Linkuri accesibilitate

Incident în Parlament | Liderul AUR l-a bruscat pe ministrul Energiei la tribună


George Simion îl bruschează în Parlament pe ministrul Energiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:56 0:00

Momentul în care liderul AUR, George Simion îl bruschează în Parlament pe ministrul Energiei, Virgil Popescu.

George Simion, copreședinte al AUR, l-a bruscat la tribuna Parlamentului pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, în timp ce acesta își susținea discursul la moțiunea simplă împotriva sa.

Simion l-a apucat de ceafă și de un braț pe Virgil Popescu și, cu fața foarte apropiată de a lui, i-a strigat în mod repetat „ești un hoț”. În replică, Popescu i-a spus „ești un prost”.

Înainte de descinderea lui Simion la tribună, peste Virgil Popescu, între cei doi a avut loc un schimb de replici.

„Domnule președinte, pot să îi spun eu domnului Simion să se ducă la domnul Putin să ieftinească gazul, că văd că pe Simion îl frământă alte lucruri”, a spus Virgil Popescu, iritat de strigătele lui Simion din sală, care-i repeta că este „un hoț”.

„Este pentru prima oară în istoria parlamentarismului când un ministru este agresat fizic”, a spus președintele de ședință, Daniel Suciu.

Ședința a fost întreruptă iar liderii de grupuri parlamentare s-au întrunit în Biroul Permanent pentru a lua o decizie.

Solicitat să comenteze prestația sa, Simion a minimalizat impactul agresiv al comportamentului său, susținând că nu a făcut decât să „vorbească” în numele a „milioane de români”.

„Nu e nicio agresiune, nu i-am făcut nimic. Am pus mâna pe el. M-a deranjat faptul că e un hoț și i-am spus că e un hoț. Vorbesc în numele a milioane de români”.

Ministrul Virgil Popescu a anunțat că va face plângere penală împotriva lui Simion.

„Nu cred că vrem să alimentăm, prin nepăsare, un astfel de comportament. Îmi pare rău că s-a întâmplat așa ceva. Credeam că liderul AUR, care spune despre el că este o persoană citită și educată, să își aducă aminte măcar de buna creștere, de buna cuviință, de ceea ce îl învață preoții și oamenii de bine. Acest spectacol grotesc, pe care l-a pus în scenă astăzi, la adresa mea nu are cum să aibă ceva pozitiv. Nu voi alimenta ura cu ură! Dar cred că liderul AUR trebuie să fie sancționat pentru ceea ce a făcut astăzi. De aceea anunț că voi depune plângere penală. Cred că ne dorim cu toții o societate civilizată, în care aleșii din Parlament să nu aibă ieșiri cu tentă violentă!”, a anunțat Virgil Popescu luni seara pe pagina sa de Facebook.

El a spus că nu atacul la condiția sa de ministru este ceea ce-și propune să sancționeze, ci violența verbală, instigarea la ură, nesupunerea și comportamentul irațional.

„Comportamentul agresiv pe care l-a avut astăzi liderul AUR George Simion la adresa mea nu are nicio scuză. Vorbim de o formă de violență manifestată în Parlamentul României, la adresa unui ministru. Dar nu contează atât de mult dacă sunt ministru. Vorbim aici de manifestări de violență verbală la adresa altui om, de instigare la ură, la nesupunere, la un comportament irațional. Iar faptul că își legitimează aceste porniri ”barbare” prin suportul cetățenilor, mi se pare un gest abject și o amenințare, pe care nu putem să o trecem ușor cu vederea”, a comentat ministrul Virgil Popescu.

El a făcut trimitere la „numeroase episoade similare în istorie, care s-au finalizat în adevărate traume, care au repercusiuni și în zilele noastre.”

Luni, în plen, urma să fie dezbătută moțiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Moțiunea „Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul 'săptămâna viitoare' Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”, a fost depusă de USR marțea trecută.

Semnatarii moţiunii îi reproșează lui Virgil Popescu că este „un pericol pentru securitatea energetică a României” și că a ratat șansa de a reforma sistemul energetic din România.

AUR și liderul său nu se află la primul derapaj de acest fel.

Recent, în funcția de președinte de onoare al partidului a fost numit Călin Georgescu, un apologet al mișcării legionare din România și a căpăteniei sale, Corneliu Zelea Codreanu, responsabili de numeroase asasinate politice.

Pe 21 decembrie, anul trecut, AUR a organizat un eveniment soldat cu escaladarea porților Parlamentului României și vandalizarea autoturismelor ambasadorilor Japoniei și SUA în România. Protestul a fost condus de copreședintele AUR, George Simion.

În urma acestui eveniment, AUR a fost calificat în presa internațională ca partid de extremă dreaptă.

Într-un comunicat asumat de conducerea partidului, susținut prin două declarații ale liderilor săi, George Simion și Claudiu Târziu, AUR a spus despre Holocaust că este o „temă minoră” și că introducerea studierii Holocaustului în programa școlară face parte din „acțiunea sistematică de subminare a calității învățământului din România”.

Pe tiparul vizitelor făcute odinioară de legionari la diverse sedii de instituții și locuințe ale oamenilor politici, AUR a vizitat una din locuințele președintelui Iohannis și a descins în sediul primăriei din Timișoara.

Într-un discurs susținut la moțiunea de cenzură, Târziu și-a amenințat voalat adversarii politici spunând că „dacă eram legionar, știți cum procedam, da? Așa, doar cu cuvintele.”

Alexandru Muraru, consilierul premierului pentru pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, a fost amenințat de Târziu că va da „socoteală pentru mizeriile pe care le verși în capul AUR”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG