Procurorul Daniel Horodniceanu a fost trimis în judecată disciplinară în cazul scandalului din trafic

Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Este pentru prima dată când un membru CSM este cercetat de Inspecția Judiciară.

Procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost trimis în judecată disciplinară, marți, de către Inspecţia Judiciară.

Împotriva lui a fost demarată o acțiune disciplinară, în urma anchetei privind incidentul în care a fost oprit în trafic și a amenințat doi polițiști.

Inspecția Judiciară a constatat astfel că procurorul a încălcat prevederile legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii. În plus, el a folosit funcţia deţinută pentru a obţine un tratament favorabil.

CSM va decide dacă îl sancționează pe vicepreședintele CSM

Potrivit comunicat al Inspecției Judiciară (IJ), publicat marți, inspectorii au constatat că Daniel Horodniceanu a avut abateri disciplinare prin faptul că „s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziţie umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat”.

Un astfel de comportament este interzis de legislația privind răspunderea procurorilor și judecătorilor.

Îți mai recomandăm Vicepreședintele CSM, Daniel Horodniceanu, verificat de Inspecția Judiciară după ce a certat polițiștii care l-au oprit în trafic

În plus, inspectorii IJ au constatat abaterea disciplinară și atunci când, în interacțiunea cu cei doi polițiști, vicepreședintele CSM „a ameninţat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenţilor de poliţie, sugerând că ar avea relaţii sau influenţă cu scopul de a primi un tratament favorabil şi de a-şi rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toţi cetăţenii”.

În urma acestora constatări, Inspecția Judiciară a înaintat acțiunea displinară către Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide eventualele sancțiuni împotriva procurorului Daniel Horodniceanu.

Însă, cum el conduce secția disciplinară pentru procurori a CSM, el va trebui să se abțină de la judecarea cauzei în care este acuzat, potrivit G4Media, care precizează că, dacă va fi sancționat chiar și cu un simplu avertisment, el va pierde automat funcția din CSM.

Întâmplarea din trafic și reacția procurorului

Luna trecută, procurorul a fost oprit în trafic de către doi polițiști din județul Iași, moment în care Daniel Horodniceanu s-a arătat deranjat că cei doi nu știau cine este, întâmplare considerată ca o tentativă de a scăpa de eventualele sancțiuni pentru abaterile din trafic.

Polițiștii l-au acuzat că a depășit o altă mașină fără să semnalizeze corespunzător şi pentru că se deplasa cu o viteză mai mare decât cea legală în acea porțiune de drum.

De asemenea, procurorul a ameninţat că va lua legătura cu şeful Poliției Iași și a invocat că a avut un rol în creșterea salariilor polițiștilor cu 15%, în anul 2016, fără să fie clar din ce calitate ar fi avut această atribuție.

În apărarea sa, vicepreședintele CSM a spus că cei doi polițiști au pus la cale „o scenetă”, iar faptul că aceștia nu l-ar fi recunoscut ar fi avut ca scop „să mă provoace”.

„Este regretabil și îmi reproșez acest lucru (...) că nu am rezistat provocării și, pe acest fond emoțional, probabil și combinat cu unele probleme personale, am reacționat în acest mod, care nu mă caracterizează”, a spus atunci Daniel Horodniceanu.

Îți mai recomandăm Cine sunt Daniel Grădinaru și Daniel Horodniceanu, noii șefi ai CSM?