Tânăra de 32 de ani, judecată într-o cușcă de sticlă, a pledat vinovată iar agenția rusă de presă Interfax, preluată de Associated Press, l-a citat joi pe avocatul ei Mihail Mușalov care a spus că procurorii ar fi cerut 15 ani de închisoare.
Sentința este așteptată pe 15 august, a spus Mușalov, după ce ultimul termen a avut loc miercuri.
Havana ar fi obținut cetățenia americană după ce s-a căsătorit cu un american și s-a mutat la Los Angeles. Ea se întorsese în Rusia pentru a-și vizita familia.
Grupul de drepturi The First Department a declarat că acuzațiile au legătură cu o donație de 51 de dolari făcută de tânără către o organizație caritabilă din SUA care ajută Ucraina.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei susține că femeia „a strâns în mod proactiv bani în interesul uneia din organizațiile ucrainene, care au fost ulterior folosiți pentru achiziționarea de materiale medicale tactice, echipamente, arme și muniții pentru forțele armate ucrainene”.
De când a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, Rusia a reprimat drastic disidența și a adoptat legi care incriminează criticile la adresa invaziei din Ucraina, pe care o numește „operațiune specială de denazificare”, și remarcile considerate a discredita armata rusă.
Rusia îi vizează în mod special pe cetățenii care au cetățenie americană pentru a-i aresta și acuza de trădare.
În cel mai mare schimb de prizonieri Rusia-Vest de la sfârșitul Războiului Rece, Rusia i-a eliberat săptămâna trecută pe reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și pe jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva, precum și pe fostul pușcaș marin pensionar, acum director de securitate corporativă, Paul Whelan, întemnițați pentru condamnări pentru spionaj. Alsu are, ca și Xenia, dublă cetățenie, rusă și americană.
Rusia a eliberat, de asemenea, mai multe personalități proeminente ale opoziției care au fost întemnițate pentru că au criticat invazia rusească în Ucraina vecină.
Îți mai recomandăm Cine sunt cei 24 de prizonieri care au fost schimbați între Est și Vest