Profilerul lui Dincă, decorat de președintele Iohannis

Psihologul criminalist care a intrat în mintea lui Dincă a primit gradul de cavaler

Dorin Dumitran, profilerul Poliției Române care a intrat în mintea lui Gheorghe Dincă, din Caracal, trimis în judecată pentru uciderea Luizei Melencu (18 ani) și Alexandrei Măceșanu (15 ani), a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, la propunerea ministrului de Interne, Marcel Vela.

„Pe 1 Decembrie, profilerul a primit de la domnul preşedinte Klaus Iohannis, la propunerea mea, o distincţie importantă la nivel naţional, un brevet care l-a ridicat la grad de cavaler. Nu am spus la foarte multă lume, dar ştiam evoluția cazului. La 1 Decembrie a fost avansat şi medaliat de către preşedintele României. (...) Nu am vrut să promovăm la un grad militar superior, poliţienesc superior, că el nu e militar, până nu s-a finalizat ancheta şi cazul. Dar în timpul anchetei l-am medaliat pentru că ştiam ce rezultate vor fi”, a spus ministrul Marcel Vela, citat de Mediafax.

Gheorghe Dincă, 66 de ani, a fost trimis în judecată de Parchetul Antimafia pentru uciderea, arderea, violarea, răpirea și maltrarea tinerelor fete.

Ordinul Național „Serviciul Credincios” este un ordin onorific creat în 1878 ca Medalia națională „Serviciul Credincios”. Ordinul a fost reînființat în 2000, alături de Medalia națională „Serviciul Credincios” și Crucea națională „Serviciul Credincios”⁠.

Ordinul are cinci grade: mare cruce, mare ofițer, comandor, ofițer și cavaler.

Numărul cetățenilor români care pot primi acest ordin este fixat la 5.550, din care doar 2.400 civili și 600 de militari pot primi gradul de cavaler.

Gradul de cavaler al ordinului este asimilat celui de locotenent.

Citește și:

De ce nu s-a închis cazul Caracal