Primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană, confirmate în România

CDC.gov

Două cazuri de confirmare a infectării cu coronavirus cu noua tulpină descoperită în Africa de Sud au fost confirmate în România la pacienți din București și Pitești.

Prezența tulpinei din Africa de Sud la pacienți din România a fost depistată în urma secvențierilor făcute într-un laborator MedLife. 93 de probe dintr-un lot au fost analizate aleatoriu și astfel s-a descoperit că două dintre probe conțin tulpina sud-africană.

La alte 72 de probe din lotul analizat, specialiștii au identificat prezența tulpinei britanice.

Specialiștii au avertizat că noile tulpini ar putea deveni forma de virus dominantă în România în scurt timp.

Îți mai recomandăm COVID 19: De ce România trebuie să rămână prudentă încă două luni. Ce se întâmplă în alte state

„Valul 3 în Europa e alimentat în special de tulpina britanica B117, dar un potențial val 4 va fi alimentat de tulpina sud-africană B1351. Germania, în particular dar și alte țări din Europa (inclusiv România) riscă să vadă o curbă compusă din ambele tulpini, cum a avut Marea Britanie din tulpina "clasică" si cea britanică (val peste val)”, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma, care s-a remarcat printr-o serie de predicții confirmate în timp privind evoluția epidemiei de coronavirus.

Potrivit experților, dacă în cazul tulpinei din Regatul Unit, vaccinurile disponibile acum în Uniunea Europeană sunt eficiente, în ceea ce privește tulpina sud-africană protecția oferită de serurile anti-COVID-19 nu este una satisfăcătoare.

În luna februarie, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății anunțau că nu există dovezi care să arate că varianta sud-africană a coronavirusului ar provoca mai multe decese decât variantele cunoscute până acum.

Virusul care a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, China, nu este același pe care îl găsim în majoritatea colțurilor lumii. Mutația D614G a apărut în Europa în februarie și a devenit forma dominantă la nivel global a virusului. O alta, numită A222V, s-a răspândit în toată Europa și a fost legată de vacanțele de vară din Spania.

Una este varianta sud-africană numită 501.V2. Varianta sud-africană poartă, printre altele, chiar o mutație proprie numită E484K. Este diferită de o altă variantă descoperită recent în Marea Britanie - cunoscută sub numele de B.1.1.7.

În prezent, nu există dovezi care să sugereze că oricare dintre virusurile mutante este mai gravă, iar măsuri precum spălarea mâinilor, păstrarea distanței față de alte persoane și purtarea unei măști rămân cele mai importante pentru oprirea răspândirii virusului.