Ministrul Sănătății a anunțat o serie de măsuri care urmează să fie implementate după tragedia de la Matei Balș. În urma unei discuții avute cu premierul Cîțu, Vlad Voiculescu a declarat că înscrierile pe platforma pentru vaccinare vor reveni în luna februarie doar persoanelor peste 65 de ani, celor cu boli cronice, celor cu handicap și îngrijitorilor acestora. Măsura nu va afecta persoanele care sunt programate la rapel, ci se referă doar la înscrierea pe platformă începând cu luna februarie.
De asemenea, ministrul a cerut să fie îmbunătățită comunicarea între aparținători și cadrele medicale.
În privința instalațiilor de oxigen, atât de necesare în tratarea COVID-19, ministrul a precizat că lucrează cu Inspectoratul pentru Situații la anumite măsuri care vor fi prezentate săptămâna viitoare.
O altă măsură vizează constituirea unui fond național pentru siguranța pacienților în spitale, fond care va primi finanțare europeană, dar și națională.
Ministrul Vlad Voiculescu a precizat că nu și-a pus problema demisiei după tragedia de la Matei Balș în care au murit cinci persoane.
Europa Liberă a prezentat cele mai importante declarații ale ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.
- Prezint condoleanțe pentru familii, suntem alături de pacienți și familii. Apreciez eforturile celor care au intervenit, personalul medical, atât în dimineața tragediei, personalul a evacuat pacienții de la ultimele două niveluri, le mulțumesc.
- Sistemul sanitar are păcate vechi, de măcar 30 de ani. Mai ieri am avut infecții nosocomiale, astăzi vorbim despre incendii și pandemie.
- Măsuri imediate la care am lucrat. Avem nevoie de câteva măsuri urgente în fiecare spital pentru ca tragedii ca la Matei Balș să nu se întâmple. Lucrăm cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență la anumite măsuri. Marți, vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate după controalele din noiembrie 2020.
- Nu știm cauza de la Matei Balș, dar e clar că pandemia și tratamentul pacienților au pus o presiune asupra personalului și infrastructurii. E un număr mare de pacienți care are nevoie de oxigen.
- Securitatea la incendiu este deosebit de dificilă în multe spitale din țară.
- A doua mare problemă pe care aș vrea să o semnalez este ruptura de informare între spitale și pacienți, aparținători. Medicii și personalul medical sunt supra solicitați, nu mai găsesc resursele să comunice așa cum am dori cu toții cu rudele. Pacienți au fost greu de găsit de rude sau informații despre ei au fost greu de accesat.
- Lucrăm pentru un serviciu de informare la nivelul fiecărui spital.
- Un fond național pentru siguranța pacienților în spitale, am discutat cu premierul. Avem bani prin PNRR, bani din bugetul național pe care îi vom aloca pentru acest scop, pentru îmbunătățirea infrastructurii în spitale, incendii, cutremure și unul dintre marii criminali: infecțiile nosocomiale.
- Aglomerarea spitalelor, trebuie să ne asigurăm că mai puțin oameni trebuie să fie internați. 85% din decese sunt înregistrate la persoane peste 60 de ani. Am propus premierului și avem acceptul dânsului ca în perioada următoare pentru toate locurile care se deschid pe platforma de vaccinare să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu handicap, cei care îi îngrijesc. În luna februarie, toate locurile care vor fi oferite în platforma de programare vor merge doar către aceștia.
- Vă dați demisia? Demisiile ar trebui să aibă legătură cu ce faci. E sănătos când există o problemă să o privești în față. Avem nevoie să stabilim responsabilii și responsabilitățile. Trebuie să avem răbdare.
- Trebuie să vedem cum arată infrastructura, ce proceduri trebuie respectate de personal, pacienți în aceste secții.
- O să avem un Fond special pentru investiții ca să rezolvăm problema infrastructurii sanitare. Vom prezenta un proiect care reglementează toate lucrurile legate de COVID-19.
- Personalul din spital nu are vreo vină la intervenție, e în competența IGSU.
- Există un aviz, o listă de măsuri pe care cineva care vrea să le aibă vreo acțiune asupra unei clădiri le primește, după ce sunt implementate, se solicită o autorizație. E una dintre clădirile care nu avea autorizație de la IGSU.
- Există foarte multe secții în România care nu au această autorizație în România, e un lucru îngrijorător, ne uităm. Respectarea legilor ar fi trebuit să fie o chestiune care se întâmplă fără să o ceară un ministru.
- Azi a fost identitatea unui pacient, ce s-a întâmplat? Familia a fost informată imediat, nu a existat un moment delicat. E o greșeală birocratică, din câte înțeleg.
- Trebuie să luăm măsuri, sunt singurele care pot duce la o îmbunătățire reală.
- Există probleme cu căldura, au existat probleme și la Matei Balș, iar oamenii au adus de acasă ce au avut. Lucrul acesta nu trebuie să se întâmple. Spitalele trebuie să colaboreze cu autoritățile locale.
- În legătură cu cei programați pentru vaccinare? Nu este nici o schimbare cu cei reprogramați, este vorba doar de programări noi. Luna februarie merge către cei vârstnici, bolnavi, cu handicap.
- Marți avem un raport final despre ce s-a implementat după controalele de anul trecut. Să spună în ce stadiu sunt cu acele măsuri.
- Un ministru a prelungit din pix toate autorizațiile de funcționare, e greu de catalogat. Este cazul să privim adevărul în ochi, fie că este vorba de măsuri minimale sau de siguranța la incendiu, cutremure. Banii pe care îi avem la dispoziție vor merge în această direcție.
- Nu știu detalii despre sistemul de ventilare pe care îl aveau.
- Vom construi spitale noi, nu există o soluție magică de a transforma o clădire veche într-una nouă.
- E un cuvânt prost ales, îmi cer scuze pentru el. E tragic ce s-a întâmplat.
- Nu știu să fi cerut demisia ministrului după Piatra Neamț. Nu țin minte să fi cerut demisia ministrului Tătaru.
- Vă simțit vinovat? Vă pot spune ce am făcut în cele șapte luni petrecute la minister.
- Locurile care vor fi disponibile să meargă spre vârstnici.
- Nu se pune problema să amânăm rapelul.
- Singura șansă este să folosim fiecare vaccin pe care îl avem pentru cei care au cea mai mare nevoie pentru a nu pierde vieți.
- E foarte important ca oamenii să meargă la spital de îndată ce se simt rău, să consulte medicul de familie, un medic, pentru a fi tratați. Le-aș recomanda să își cumpere un pulsoximetru. Dacă ajung prea târziu, e greu pentru personal să îi ajute.
- E un protest pur politic, făcut de un partid politic. Dacă vrea cineva să îmi scrie, să avem o discuție, eu voi fi aici până seara târziu. Nu am o problemă să discut cu nimeni, dar fără megafon, să facem lucrurile mai bine, mai repede. Nu facem diferențe între oameni indiferent de preferințele politice.
- Nu știu cifra exactă a vaccinurilor care vin luni. Valeriu Gheorghiță e în subordinea premierului.
- Avem nevoie de concluziile după ancheta de la Piatra Neamț, Matei Balș pentru a vedea ce trebuie să facem să ne ferim de asemenea evenimente.
- Nu sunt măsuri legate de clădirea în care a avut loc incidentul de la Piatra Neamț. Marți prezentăm raportul cu măsurile propuse și ce s-a întâmplat.
- Mi-ar plăcea să știu câte vaccinuri AstraZeneca vom primi, dar nimeni din țară nu știe.
- E greu pentru aparținători să ia legătura cu pacienții internați în spitale COVID-19. Să puteți primi informații la anumite ore.
- Intenționez să sun două familii care au avut decedați la Matei Balș, am numerele pe biroul meu.
- Avem un risc crescut din cauza folosirii oxigenului, e un factor de risc pentru siguranța la incendiu.
Conferința vine la câteva ore după ce, sâmbătă, Ministerul Sănătății a gafat în privința informațiilor despre cel de-al șaselea deces de la Matei Balș.
Prima dată a anunțat că a murit o pacientă de 58 de ani, iar la 23 de minute a rectificat precizând că persoana decedată este un bărbat în vâstă de 70 de ani care nu a fost afectat de incendiu, dar care se afla în stare gravă.
Un incendiu a izbucnit, vineri, la ora 5.05, la pavilionul 5 de la Institutul "Matei Balş", iar în pavilion erau internaţi bolnavi cu COVID-19. Trei pacienţi au murit carbonizaţi şi o a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eşuat. Ulterior, într-o baie a fost găsită o altă persoană decedată. Sâmbătă a decedat un bărbat de 70 de ani.
53 dintre pacienții internați au fost transferați la alte pavilioane ale spitalului sau la alte din Capitală.
Ministerul Sănătății a făcut precizări despre starea pacienților: Care este starea de sănătate a pacienților transferați de la „Matei Balș"
Îți mai recomandăm Avertismentul premierului Cîțu după vizita la Matei Balș. „Salariile mari trebuie justificate”