Ultima acțiune a liderului AUR, George Simion, a fost bruscarea ministrului energiei, Virgil Popescu, chiar la tribuna Parlamentului, în timpul dezbaterilor de la moțiunea simplă împotriva acestuia.
Violențele verbale și fizice, ultimele dintr-un șir mai lung, nu au rămas fără urmări de data aceasta: Parchetul de pe lângă Înalta Curte s-a autosesizat și i-a deschis lui Simion un dosar penal pentru ultraj.
O altă consecință a agresivității lui George Simion va fi, cel mai probabil, modificarea Regulamentului Camerei Deputaților, cu care au fost de acord toate partidele din coaliția de la guvernare.
„Când Simion l-a atacat pe Popescu era conștient că în acel moment se manifestă ca un tribun al poporului care se revoltă împotriva elitelor corupte. Poporul care îi dă o palmă ticălosului care a vândut țara”, spune pentru Europa Liberă politologul Cristian Pîrvulescu.
Acesta este de părere că liderul AUR „va merge pe linia asta până la capăt” dacă nu va fi oprit.
„Acum e vorba de un ministru PNL, dar când a agresat primarul Capitalei, PNL s-a bucurat, când a fost agresat primarul din Timișoara, PNL s-a bucurat, când s-a dus Simion la Cluj, dl Boc a fost încântat. PNL este în mare măsură vinovat de această situație, nu poate să indice doar spre USR sau PSD”, spune Cristian Pîrvulescu pentru Europa Liberă.
Îți mai recomandăm Incident în Parlament | Liderul AUR l-a bruscat pe ministrul Energiei la tribunăProfilul electoratului AUR și atracția asupra tinerilor
Electoratul AUR este unul preponderent tânăr (36%), cu studii medii (60%) sau elementare (30%), fără ocupație (32%) sau angajați (40%), majoritar din mediul urban (52%) și din partea de sud a țării (45%), arată un sondaj Avangarde apărut în 8 februarie. Caracteristica acestui electorat este antivaccinismul (65%) și refuzul certificatului verde la locul de muncă (80%).
AUR are cel mai tânăr electorat dintre toate partidele, arată mai multe sondaje de opinie realizate de-a lungul timpului. Chiar și USR este la cel puțin 10 procente în urmă, cu aproximativ 20% electorat cu vârste în 18 și 29 de ani, în timp ce la PSD și PNL acest procent este undeva între 11 și 14%. O diferență notabilă.
Care ar putea fi explicația pentru atracția pe care AUR o exercită asupra tinerilor? Prima explicație, oferită de șeful INSCOP, Remus Ștefuleac, este a lipsei studiilor, a situației economice precare, de unde lipsa de perspectivă, dar și vulnerabilitatea la populism și fake-news. E o „combinație de populism cu naționalism”, un public care identifică drept sursă a neîmplinirilor faptul că, de exemplu, „economia e controlată de străini”.
Aspirator de populism și naționalism
Nu este însă ceva nou, pe scena politică românească au mai existat astfel de partide, dacă ne gândim la PRM sau PPDD, iar curente de tipul acesta au existat și există camuflate și în marile partide, PSD și PNL, explică Remus Ștefuleac pentru Europa Liberă.
„Am avut de-a lungul timpului astfel de curente camuflate în PSD, în PNL, în PRM, PPDD, existau Dragnea și alți corifei care capturaseră tipul acesta de mesaj. AUR nu face decât să strângă sub aceeași umbrelă diversele curente care erau răspândite și reprezentate de mai multe partide”.
Chiar dacă una dintre principalele motivații ale electoratului este frustrarea generată de precaritatea situației economice și sociale, politologul Cristian Pîrvulescu atrage atenția că e vorba și de „continuarea național-comunismului prin Simion și Târziu”.
„Pe oamenii aceștia nu îi interesează o soluție, ci să se răzbune pe cei pe care îi consideră vinovați de viața lor nefericită. Și asta va rămâne, o vedem peste tot în lume. Soluția e ca situația economică și societală să se echilibreze astfel încât această stare de spirit să nu devină generalizată”.
Îți mai recomandăm Cum încearcă AUR să se lipească de alianța extremiștilor și conservatorilorAUR ajutat de agresivitate?
Una din întrebările care se ridică este dacă agresivitatea, acțiunile de intimidare ale unor politicieni, pătrunderea violentă în instituții publice ale statului, cum a fost cea din primăria Timișoara sau asaltul asupra parlamentului, au sau nu susținerea electoratului AUR.
De asemenea, dacă negaționismul, glorificarea unor personaje legionare, xenofobia sau antisemitismul din declarațiile unor lideri ai partidului sunt într-adevăr împărtășite de electoratul AUR. Dacă, în ultimă instanță, toate acțiunile de acum nu vor ajunge să erodeze baza electorală a partidului.
Din punctul de vedere al directorului INSCOP, Remus Ștefuleac, pe termen lung aceste de acțiuni vor duce la o distanțare a electoratului.
„Acțiunile acestea agresive pot să aibă succes pe termen scurt, dar asocierea cu orice fel de violență, fizică, verbală va săpa la baza de susținători. Chiar dacă e o țară puternic dominată de frustrări, afectată de multele crize prin care trece, totuși tolerarea violenței în spațiul public este mai redusă. Dacă gesturi de genul acesta sunt repetate vor determina o distanțare pe termen ceva mai lung”, spune Ștefuleac pentru Europa Liberă.
Poate fi recuperat electoratul AUR ?
Analiștii consultați de Europa Liberă arată că AUR și-a extras electorat și de la PSD, și de la PNL, și de la USR, dar, mai ales, de la Coaliția pentru Familia Tradițională în contextul referendumului pentru modificarea Constituției.
Partidele vor încerca să-și recupereze acest electorat, dar cele mai mari șanse le are PSD, susține Cristian Pârvulescu, care va încerca să preia o serie din nemulțumirile sociale.
„Acest electorat poate fi recuperat de PSD, care are cele mai mari ambiguități referitoare la AUR. Va încerca să preia o serie de nemulțumiri de natură societală. PSD va rămâne pe poziții ultraconsevatoare în multe chestiuni. PSD este interesat să recupereze acest electorat și îi este mult mai simplu să meargă pe o linie naționalist - religioasă decât pe altă linie”.
Problema e că nu doar nemulțumirile economice și sociale sunt fermentul acestui electorat, ci și mesajele naționaliste și populiste. Or, aici este un risc pentru toate partidele.
„Dacă vrei să recuperezi acest electorat atunci te poți contamina de mesajul AUR. Ce faci mai radical în populism, naționalism și extremism? Cum poți să recuperezi? Cea mai bună formulă pentru partidele mari e să guverneze ceva mai bine. Pe de altă parte, e o zonă mai națională unde partidele mari se pot desfășura: interesul României în UE, de exemplu”, declară pentru Europa Liberă Remus Ștefuleac.
Îți mai recomandăm Istoric: Georgescu este precar din punct de vedere intelectual și cultural, promotor al ideilor legionareElectoratul e conservator și naționalist
De fapt, așa cum arată studiile, e vorba de un electorat conservator și naționalist. Două treimi dintre români ar vota un partid naționalist care să pună accent pe valorile familiei tradiţionale şi pe religie, arată un sondaj INSCOP, tendință care s-a făcut simțit pe tot parcursul anului trecut. Așa cum era de așteptat, discursurile partidelor, inclusiv cel al AUR, și-au adaptat mesajele în această direcție.
65,7% dintre cei chestionaţi au precizat că ar vota un partid naţionalist, care promovează valori religioase şi familia tradiţională, în timp ce 32,8% nu ar vota un asemenea partid. Încă de la începutul anului 2021 (martie), 66,4% dintre repondenţi ar fi bifat la alegeri un partid naţionalist.
Îți mai recomandăm Călin Georgescu scindează AUR | Relația Simion - Târziu între amenințări, Congres și președintele de onoareDiscordie în AUR
AUR se confruntă însă cu probleme interne, nefiind clar dacă este vorba de o luptă pentru putere, de una de orgolii sau de încercarea de a direcționa atenția publică de la eticheta de partid extremist care se aplică tot mai frecvent partidului, mai ales după ieșirile publice ale lui Călin Georgescu, cel avansat pentru candidatura la prezidențiale.
George Simion se delimitează de declarațiile acestuia prin care a glorificat „martiri” precum șeful legionar Zelea Codreanu sau mareșalul Antonescu.
„Dacă nu-și clarifică clar ideologia și dacă nu se delimitează clar de orice mișcare din trecut cu care AUR nu are de-a face, trebuie să plece”, a spus Simion referindu-se la Călin Georgescu.
El a precizat că această decizie se aplică tuturor membrilor AUR cu simpatii legionare sau comuniste.