Procedura pentru ca proiectul elaborat de AEP să între în vigoare este ca el să treacă prima dată prin Guvern, iar apoi va pleca spre Parlament, unde ar putea primi votul final.
Potrivit proiectului, cotizaţiile a căror valoare individuală depăşeşte 3 salarii de bază minime brute pe ţară se vor încasa numai prin conturi bancare, iar partidele politice pot încheia contracte de împrumut având ca obiect sume de bani, în contract prevăzându-se modul şi termenul de restituire a acestora.
Potrivit AEP, proiectul are în vedere asigurarea, consolidarea si creşterea transparenţei şi a integritӑţii ȋn finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.
Îți mai recomandăm De ce nu sunt desecretizate contractele partidelor cu presa: Ciolacu și Ciucă, marii beneficiari ai sistemului toxicPrincipalele prevederi ale proiectului de lege
- Partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României, precum şi de a comunica Autorităţii Electorale Permanente, până la data de 31 mai a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii obţinute în anul fiscal precedent, precum şi lista membrilor de partid care au depus în anul fiscal precedent cotizaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 3 salarii de bază minime brute pe ţară.
- Donaţiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 100 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.
- Donaţiile primite de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 300 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.
- Partidele politice pot încheia contracte de împrumut având ca obiect sume de bani, în contract prevăzându-se modul şi termenul de restituire a acestora.
- Împrumuturile contractate de la persoane fizice vor fi încheiate numai prin acte autentice notariale, sub sancţiunea nulităţii absolute, însoţite de documente de predare-primire. Termenul de restituire nu poate fi mai mare de 5 ani.
- Împrumuturile în bani care nu sunt restituite se pot constitui în donaţii numai cu acordul scris al părţilor.
De asemenea, proiectul mai prevede că sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic într-un an fiscal nu pot depăşi 0,025% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv.
Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 100 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.
Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 300 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv, potrivit proiectului.
După cum Europa Liberă a scris, proiectul va sta în dezbatere publică 30 de zile, moment după care va pleca la Parlament.
„Voi susține orice demers care să asigure independența presei din România. Transparența finanțării publice și întărirea întărirea integrității în domeniul finanțării politice sunt elemente importante în politica liberală”, a fost răspunsul oferit pentru Europa Liberă de Nicolae Ciucă.
În luna noiembrie, președintele Autorității Electorale Permanente spunea într-un interviu la Europa Liberă că se va schimba legea finanțării partidelor, iar toate contractele cu presa vor deveni publice. Site-urile vor fi obligate să marcheze distinct articolele plătite de partide.
Europa Liberă a scris în mod constant, începând din 2021, despre secretomania care a însoțit contractele partidelor cu presa.
PNL și PSD au alocat în ultimii doi ani peste 28 de milioane de dolari pentru a-și promova imaginea în presă. PSD nu a dezvăluit vreodată unde au ajuns banii publici primiți de la bugetul de stat.
Câteva din articolele pe această temă pot fi citite mai jos:
- Agenția confidențială. Fost lider PNL: „Am plătit promovarea pe site-urile Antenelor, Digi24, Realitatea, B1, RTV, Hotnews”
- Secretul lui Ciolacu. 300 de milioane de lei de la partide pentru presă și propagandă
- PSD nu știe/nu răspunde. Ciolacu, Firea, Grindeanu spun că nu știu căror site-uri a plătit partidul 60 de milioane de lei