocazia zilelelor comunelor sau orașelor și că banii vor merge spre spitale.

Ionel Chiriță, președinte executiv Asociația Orașelor: „​Pericolul e ca primăriile să nu-și asigure posibilitățile de funcționare și să nu poate să asigure funcționarea spitalelor"

La nivelul orașelor din România situația finanțării este grav afectată, afirmă președintele executiv al Asociației Orașelor, Ionel Chiriță. Acesta este membru PNL, dar declarațiile făcute sunt în calitatea sa de reprezentant al Asociației Orașelor. El atrage atenția că există un pericol real primăriile să nu-și asigure posibilitățile de funcționare și să nu poate să asigure funcționarea spitalelor. Potrivit lui Chiriță, un spital de oraș deservește și satele din jurul acestuia și de aceea, are nevoie de mai multe resurse financiare.

Nu avem bani suficienți pentru a asigura activitatea în întregime din spitale. E dramatic dacă nu vin acești bani, nici nu ne putem gândi la o astfel de situație. E vorba de o minimă funcționare a primăriilor și de funcționarea spitalelor. Pericolul e ca primăriile să nu-și asigure posibilitățile de funcționare și să nu poate să asigure funcționarea spitalelor”, a declarat Chiriță pentru Europa Liberă.

Președintele executiv al Asociației Orașelor (AOR) critică Ministerul Sănătății că nu a respectat în ultimii ani legea care îl obliga să susțină cu până la 95% cumpărarea de echipamente medicale și a lucărilor privind reperațiile efectuate în spitale: „dotarea spitalelelor a fost abandonate de ministerul Sănătății, nu s-a respectat legea, foarte multe spitale suferă în acest moment de lipsă de aparatură medicală”.

Potrivit acestuia, au fost trimise deja documente către Ministerul de Finanțe pentru rectificarea bugetară și speră că ministrul de resort nu va mai face o ajustare „fără să discute și cu autoritățile locale”

Emil Drăghici, Asociația Comunelor: „Problema este și mai gravă acum, nu mai avem cu ce să dezinfectăm locurile publice”

Lipsa de resurse financiare se resimte și la nivelul comunelor din România, afirmă Emil Drăghici. Susține că problemele financiare încep de obicei în luna iunie, iulie, dar epidemia de coronavirus a accelerat lucrurile. Drăghici nu este membru al vreunui partid politic, fiind independent, dar în 2016 a fost sprijinit de PSD în candidatura sa pentru primăria comunei Vulcana-Băi din județul Dâmbovița.

„Problema este și mai gravă acum, nu mai avem cu ce să dezinfectăm locurile publice. E o mare criză în sistemul bugetar. Cu siguranță se vor da puțini bani acum, efectiv doardoar pentru a acoperi cât de cât stringent ce e cu pandemia, dar va trebui făcută o analiză mult mai aprofundată pentru că nu mai putem funcționa”, a declarant pentru Europa Liberă președintele Asociației Comunelor din România (ACoR).

Din discuțiile informale purtate cu Ministerul de Finanțe se ia în calcul și majorarea plafoanelor până la care se pot îndatora primăriile.

„Încasările sunt din ce în ce mai slabe, a fost amânat termenul de încasare, oamenii nu mai vin să plătească. Ce să plătească oamenii mai repede: impozitele și taxele sau să își asigure traiul? Situația se înrăutătește, este o siguranță. Dacă nu vin acum banii de la Guvern mai mult de jumătate dintre primării vor avea probleme, iar după iunie spre 80%. Nu vor putea să își mai achite funcționarea”, a fost mesajul lui Drăghici.

Îți mai recomandăm Coronavirus. Suceava, profilul economic al primei zone roșii din România

Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor: „Pe partea de încasări va fi jale, va fi rău"

Robert Negoiță susține că primăriile de municipii au o situație financiară mai bună decât o au colegii de la comune și orașe, dar începe să apară și aici problema legată de încasări. Negoiță este în prezent primarului Sectorului 3, dar conduce și Asociația Municipiilor din România. El a fost suspendat în iulie 2019 din PSD pentru șase luni, iar în luna decembrie a primit invitația de a se reîntoarce în partid din partea lui Marcel Ciolacu. Social-democrații au anunțat că îl vor susține pentru un nou mandat în fruntea primăriei Sectorului 3, dar Negoiță nu a răspuns încă dacă va reveni în rândurile PSD. El a pus o serie de condiții pentru a activa din nou printre social-democrați.

„Pe partea de încasări va fi jale, va fi rău. Haideți să îndemnăm oamenii chiar dacă stau acasă să lucreze, haideți să muncim, e singura variantă să supraviețuim, ca societate, ca țară, ca popor. Vor muri mai mulți oameni din cauza crizei economice decât din cauza crizei de pandemie Dacă vom sta cu toții acasă sistemul de sănătate se va prăbuși oricum”, este mesajul lui Robert Negoiță.

Acesta susține că problema subfinanțării administrației locale este veche în România, iar Liviu Dragnea a făcut cel mai mult rău în acest sens.

„Guvernul trebuie să facă o rectificare pentru primării, bugetele administrațiilor locale au fost reduse consistent și foarte grav, mai ales în perioada lui Dragnea. În România este cea mai subfinanțată administrație publică locală.”, a declarat Robert Negoiță pentru Europa Liberă.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că Guvernul pregătește o rectificare bugetară extraordinară, deoarece este nevoie de mai mulți bani la Sănătate și pentru asigurarea sumelor necesare plății șomajului tehnic.

Îți mai recomandăm Cum au tradus primarii Ordonanța Militară nr. 4. Întrebarea care i-a bulversat: ce este un dispozitiv de dezinfectare?

Îți mai recomandăm Coronavirus în România. Economist-șef al Raiffeisen Bank: Amânarea ratelor pentru toată lumea nu este o abordare sănătoasă