Linkuri accesibilitate

Proiect controversat. Războiul din Ucraina, pretext pentru cenzură? CJI: „Este un precedent extrem de periculos”


Pentru a combate dezinformările, ONG-urile vor monitoriza platformele online și vor trimite către instituțiile publice un raport în care vor face recomandări pentru combaterea știrilor false în contextul războiului din Ucraina.
Pentru a combate dezinformările, ONG-urile vor monitoriza platformele online și vor trimite către instituțiile publice un raport în care vor face recomandări pentru combaterea știrilor false în contextul războiului din Ucraina.

Guvernul ar urma să combată fake news-ul, sursele de dezinformare și propaganda prorusă, în contextul războiului din Ucraina, după ce va primi informații despre știrile false cu impact mare la public de la ONG-urile care le vor detecta cu ajutorul unor algoritmi.

Profit.ro, platforma care a dat informația despre ce vrea să facă Guvernul, a scris că proiectul ONG-urilor în colaborare cu Executivul înseamnă că „cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția ori incompetența e suspect de propagandă rusă în algoritmi propuși”.

Echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relații publice din toate ministerele să desemneze câte un reprezentant într-un grup de lucru și să vină, până vineri, 11 martie, cu observații pe narativele și cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare și în parametrii de analiză, după cum a scris Profit.ro.

Informația că Guvernul face o platformă care va scana dezinformări în online, iar cine asociază guvernanții cu corupția ori incompetența e suspect de propagandă rusă, a inflamat opinia publică.

Ce spune inițiatoarea proiectului de combatere a fake-news-ului

GlobalFocus Center este organizația care a avut inițiativa unui mecanism de monitorizare a informațiilor false care devin virale. GlobalFocus Center este un centru independent de studii internaționale.

Oana Zamfir Popescu, directoarea de la GlobalFocus Center, spune pentru Europa Liberă că ideea a pornit tocmai de la deficiențele de comunicare ale guvernului, care deja în doar câteva zile de criză în Ucraina au dus la probleme reale precum blocarea birourilor de pașapoarte, înghesuială la pastilele de iod sau cozile de la benzină.

„În toate aceste zile, noi am încercat să le semnalăm celor cu care am colaborat de-a lungul timpului să iasă cu o poziție, că e nevoie să combată rapid o informație falsă, greșită, până nu se viralizează în spațiul public. Și atunci am zis să le punem la dispoziție un instrument de măsurare a acestor narative false, ca să nu creadă că e părerea noastră”, a spus Oana Popescu Zamfir.

GlobalFocus Center arată că va folosi două aplicații - Pulsar și CrowdTangle - cu ajutorul cărora va identifica temele prioritare de discutie în spațiul public.

„Aceste aplicații sunt în uz de ani de zile și poți să faci monitorizare de media online și social media, introduci niște termeni de căutare. Chestia asta va fi făcută 100% de noi, nu există și nici nu va exista vreo formă de lucru cu Guvernul, nici nu va exista vreo formă de finanțare. Guvernul nu e singurul beneficiar. Noi vom adresa aceste recomandări altor instituții, de pildă Consiliului Național pentru Refugiați, Organizației pentru Migrație, unor confederații patronale”, explică Oana Popescu Zamfir.

Oana Popescu Zamfir spune că proiectul de monitorizare a dezinformărilor nu are nicio finanțare deocamdată.
Oana Popescu Zamfir spune că proiectul de monitorizare a dezinformărilor nu are nicio finanțare deocamdată.

Aceasta mai spune că nu există în momentul de față niciun protocol cu Guvernul, pentru că nu este singurul beneficiar. Singurele instituții cu care a avut o întâlnire virtuală au fost Cancelaria Primului Ministru și Departamentul pentru Situații de Urgență.

„Dar va exista cu siguranță un protocol pe care îl vom semna cu beneficiarii, și sigur cu Guvernul, tocmai că vrem să fie foarte clar că noi ne facem treaba noastră absolut independent, iar guvernul poate să asculte de recomandările noastre sau să le ignore. Nu avem nicio obligație unii față de alții”, a mai spus Oana Popescu Zamfir.

Lt. Col. Daniel Nistor, detașat la Guvern: Trebuie văzut ce produs este și abia apoi ce se va întâmpla

După cum a scris Profit.ro, cel care va strânge toate narativele/temele de la comunicatorii din instituțiile publice este lt. col. Daniel Nistor, de la relații publice MApN, care acum este detașat la Guvern.

Contactat de Europa Liberă, lt. col. Daniel Nistor spune că este o inițiativă a GlobalFocus, care va fi concretizată sub forma unor produse care conțin niște recomandări în domeniul combaterii dezinformărilor și știrilor false.

„Adică ei dau un produs de care noi ținem sau nu ținem cont. Nu ni-l trimit numai nouă, pot să îl trimită oricui vor. Întâi trebuie să vedem ce produs vor face ei, ca apoi să vedem ce vom face cu produsul respectiv. Nu e nimic stabilit”, a spus Daniel Nistor.

Locotenent colonelul spune că oamenii de comunicare din instituții vor contribui cu exemple de știri false care circulă despre instituția lor.

„Fiecare să vină cu experiența specifică și să spună de ce s-au lovit: `astea sunt știrile false care circulă despre instituția asta`. Cei de Global Focus au spus că vor face o platformă, vor rula niște programe și vor ieși cu un produs, în care vor face niște recomandări. Trebuie văzut ce produs este și abia apoi ce se va întâmpla. Nu vrea nimeni să îngrădească libertatea presei. La momentul ăsta e o inițiativă a GlobalFocus”, a mai spus Daniel Nistor.

Guvernul: Proiectul este inițiat de societatea civilă, iar Guvernul nu a cerut monitorizarea vreunui termen specific

Într-un răspuns către Europa Liberă, Guvernul susține că „este deschis cooperării cu reprezentanții societății civile cât timp rezultatul cooperării este în interesul și beneficiul cetățeanului”.

„Activitatea grupului este independentă de funcționarea și structurile Guvernului, produsele primite urmând a fi analizate și, eventual, valorificate. Proiectul este inițiat de societatea civilă, iar Guvernul nu a cerut monitorizarea vreunui termen specific”, se arată în răspunsul Guvernului.

CJI: „Este un precedent extrem de periculos să pui etichete și să pui presa critică la fakenews”

Organizațiile neguvernamentale care se ocupă de libertatea de exprimare nu sunt de acord cu folosirea unor astfel de instrumente pentru detectarea știrilor false.

Cristina Lupu, directoarea de la Centrului pentru Jurnalism Independent, spune că nu este democratic ca un guvern să folosească astfel de metode.

Cristina Lupu, directoarea de la Centrul pentru Jurnalism Independent, spune că monitorizarea trebuie făcută transparent.
Cristina Lupu, directoarea de la Centrul pentru Jurnalism Independent, spune că monitorizarea trebuie făcută transparent.

„Este un precedent extrem de periculos să pui etichete și să pui presa critică la fakenews. Este dreptul oricărei organizații neguvernamentale să facă ce activități are în mandat, dar în momentul în care decid un mecanism asumat guvernamental întregul demers trebuie asumat cu maximă transparență”, a spus Cristina Lupu.

ActiveWatch nu mai colaborează la proiect

Nominalizată în articolul din Profit.ro, organizația ActiveWatch spune că în ultima săptămână a participat la discuții cu privire la formarea mecanism prin care societatea civilă și Guvernul să colaboreze pentru o copmunicare corectă și transparentă a autorităților în contexul invaziei din Ucraina. Însă, această colaborare era în regim de voluntariat, fără afiliere guvernamentală.

Vineri, ActiveWatch a ieșit cu o poziție publică în care arată că nu a susținut, nu susține și nu va susține cenzura guvernamentală.

În același timp, ONG-ul susține că a evaluat greșit posibila colaborare în acest proiect și a decis să înceteze „orice comunicare cu entitățile implicate în această platformă”.

Mai mulți jurnaliști au luat poziție față de această inițiativă și semnează o scrisoare în care cer Guvernului să nu instituie „Ministerul Adevărului” în numele protecției împotriva dezinformări.

Politicienii nu sunt de acord cu monitorizarea online-ului

Politicienii din partidele aflate la guvernare și în opoziție au luat și ei poziție. Marcel Ciolacu a scris pe Facebook că „PSD nu va fi niciodată de acord cu propunerea făcută dlui Arafat de către `societatea civilă`”.

Dacian Cioloș susține că e nevoie de luptă cu dezinformarea și propaganda rusă, dar „asta nu înseamnă să ne folosim de războiul din Ucraina pentru a introduce cenzura pe criterii subiective”.

Ludovic Orban, fost președinte al PNL, a scris pe Facebook că dacă este adevărat, atunci „oficialii guvernamentali au luat-o razna complet”.

În algoritmii propuși ar urma să fie suspectată de propagandă prorusă orice știre în care președintele, premierul sau guvernul sunt considerați corupți sau incompetenți”, a scris Ludovic Orban.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG