Greva generală din Educație a ajuns în cea de-a treia săptămână, iar criza este departe de a se fi încheiat. Negocierile dintre sindicaliști și Guvern nu au, deocamdată, niciun rezultat, chiar dacă din punctul de vedere al Executivului, o ordonanță de urgență adoptată rapid ar fi rezolvat problemele ridicate de sindicaliști.
În acest timp, tensiunile în societate generate de greva din educație s-au amplificat.
Părinții și elevii sunt, cel puțin declarativ, alături de protestul cadrelor didactice dar, sunt îngrijorați de posibila amânare a examenelor de Evaluare Națională și, mai ales, de Bacalaureat.
Unii politicieni, în schimb, par interesați de obținerea de capital politic (în anul pre-electoral) și susțin activ una sau alta dintre părțile implicate în conflictul social. Alții, pur și simplu încearcă să-și promoveze propriile platforme.
Îți mai recomandăm Întâlnire la Educație între profesori, elevi și părinți. Greva continuă în școli. Calendarul examenelor naționale rămâne momentan neschimbatCei din partidele aflate la guvernare popularizează deciziile Guvernului, cei din opoziție diseminează mesaje anti-guvernamentale sau de susținere a protestului profesorilor, fie direct, fie prin intermediul unor site-uri de știri fantomă.
Prof. univ. dr. Dumitru Borțun explică pentru Europa Liberă de ce partidele politice se mobilizează cu mesaje în jurul unui eveniment care polarizează deja opinia publică și care nu le aparține. Partidele nu au propriile mesaje interesante, pentru că nu au oameni care să le conceapă, spune el.
„De regulă, partidele politice din România nu au mesaje interesante. Nici pentru tineri, nici pentru intelectuali, nici pentru țărani. Nu au ce să le spună pentru a-i face interesați de politicile lor, de platformele lor.
Apelează din când în când la astfel de evenimente, care sunt deja coapte în societate, opiniile sunt polarizate deja pro sau contra. Se cațără pe o situație stucturată și încearcă să-și construiască un halou de imagine. Cu alte cuvinte, intră în lumina unui eveniment și profită pentru a-și construi propria imagine”, spune profesorul Borțun.
USR, cel mai activ și cu cele mai mari costuri
Între 20 mai și 3 iunie, pe site-ul USR a fost promovată o postare cu mesajul:
„Tot ce trebuie să facă Marcel Ciolacu dacă vrea să rezolve salariile profesorilor este să voteze amendamentele USR privind Legile Educației care prevăd creșterea salariilor profesorilor. Dar, așa cum spune chiar Ciolacu, agenda lor e alta decât agenda românilor. Preocuparea lor e să continue circul și bătaia pe ciolan încercând să fugă de nota de plată a guvernării dezastruoase PSD-PNL.”
Textul e însoțit de o fotografie și un citat al președintelui USR, Cătălin Drulă.
Postarea a fost sponsorizată cu 30.000 de lei și a fost dedicată în special bucureștenilor. A avut mai mult de 1 milion de afișări.
„STOP PENSII SPECIALE! 🛑 Majorați salariile profesorilor!”, este mesajul unei serii de alte 5 postări promovate de USR, în care se face referire la solicitările greviștilor.
În total, partidul condus de Cătălin Drulă a plătit pentru acestea 44.000 de lei.
Și filiale locale ale partidului au publicat postări sponsorizate, pe paginile de Facebook, cu mesaje asemănătoare, dar cu costuri mai mici.
USR Teleorman, de exemplu, contra a 499 de lei, a sponsorizat o postare cu textul: „Specialul Nicolae Ciucă câștigă din pensia specială cât 7 profesori debutanți. PSD și PNL ne spun că nu au bani pentru a crește salariile celor care ne educă viitorul.Pentru pensii speciale au, pentru profesori nu”. Mesajul a fost dedicat aproape exclusiv teleormănenilor.
Liderii partidului, însă, au scos din conturi sume importante pentru ca mesajele lor legate de Educație să ajungă la oameni.
Cătălin Drulă, de exemplu, a plătit din banii partidului 20.000 de lei pentru cinci reclame identice, cu textul „Marcel Ciolacu poate rezolva oricând două dintre problemele reale ale României: pensiile speciale și salarizarea profesorilor. Mai trebuie să și vrea”.
Postările au rulat între 22 și 27 mai și au avut ca țintă, în special, bărbații cu vârste între 35 și 54 de ani din București și alte patru județe mari ale țării.
Președintele USR, Cătălin Drulă, a explicat, la solicitarea Europa Liberă, de ce a decis să plătească pentru promovarea unor mesaje legate de revendicările profesorilor - partidul a promovat soluțiile pentru profesori depuse sub formă de lege de USR în Parlament cu mult înainte de criză.
„USR apelează la publicitatea pe Facebook pentru a ajunge direct la cetățeni, aceasta fiind una dintre puținele căi pe care le avem la dispoziție pentru a comunica corect activitatea politică a colegilor noștri din Parlament și administrația publică locală”, se menționează în răspunsul USR pentru Europa Liberă.
Partidul Național Liberal - „Salariile profesorilor au crescut de astăzi”
Și membrii PNL s-au mișcat repede în contextul crizei din învățământ. Chiar în prima zi de grevă, au sponsorizat o postare în care, într-un clip video scurt, cu muzică veselă în fundal, prezintă imagini de la consultările prim-ministrului Nicolae Ciucă cu sindicatele din Educație. Textul care însoțește imaginile este o declarație lungă a șefului Executivului.
„Singurii care au de pierdut dacă greva se declanșează, în ciuda dorinței noastre de dialog și negociere, sunt părinții și elevii, care de mâine sunt într-o situație extrem de dificilă. Urmează examenul de capacitate și bacalaureatul. Cu aceste lucruri nu avem voie să ne jucăm”, conchide, la finalul comunicatului, președintele PNL, prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Pentru postarea respectivă, partidul a plătit 299 de ei și a vrut să ajungă în special la femeile cu vârsta de peste 55 de ani, din Timiș și București.
Pe 1 iunie, PNL a publicat alte 3 postări sponsorizate, toate cu legătură cu Educația.
„Salariile profesorilor au crescut de astăzi”, anunță una dintre reclamele plătite cu 399 de lei.
„Ordonanța de Urgență adoptată de premierul liberal Nicolae Ionel Ciucă majorează cu 1.000 de lei brut pe lună salariile personalului didactic și didactic auxiliar, în timp ce personalul nedidactic va beneficia de o mărire cu 400 lei brut pe lună”, se explică în continuare. Postarea e însoțită și de un grafic în care este demonstrată creșterea salarială.
Și tot 399 de lei a costat și promovarea unei alte declarații a prim-ministrului Nicolae Ciucă, pe pagina partidului, dedicată în special bărbaților între 35 și 55 de ani, din Capitală.
Postări sponsorizate a avut pe tema grevei profesorilor și premierul Nicolae Ciucă. Două declarații de presă ale sale au fost plătite cu aproximativ 15.000 de lei. Reclamele au rulat, una după alta, în intervalul 17-28 mai.
PNL a plătit și pentru o postare promovată a Ralucăi Turcan. Pe 1 iunie, deputata PNL a urat „La mulți ani copiilor”, după care au urmat aprecieri privind situația din Educație. Reclama a costat 100 de lei și a avut ca public țintă în special femeile de peste 65 de ani.
PSD, reținut în promovări
Spre deosebire de partenerii de guvernare, social democrații nu au sponsorizat postări legate de criza din Educație.
Singurul care a ieșit din rând a fost deputatul Mihai Fifor. Din banii personali, acesta a sponsorizat cu 199 de lei o postare în care militează pentru oprirea grevei, pentru că „Guvernul a răspuns deja celor mai multe dintre revendicările sindicatelor, pentru debutanți, pentru personalul nedidactic și pentru profesori în general, oferind ceea ce permite bugetul țării din acest an”.
Postarea a fost dedicată în special bucureștenilor și arădenilor.
AUR, altă strategie
Partidul condus de George Simion are o reclamă plătită legată de greva profesorilor, care este încă activă. Postarea preia o declarație video a prim-vicepreședintelui AUR, Marius Lulea.
„Profesorii sunt mințiți! Există bani pentru majorarea salariilor!
Au fost bani pentru creșterile salariale pentru primari, pentru președinții de Consilii Județene, s-au dat bani și pentru parlamentari, se dau milioane de euro în fiecare an partidelor politice, dar, cu toate astea, reprezentanții Guvernului PSD-PNL-UDMR le spun profesorilor că nu sunt bani”, susține Lulea în mesajul video.
Reclama a costat 100 de lei, este dedicată bărbaților cu vârsta între 35 și 65 de ani, și a fost plătită din conturile partidului.
Și deputatul AUR Adrian Axinia a transmis un mesaj sponsorizat, tot cu 100 de lei - “CIUCĂ UMILEȘTE PROFESORII! În România sunt peste 350.000 de profesori. Dintre aceștia, 50.000 câștigă doar 2.200 de lei în fiecare lună. Cum să trăiești cu acești bani în condițiile în care prețurile s-au dublat în ultima perioadă?”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
Site-uri fantomă de știri, promovează idei de partid
Mult mai active decât membrii AUR în promovarea contra cost a ideilor partidului au fost, însă, diverse site-uri de știri fantomă, conectate cu partidul. Unele preiau regulat declarațiile AUR, altele sunt în legătură directă cu o firmă despre care există dovezi că a fost plătită de AUR pentru promovare. Este vorba despre mai multe grupuri:
- 1. Criticii.ro, Actiunea.ro, 4media.info, Economiștii.ro, Gazetarii.ro
Toate cele cinci pagini de Facebook au același promotor, aceeași adresă, același număr de telefon de contact.
Promovează, în general contra cost, declarații ale liderilor AUR sau știri despre același partid. Toate au administratori din România și Republica Moldova. Pe paginile de net ale așa ziselor publicații, articolele nu sunt semnate, nu exista nicăieri publicat colectivul redacțional.
Pe toate cele cinci pagini de Facebook au fost promovate, contra cost, articole despre greva profesorilor în care sunt inserate mesaje ale liderilor AUR.
Pentru fiecare promovare s-au plătit maximum 199 de lei.
De exemplu, 4media.info scrie “Greva se rezolvă singură - Liderul PSD și-a luat liber - George Simion: >”, și promovează postarea cu 100 de lei.
Iar Economiștii.ro, preia din declarația lui Marius Lulea, menționată mai sus.
„Au găsit bani pentru pensiile speciale, pentru creșterea salariilor primarilor și parlamentarilor, au găsit bani pentru achiziția de avioane vechi de 40 de ani și pentru achiziția de vaccinuri. Pentru profesori nu sunt bani, să trăiască cu 2.200 de lei.”
Cei care au plătit pentru postări nu figurează cu identitatea reală. În total, în ultimele 30 zile, cele trei pagini de Facebook au plătit, în total, 2.027 de lei, pentru postări sponsorizate.
- 2. 60m.ro, Curierulromanesc.ro
Cele două pagini de Facebook aparțin firmei DGI MultiMedia Design SRL, firmă care s-a ocupat cu propaganda pentru AUR. Este vorba despre administratori din România și Moldova.
Despre legătura dintre AUR și firma respectivă, Europa Liberă a scris aici.
Rețeta postărilor cu bani e aceeași - declarații AUR sau știri despre partid. Iar cele despre criza din Educație preiau aceleași idei ca postările făcute de grupul de pagini de mai sus.
De exemplu, contra a 100 de lei, pagina 60m.ro a promovat între 26 și 31 mai un articol cu titlu: “Nicușor Dan, primarul inutil, bun de nimic al Bucureștiului, nu oferă autorizații pentru manifestațiile profesorilor ”
În total, pentru postările sponsorizate despre greva profesorilor, pe cele două pagini de Facebook s-au plătit peste 1000 de lei.
Spre deosebire de grupul 1, 60m.ro are articolele semnate, iar la Curierul Românesc e prezentată și echipa redacțională. Din ea fac parte George Simion și Claudiu Târziu.
Din raportul depus de AUR privind cheltuielile partidului în 2022, reiese că firma DGI Multimedia Design SRL a primit peste 100.000 de lei din contracte cu partidul.
Banii pentru promovare, din subvențiile partidului sau din surse proprii
Din subvențiile acordate conform legii, în 2022, care au fost de 98,8 milioane de lei, PSD a cheltuit 93,6 milioane. Cei mai mulți bani, 54,8 milioane de lei, adică mai mult de jumătate, au fost investiți în presă și propagandă.
PNL a primit subvenții de 83,7 milioane de lei și a cheltuit 66.4%, adică 55,6 milioane de lei. 70% din cheltuieli, adică 39,3 milioane de lei au fost investite în presă și propagandă.
USR a cheltuit 5,2 milioane de lei din subvenții, pentru propagandă și presă, adică 18% din totalul cheltuielilor din banii de la buget.
AUR a raportat zero la cheltuieli din subvenții la acest capitol.
În afară de USR, celelalte partide nu au răspuns, până în momentul publicării articolului, întrebărilor Europei Libere despre utilizarea grevei din Educație în scop electoral.