Guvernul României a votat, miercuri, Hotărârea prin care stabilește noile reguli de decontare a banilor de hrană și cazare pentru refugiații ucraineni. Aceștia vor primi sume în funcție de îndeplinirea anumitor criterii.
Pentru prima lună - mai, refugiații vor primi 600 de lei de persoană pentru mâncare și 2.000 de lei de familie sau 750 de lei pentru persoanele singure, pentru cazare, doar pe baza documentului de luare în evidență de către departamentul de emigrări.
Îți mai recomandăm Reportaj | Deznădejde și speranță. Ce am găsit în cel mai mare centru de ajutor al refugiaților ucraineniPentru următoarele trei luni, refugiații vor avea nevoie suplimentar de dovada înscrierii la oficiul de șomaj, în vederea obținerii unui loc de muncă sau să aibă statut de angajat, pentru adulți, și de înscrierea la școală pentru copii.
Pentru ultimele patru luni din an, vor primi bani pentru cazare doar refugiații care pot demonstra că sunt angajați în România și au copiii înscriși în sistemul de învățământ românesc.
- Pentru prima lună, vor primi 750 lei/ lună pentru persoana singură și 2.000 lei/lună pentru o familie, precum și dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 lei/ lună pentru fiecare persoană. Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească este să aibă permis de ședere în România;
- Pentru următoarele trei luni, ca să beneficieze de aceleași sume, refugiații trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a Municipiului București sau, după caz, să fie încadrați în muncă pe teritoriul României și să aibă înscriși copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar, în calitate de preșcolari, elevi sau ca audienți.
- Începând din luna a cincea, până la finalul lui 2023, adică încă aproximativ 4 luni, vor beneficia de ajutor de 750 de lei de cazare pentru persoana singură și 2000 de lei de familie, tot pentru cazare, doar cei care au un loc de muncă și au copiii înscriși într-o formă de învățământ.
Până la finalul lunii aprilie, românii care găzduiau refugiați primeau 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pe zi pentru mâncarea ucrainenilor, asta însemna, în media 2100 de lei pe lună de persoană. Nu existau criterii de acordare.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, la finalul ședinței de guvern, că numărul contractelor de muncă pentru cetățeni ucraineni înregistrate în Revisal ajunse la 7.885 de contracte de muncă la data de 26 aprilie.
Îți mai recomandăm Prahova și București, 1,4 milioane de lei obținute ilegal pe seama refugiaților ucraineniDe asemenea, erau înscriși ca audienți 4.151 de copii - 1.596 preșcolari și 2.555 elevi, în timp ce 1.133 de copii erau înmatriculați în grădinițele și școlile din țara noastră.
Guvernul are restanțe de patru luni la plata banilor pentru cazarea și hrana refugiaților din Ucraina pe vechiul program.
Suportul acordat de stat familiilor care găzduiau ucraineni a fost împovărător pentru bugetul de stat, afirmă inițiatorii documentului prin care erau stabilite noile condiții.
Au plătit în fiecare zi 352.000 lei de la bugetul de stat și au fost nevoiți să scoată din fondul de rezervă al guvernului peste 106 milioane de euro.
Purtătorul de cuvânt al guvernului spune că sumele se ridică la câteva zeci de milioane de euro bani care trebuie decontați.
Pe grupurile de pe social media ale comunităților de ucraineni din România, există deja persoane care se plâng că vor fi date afară din apartamentele unde locuiau sau care fac apel la mila comunității pentru a primi mâncare.
Îți mai recomandăm Surse: Guvernul a rămas fără bani pentru refugiații ucraineni. Plățile sunt sistate deja de trei luni