Protestul a fost anunțat pe Facebook, sub titlul „Lapușcărie”, iar printre organizatori sunt menționați Iosefina Pascal, despre care G4Media scrie că este promovată de Antena 3 și Sputnik, și ONG-ul OCHR. Pe pagina evenimentul este menționat, printre coorganizatori, și avocatul Gheorghe Piperea, cu toate că el a menționat pe pagina sa de socializare că intenționează doar să participe.
În opinia organizatorilor, „nimic nu justifică adoptarea unei asemenea forme de dictatură medicală, nici dacă epidemia făcea zeci de mii de victime, nu 1000”.
Datele oficiale arată că, în România, cazurile de coronavirus sunt pe un trend ascendent, sâmbătă înregistrându-se un nou record de cazuri noi înregistrate în 24 de ore: 698.
Totuși, protestatarii, veniți în Piața Victoriei, contestă existența coronavirusului și nu poartă măști, nici nu păstrează distanțarea fizică și socializează în grupuri mari.
Oamenii adunați în Piața Victoriei strigă „Libertate”, „Demisia! Demisia”, „Noi nu suntem o nație de sclavi”, „Jos Guvernul!”, „Jos Dictatura” și „Jos Arafat!”.
Jandarmeria Capitalei a anunțat, duminică seara, că la protestul din Piața Victoriei au fost date 13 amenzi pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a epidemiei, informează Mediafax. Potrivit autorităților, „pe timpul stării de alertă, organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații sau orice alte întruniri sunt interzise”.
Echipele Jandarmeriei Capitalei au discutat cu persoanele prezente la protest, cărora le-au adus la cunoștință prevederile legale și măsurile care vor fi luate în cazul nerespectării acestora.
Până în prezent, au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 16.500 de lei pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de Covid-19.
Sâmbătă, premierul Ludovic Orban i-a îndemnat pe români să nu participe la mitingul anunţat pe reţelele de socializare pentru acest weekend în Piaţa Victoriei din Bucureşti, subliniind că aceştia „se pun pe sine în pericol” şi „se situează făţiş împotriva unor reglementări legale”, scrie Agerpres.
Îți mai recomandăm PSD, despre amânarea legii privind carantina: Nimic nu poate justifica legiferarea făcută pe picior
„Sunt convins că Ministerul de Interne este gata să ia toate măsurile. Eu îi îndemn pe oameni să nu iasă la astfel de mitinguri, care, sincer, nu transmit nimic, se pun pe sine în pericol şi se situează făţiş împotriva unor reglementări legale. Portul măştii este stabilit prin lege ca fiind obligatoriu în spaţii închise. Sigur că, dacă ies afară, nu poţi să-i obligi să poarte masca. E o adevărată campanie, care este derulată din foarte multe surse, o campanie care se vede că este organizată, finanţată şi este o campanie care este împotriva intereselor fundamentale ale cetăţenilor români. Sănătatea este bunul cel mai de preţ al omului. Îi rog pe români să-şi apere sănătatea, atât sănătatea lor, cât şi sănătatea semenilor lor, în primul rând al celor pe care-i iubesc”, a declarat, în urmă cu o zi, Ludovic Orban.
Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost adoptată, luni, de Guvern, după ce Curtea Constituțională a decis că internarea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în spitale este contrară Legii Fundamentale.
Proiectul de lege a fost adoptat joi de Camera Deputaților, iar Senatul urma să dea, sâmbătă, votul final. Votul a fost amânat pentru luni.
Premierul Ludovic Orban a replicat, sâmbătă, că amânarea adoptării acestei legi, crește cu „fiecare zi în care nu este adoptată” riscul de răspândire a noului coronavirus. El a mai precizat că legea reprezintă un instrument „vital” pentru buna gestionare a pandemiei.
„Nu pot să înțeleg de ce PSD se încăpățânează să tragă de timp, să ne pună în pericol și să nu ia aceste decizii vitale pentru viața românilor”, a spus, sâmbătă, premierul Orban.