Cu facturi care pot depăși 20 de miliarde de lei în acest an pentru compensarea facturilor la energia electrică, actuala Coaliție se vede obligată să ia decizii rapide. Sumele pot crește până spre 40 de miliarde, nimic nu e cert, susțin surse din piața de energie.
În locul soluțiilor ferme, scandalul s-a instalat între PNL și PSD. Principalele partide politice și-au reproșat public modul în care au acționat, lipsa de soluții și determinare pentru rezolvarea problemei.
Europa Liberă vă prezintă principalii jucători care ar putea acționa, ce poziții au și de ce nu își asumă direct responsabilitatea pentru impunerea unei soluții.
Ministerul Energiei. Jucător și țintă predilectă a PSD
Ministerul Energiei este indicat de PSD drept principalul responsabil cu atribuții în rezolvarea problemei. Ministrul Virgil Popescu (PNL) a devenit o țintă publică pentru liderii social-democrați, care au declanșat o campanie mediatică prin care vor să îl scoată vinovat de probleme cu facturile din energie.
Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că există o strategie de comunicare care vizează culpabilizarea lui Popescu, iar ea a început încă din primăvară.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a dat, luni, tonul atacurilor, iar, rând pe rând, mai mulți vectori de comunicare din partid și-au îndreptat tirul asupra lui Popescu.
„Românii nu pot duce la nesfârșit povara incompetenței lui Virgil Popescu!”, este mesajul rostogolit de PSD, chiar dacă este asumat printr-o postare semnată de Mihai Weber, deputat și președinte al Comisiei de control a activității SIE.
PSD vrea ca ministrul să prezinte în Coaliție, până la 1 septembrie, soluțiile concrete pentru rezolvarea situației. Mai mult, social-democrații au speculat concediul în care s-a aflat ministrul liberal și au folosit mesaje de atac împotriva lui Popescu care „stă în vacanțe în loc să rezolve problemele existente”, potrivit celor din PSD.
„Este imoral și chiar revoltător ca ministrul Energiei să plece în concediu fix în perioada în care trebuie luate deciziile decisive pentru pregătirea cele mai grele ierni din punct de vedere energetic din istoria României”, a atacat și Gabriel Zetea, deputat PSD.
Ministrul Energiei a fost prezentat în dese ocazii în mass-media ca fiind pe lista remaniabililor, aceasta fiind și o dorință a liderilor PSD.
Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că ministrul Popescu nu este vinovat de actuala situație. Guvernul, spun surse din conducerea PNL, poate da o Ordonanță prin care se reglementează piața de energie, dar Autoritatea Națională de Reglementare în Energie este cea care elaborează normele metodologice. Problema este însă, spun sursele citate, că actuala conducere ANRE nu dorește să elaboreze normele de aplicare, ci vrea ca totul să fie cuprins în Ordonanță. Ministerul Energiei a respins, până acum, o astfel de soluție. Pentru PNL, ANRE e responsabilitatea PSD.
Ministerul a cerut la rectificarea bugetară 31 de miliarde de lei pentru decontarea sumelor rezultate în urma compensării pentru energie. Datele ministerului veneau de la ANRE, care făcuse o estimare de 40 de miliarde de lei. Surse din conducerea PNL au dezvăluit că ministrul Popescu se afla într-o vizită în SUA în acel moment.
Ministerul de Finanțe, condus de Adrian Câciu (PSD) a respins propunerea și a alocat doar 2,4 miliarde de lei. Reprezentantul PSD și-a motivat decizia prin faptul că la decontare au ajuns facturi de doar 130 de milioane de lei, cele din luna aprilie. Mai mult, Finanțele nu au fost de acord să aloce o sumă atât de importantă fără o justificare în spate.
La întoarcerea din SUA, surse guvernamentale susțin că ministrul Popescu a cerut recalcularea sumelor venite de la ANRE, iar ultima factură finală estimativă prezentată în Coaliție a fost de 16 miliarde de lei.
Chiar dacă nu s-a pronunțat public, surse din conducerea PNL afirmă că ministrul nu este de acord cu reglementarea pieței de energie, dar se va supune unei decizii politice, dacă premierul Ciucă este convins de social-democrați.
Ministerul Energiei și premierul Ciucă susțin varianta supraimpozitării traderilor din energie.
Chiriță, omul care a enervat PNL și PSD. Ciolacu vrea o nouă conducere la ANRE
ANRE, Autoritatea de Reglementare în Energie, este condusă din noiembrie 2017 de Dumitru Chiriță. Conform Statutului, ANRE este o autoritate administrativă autonomă, sub control parlamentar, finanțată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric și funcțional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor
Dumitru Chiriță este un fost sindicalist, devenit ulterior deputat PSD în perioada 2000 – 2004 și 2008 – 2017, până la numirea sa în fruntea ANRE. Propulsat în funcția de la Autoritate în timpul când PSD era condus de Liviu Dragnea și cunoscut în partid drept un apropiat al lui Marian Vanghelie, Dumitru Chiriță nu mai este susținut de conducerea PSD pentru un nou mandat. El va deține funcția până în octombrie 2022.
Despre Dumitru Chiriță s-a scris, în luna ianuarie 2022, că și-a luat concediu în plin scandal privind facturile la energie. Potrivit informațiilor din ianuarie, președintele ANRE s-a aflat în Republica Dominicană. Președintele Autorității nu a comentat situația, iar aparițiile sale în spațiul public sunt aproape inexistente.
Îți mai recomandăm Culisele jocurilor politice și economice de pe piața de energie. Coaliția nu mai are bani pentru schema de compensare a facturilor
Surse din Coaliție susțin că poziția lui Chiriță a fost una împotriva impozitării traderilor sau nu și-a asumat rolul de a iniția un astfel de demers.
„Chiriță s-a poziționat pe pătrățica lui și s-a opus la aproape tot. Nu a dorit să facă nimic mai mult decât scrie în legea ANRE. PSD i-a cerut soluții pentru facturile la energie, premierul i-a solicitat estimări ale facturilor. Chiriță a răspuns instituțional, a amânat când a putut, nu a venit cu propuneri, spunând că e treaba partidelor. De aceea, PSD nu și-l asumă pe Chiriță, chiar dacă a fost pus de social-democrați. Vrea să i se termine mandatul și să vadă ce poate negocia după”, au declarat surse din Coaliție pentru Europa Liberă.
Potrivit surselor din conducerea PNL, ANRE s-a aflat totuși la baza primei Ordonanțe dată de guvernul Ciucă privind compensarea și plafonarea prețurilor din energie. Social-democrații spun că rolul ANRE a fost scăzut și că totul s-a realizat de Andreea Lambru.
Numele lui Lambru a apărut de câteva ori în spațiul public, ea fiind președinta Consiliului de Supraveghere de la Hidroelectrica. Fostă membră ALDE și PNL, Lambru a primit funcția în februarie 2019, iar mandatul său este de patru ani. Din 2011, Lambru ocupă funcții doar pe baza apartenenței politice, la Secretariatului General al Guvernului sau RAAPPS.
În variantele prezentate de PNL și PSD, partidele mari din Coaliție nu își asumă apartenența primei ordonanțe privind compensarea și plafonarea. PNL spune că e responsabilitatea ANRE, iar PSD aruncă decizia la Ministerul Energiei în colaborare cu Andreea Lambru.
Ministerul de Finanțe este indicat de PNL ca incapabil să stabilească cu ANRE schema de impozitare pentru traderi.
„Coaliția a decis ca ANRE și Ministerul de Finanțe să vină cu o schemă de impozitare. Nu au venit cu nimic”, afirmă un prim-vicepreședinte PNL.
Adrian Câciu nu a dorit să fie implicat în tensiunile din Coaliție. El le-a transmis liderilor PNL și PSD că ministerul său va acoperi facturile venite la decontare, dar că suma cerută de Ministerul Energiei, 31 de miliarde de lei nu și-a găsit acoperire în documente. De aceea, Energia a primit la rectificare aproximativ 2,5 miliarde de lei, nu peste 31 de miliarde.
Ministrul de Finanțe a repetat că nu se pune problema ca facturile din energie să fie de 30 de miliarde de lei. Dacă schema de compensare ar costa bugetul o sumă atât de mare, ea se va reflecta în deficit, a spus ministrul în Coaliție.
PSD insistă pentru supraimpozitarea traderilor, măsură propusă și în primăvară, dar și pentru renunțarea la liberalizarea pieței de energie și reîntoarcerea la o piață reglementată pentru o perioadă de timp până când criza este depășită.
Marcel Ciolacu a insistat pentru reglementarea pieței de energie, dar nu i-a convins, până în prezent, pe liderii PNL. O astfel de măsură ar trebui discutată ulterior și cu reprezentanții Comisiei Europene. Contextul internațional ar putea convinge oficialii europeni să accepe măsura, spun surse din conducerea PSD.
Premierul Ciucă a avut puține poziții clare pe subiect și a cerut analize de la Ministerul Energiei și ANRE. Decizia trebuie luată în Coaliție și asumată, ulterior, printr-o decizie a Guvernului.
Propunerile producătorilor și transportatorilor de energie electrică și gaze
Asociația Marilor Producători de Energie electrică, Asociația transportatorilor, distribuitorilor de energie electrică, gaze și prestatorii de servicii pentru sectorul energetic au transmis o scrisoare premierului Ciucă, ministrului Energie și către ANRE cu soluțiile posibile.
Potrivit acestora, o supraimpozitare a traderilor va duce ca aceștia să vândă extern energia electrică, care se va reîntoarce apoi în țară la prețuri mai mari. Producătorii susțin că nu se poate accepta o schemă prin care pe lângă costurile de producție să aibă un plus de doar 10%, iar tot ce este peste să fie impozitat suplimentar.
Asociațiile reclamă faptul că furnizorii au primit doar o mică parte din banii datorați de stat.
Producătorii și furnizorii propun crearea unei platforme de tranzacționare la termen, care să încheie contracte pe cinci ani între producători și furnizori care deservesc un număr minim de clienți, un exemplu dat fiind 100.000.
Asociațiile cer și reducerea cu 15% a volumului de energie consumată pentru care se aplică prețurile plafonate. Ei vor ca plafonul pentru consumatorii casnici să crească de la 0,68/ kwh la 1,25 lei pentru cei care consumă până la 100 kwh și de la 0,8 lei la 1,37 lei pentru clienții casnici cu un consum de până la 300 kwh.
Scheme europene de ajutor: vouchere de energie sau reduceri de taxe
Franța a decis să acorde vouchere sau tichete de energie gospodăriilor vulnerabile pentru a compensa creșterea prețului la energie. Tichetul a fost plătit de angajatori într-o singură tranșă, între decembrie 2021 și februarie 2022. Autoritățile au decis să reducă și taxa pe consumul național de energie, o scădere de 22 de ori.
În Marea Britanie, toate gospodăriile primesc 400 de lire prin intermediul furnizorilor de energie. Și Italia a aplicat o schemă de ajutor pentru populație în funcție de venit. Spania a împărțit tichete de încălzire cu o valoare între 50 – 100 de euro. Taxa pe energia electrică în Spania a scăzut de la 5,1% la 0,5%.
Clienții belgieni vulnerabili au primit câte un voucher de 80 de euro la final de 2021, iar toți clienții au primit un voucher de 100 de euro în 2022. Belgia a redus și TVA-ul pentru electricitate și gaz de la 21% la 6%.
În Austria, consumatorii care obțin un anumit venit au primit reduceri între 150 – 300 de euro pe gospodărie.
Olanda a decis să reducă TVA-ul de la 21% la 9%.
Your browser doesn’t support HTML5