Proteste ale angajaților din instituții de stat, nemulțumiți de legea pensiilor și „inechitățile” salariale din sistem

Angajați și sindicaliști din toată țara au protestat față de salariile mici și prevederi din legea pensiilor.

Angajații din direcțiile de sănătate publică și casele de pensii din țară, alături personalul din TESA din spitale, cer salarii mai mari. De asemenea, sindicaliștii din confederația Meridian au protestat față de legea pensiilor și cea de reducere a cheltuielilor bugetare.

Angajați din Agenții Județene, Direcții de Sănătate, spitale au protestat joi față de ceea cei ei numesc „inechități salariale”, transmite Agerpres, și au cerut majorări de salarii.

„(...) Se vehiculează diferenţe de salarii dintre cei de la ANAF şi cei de la Casa de Sănătate. Noi facem parte dintr-o familie ocupaţională şi nu cred că este moral să fie aşa diferenţe mari de salarii”, a declarat liderul sindical din AJOFM Mureş, Mircea Popovici.

Printre nemulțumirile angajaților sunt lipsa sporurilor, inechitățile de salarizare între domenii bugetare ca finanţe, sănătate, administrație, supraîncărcarea și lipsa de personal.

Acțiuni de protest au fost în județele Mureș, Brașov, Timiș, Gorj, Buzău sau Satu Mare, transmit Agerpres și News.ro. Protestele au luat forma unor întreruperi ale lucrului timp de o oră sau două ore.

Angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii Timiş au participat la a doua zi consecutivă de proteste spontane. Ei au încetat lucrul şi au ieşit în faţa instituţiei cu pancarte care cer majorarea salariilor, scrie News.ro.

Îți mai recomandăm Guvernul scoate bani din fondul de rezervă pentru salariile din ministere și instituții publice

La Buzău, angajaţii Casei Judeţene de Pensii au protestat în faţa instituţiei, cerând salarii mai mari, la nivelul celor încasate, de exemplu, de angajaţii ANAF ori de colegii din Casa Naţională de Pensii.

„Una din nemulţumirile noastre este legată de salariu, salariu care nu a mai fost modificat din 2018. Vorbim şi de nişte inechităţi între salariile noastre şi cele ale colegilor de la Casa Naţională ori de la ANAF. Pe de altă parte, volumul de muncă pe care Casa de Pensii îl desfăşoară este extrem de mare, încadrări nu au mai fost făcute. Orele suplimentare neplătite au devenit la ordinea de zilei în rândul colegilor mei”, a declarat unul lider de sindicat, transmite News.ro.

La nivel național, Confederația Sindicală Națională Meridian a organizat un protest în fața Guvernului împotriva Legii pensiilor și a măsurilor fiscal-bugetare.

Sindicaliștii din diverse domenii s-au arătat nemulțumiți de lipsa de dialog social și nerespectarea legilor care ar trebui să îmbunătățească condițiile de viață și de muncă ale salariaților și pensionarilor.

Îți mai recomandăm PNL și PSD au bătut palma pe legea pensiilor. Proiectul intră la adoptare în Parlament