Procurorul general al Republicii Moldova: serviciile speciale rusești au elaborat schema de transfer a banilor lui Ilan Șor

La conferința de presă, procurorul general al Republicii Moldova, Ion Munteanu, a menționat printre altele că mai multe dosare penale inițiate pe numele unor foști membri ai partidului Șor sunt tergiversate în instanța de judecată.

Procurorul general al Republicii Moldova, Ion Munteanu, spune că schema de transfer a banilor prin intermediul băncii rusești Promsviazbank în Rep. Moldova a fost creată de serviciile rusești și pusă în aplicare de gruparea Șor încă din primăvară.

Șeful procuraturii generale a Republicii Moldova a afirmat în conferința de presă de luni, 28 octombrie, că schema este parte a „războiului hibrid” și este aplicată de organizația lui Șor încă din primăvara acestui an. Înaintea acestui moment, banii erau trimiși prin mai multe metode: transfer direct din Federația Rusă, contrabandă, tranzacții cu criptomonede sau finanțarea directă a persoanelor fizice și juridice.

Destinatarii transferurilor, spune procurorul, sunt membrii organizațiilor teritoriale a unor partide politice care, la rândul lor, remunerau alegătorii pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie din Republica Moldova, anunțat cu o zi înainte, precum și pentru participarea la mitinguri și alte acțiuni de protest.

Munteanu a precizat că activiștii formațiunilor politice primesc doar jumătate din sumă, iar restul banilor merg la președinții organizațiilor teritoriale.

Procurorii mai spun că, în total, au fost deschise în jur de 140 de mii de conturi la banca rusească Promsviazbank, bancă din Federația Rusă, aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina. Anterior, Poliția spuse că doar în luna septembrie, în Republica Moldova au ajuns 15 milioane de dolari, iar în octombrie – 24 milioane.

Procurorul general a admis că suma care a ajuns în Republica Moldova din aprilie până acum este de fapt mult mai mare, dar nu a oferit o estimare.

Îți mai recomandăm Poliția din R. Moldova: Ilan Șor a cheltuit 40 milioane de dolari pentru a corupe alegători

Procurorul general al Republicii Moldova adaugă că, în ultima perioadă, Inspectoratul Național de Investigații din această țară a făcut mai mult de 800 de percheziții și a pus în executare circa 380 de măsuri speciale de investigații, în urma cărora au fost reținute aproape 30 de persoane. În plus, a fost sechestrat echivalentul a circa 50 de milioane de lei moldovenești (aproape 13 milioane de RON) și peste 35 de persoane au primit statut de învinuit.

Îți mai recomandăm Vot în Republica Moldova: Poliția a aflat identitatea celor care au primit bani de la Șor

Potrivit lui Munteanu, una din „tacticile” membrilor organizației Șor este copleșirea organului de urmărire penală și constatare cu volumul de cazuri documentate. Astfel, toate acțiunile procurorilor și poliției ajung să fie contestate în instanța de judecată, de multe ori absurd, susține procurorul general, cu scopul de a tărăgăna investigațiile.

Șeful procuraturii generale din Republica Moldova mai spune că mai multe dosare penale inițiate pe numele unor foști membri ai partidului Șor, precum și pe numele bașcanei Evghenia Guțul sau deputaților neafiliați Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, sunt tergiversate în instanța de judecată. El le-a cerut jurnaliștilor să întrebe magistrații care este motivul duratei lungi de examinare a cauzelor.

Știre preluată de la Europa Liberă Moldova.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.