Pentru că Facebook a eliminat și el paginile Sputnik din întreaga lume, publicația rusească care transmitea informații în limba română s-a mutat pe Telegram, sub pseudonimul Sputnik 2.0.
Mutarea nu a durat decât o lună. Și de aici a fost închisă, dar nu s-a predat. A redeschis un canal nou, Sptn România, și încearcă să recupereze o parte dintre membri. Foștii semnatari din ziarul Moscovei transmit și ei informații pe canalele proprii de Telegram sau pe Facebook.
Vești din Rusia, noua sursă de informații distribuită de Ambasada Rusiei
Unul dintre cei mai importanți mesageri ai narațiunilor Rusiei de la începutul războiului din Ucraina este un site deschis în 2018.
Veștidinrusia.ro este frecvent distribuit de pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în România sau pe cea de Instagram a Consulatului rus de la Constanța. Site-ul arată în descriere că se bazează, în principal, „pe informațiile furnizate de mass-media din Federația Rusă, încercând să prezinte un punct de vedere direct de la sursă asupra fenomenelor politice, sociale, culturale care se petrec în Rusia de astăzi.”
Domeniul a fost înscris de o persoană fizică în iunie 2018 și este valabil trei ani.
Ziarul online are și o pagină de Facebook asociată, care îl are drept persoană de contact pe vyacheslav.samoshkin45@gmail.com.
Vești din Rusia preia știri din Ria Novosti, Tass, Interfax, Lenta, Rosbalt, Sputnik Internațional sau Russia Today.
În martie 2022, Vești din Rusia a ajuns și pe Telegram, după ce autoritățile statului român au început să închidă site-uri asociate regimului de la Kremlin. Până pe 6 aprilie strânsese 530 de urmăritori.
Site-ul prezintă punctele de vedere ale Federației Ruse și preia postări de pe rețelele de socializare ale unor persoane care se declară pro-Federația Rusă sau de pe site-uri românești care fac același lucru.
Pe 6 aprilie, scrie: „Din presa română: Sorin Ovidiu Vîntu, despre masacrul de la Bucia: 'Putea foarte bine să fie regizat de Zelenski. Suntem iarăși de partea greșită a istoriei'”, iar pe 1 aprilie: „Deputatul PSD Daniel Ghiță: Ucraina nu a avut respect față de România”.
Îți mai recomandăm „Operațiunea specială” din Ucraina | Cum a scos propaganda rusă cuvântul „război” din vocabularul unor româniVyacheslav Samoshkin, persoana care deține site-ul este un poet, jurnalist și membru al Uniunii Scriitorilor din Moscova, vorbitor de limba română.
A transmis pentru organisme de presă din URSS sau Rusia zeci de ani. Conform profilului de LinkedIn, a fost corespondent pentru agenția Novosti și pentru o serie numeroasă de reviste și ziare rusești.
În 2012 a fondat revista Dialogues of the Sea finanțată de Fondul Internațional pentru Cooperare și Parteneriat al Marii Negre și Mării Caspice. În această revistă este publicat în 2012, sub titlul „EXCLUSIV Online: Geopoliticianul mistic Alexandr Dughin face lumea bucăți și apoi o recompune în Dialogul Marilor, fără sa uite arhaica Basarabie” un interviu cu Alexandr Dughin, strategul geopolitic al lui Putin.
Îți mai recomandăm Secretari PCR, parlamentari AUR și avocați promovați de Sputnik, autori ai revistei anti-UE distribuită la TNBÎn 2009, Samoshkin Vyacheslav, fiul lui Ivan şi Nina, a cerut și a primit cetățenia română. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.
Europa Liberă a încercat să ia legătura prin email cu domnul Samoshkin Vyacheslav pentru a afla date despre cine finanțează site-ul Vești din Rusia și care sunt relațiile cu Ambasada Federației Ruse sau Consulatul de la Constanța, dar până la publicarea acestui material nu am primit un răspuns.
Grupurile Telegram
Un alt instrument important de propagare a informațiilor despre poziția Rusiei în războiul din Ucraina, inclusiv propaganda Kremlinului, îl reprezintă mai multe grupuri de Telegram. Acestea au fost activate după decizia de închidere a Sputnik și Russia Today în UE și România.
Inițial, Sputnik, publicația care avea o redacție în limba română, s-a mutat pe Facebook pentru ca apoi platforma de socializare să blocheze și accesul la aceasta. Grupul a migrat pe Telegram unde a fost înființat canalul Sputnik 2.0. Acesta a reușit să strângă 2.590 de abonați până să fie închis pentru că „încalcă legile locale”.
Pe 4 aprilie 2022, la puțină vreme de la închiderea Sputnik 2.0 a fost înființat un nou canal Telegram - Sptn necenzurat care are, trei zile mai târziu, 1.213 urmăritori, cu aproximativ 60 de urmăritori mai mulți ca în ziua precedentă.
Îți mai recomandăm Cum propagă grupurile de Facebook ale AUR propaganda rusăPe canal sunt distribuite clipuri video de la Ria Novosti cu traducere sumară în limba română. Într-unul dintre clipuri, postat pe 7 aprilie, este prezentat un loc de joacă care ar fi din Herson și unde copiii s-ar juca, după invazia rusească. În comentariile de pe canal, un utilizator le atrage atenția că vremea nu se potrivește cu cea pe care o arată aplicațiile meteo.
Un alt canal de Telegram care distribuie informații care au ca sursă propaganda rusă este Inprimalinie.org. Cu 1.812 urmăritori, canalul de Telegram se prezintă ca fiind al blogului jurnalistei Georgiana Arsene și este nefuncțional în acest moment, deși nu se află pe lista de site-uri închise oficial de autoritățile române prin Directoratul Național de Securitate Cibernetică.
Îți mai recomandăm Proiect controversat. Războiul din Ucraina, pretext pentru cenzură? CJI: „Este un precedent extrem de periculos”Alte canale de Telegram care propagă informații pro-ruse aparțin foștilor colaboratori din România ai Sputnik. Bogdan Duca a devenit redactor-șef Sputnik România după moartea lui Dragoș Dumitru. Canalul de telegram al lui Bogdan Duca are 3.536 de abonați. Materialele distribuite pe acesta sunt de pe canalele Sputink Moldova și noul Sputnik România (Sptn necenzurat), după cum precizează chiar acesta. De asemenea, publică și o serie importantă de comentarii personale.
Grupurile de Facebook
Alte două grupuri de Facebook asumate pro-ruse distribuie informații din zona Kremlinului, multe dintre ele propagandistice și nefondate.
Grupul Prietenii lui Vladimir Putin are ca motto „În lumea aceasta există un singur lider adevărat: Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse”, 7.800 de membrii și este administrat de aceeași Georgiana Arsene, fostă ziaristă la Sputnik.
Un alt grup este Prietenia Romania-Rusia/Я ЛЮБЛЮ РОССИЮ, un grup cu 12.800 de membri al cărui administrator este, printre alții, Natalia Muzhennikova, angajat al Ministerul de Externe rus și, în 2019, directorul Centrului Rus de Știință și Cultură din București.
Îți mai recomandăm Kremlin și AUR. „Șansa României este înțelepciunea rusească”