Linkuri accesibilitate

PNL și PSD au bătut palma pe legea pensiilor. Proiectul intră la adoptare în Parlament


Marcel Ciolacu And Nicolae Ciucă
Marcel Ciolacu And Nicolae Ciucă

PSD și PNL au căzut de acord pe legea pensiilor și ambii lideri de partid susțin că „au fost clarificate” toate aspectele, fiecare prin câte o postare pe pagina proprie de Facebook și nu printr-o declarație comună a celor doi lideri ai coaliției de guvernare.

După reuniunea cu partenerul de guvernare, președintele PNL, Nicolae Ciucă a anunţat că „au fost clarificate toate elementele legate de sustenabilitatea finanțării măsurilor cuprinse în noua lege a pensiilor”.

Președintele PNL nu a oferit detalii suplimentare după ce aproape o săptămâna coaliția a fost pusă pe jar din cauza deciziei social-democraților de a majora pensiile cu 40%.

Și președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, susține că au fost clarificate „toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare”, fără a oferi vreun detaliu legat de nemulțumirile afirmate de liberali până acum sau de modalitatea prin care acestea au fost satisfăcute.

„Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

De altfel, legea pensiilor intră marți la vot final în Senat, potrivit unei decizii luate luni de biroul permanent al Senatului.

Proiectul de lege inițiat de guvernul Ciolacu va fi dezbătut marți dimineață în comisiile de specialitate, iar marți la ora 17.00 va intra la vot în Senat. Urmează Camera Deputaților pentru dezbateri și votul final.

Ciucă susține că au mai discutat ca în legea bugetului pe 2024 prioritatea la finanțare să o aibă Sănătatea și Educația și continuarea investiţiilor, întâietate având banii care vor fi alocaţi celor trei mari linii de finanţare - Programul Naţional „Anghel Saligny”, Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi proiectele derulate prin Compania Naţional de Investiţii (CNI).

„Am analizat, de asemenea, reorganizarea internă a ministerelor, primele două vizate fiind cel al Agriculturii şi cel al Mediului. Se urmăreşte flexibilizarea proceselor de decizie, pentru ca structurile instituţionale să devină mai eficiente, cheltuind mai puţini bani publici. În acelaşi registru, am discutat despre îmbunătăţirea colectării. Astfel, împreună cu premierul Marcel Ciolacu vom semna şi depune în Parlament un proiect de lege privind combaterea evaziunii fiscale”, a scris președintele PNL pe pagina sa de Facebook.

Coaliția PSD-PNL s-a reunit luni, la Vila Lac pentru a găsi soluții la scandalul declanșat de creșterea pensiilor, decisă de PSD și aprobată cu jumătate de gură de PNL, și de racolarea primarilor liberali de către social-democrați.

Anunțul întrunirii coaliției a fost făcut de prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan. Deși Liberalii au criticat decizia PSD de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie, dar nici nu au spus explicit că se opun acestei decizii.

„Astăzi am cerut şedinţă în coaliţie (...). Vom merge în coaliţie, cei de la Ministerul Finanţelor ne vor prezenta de unde pot să aducă aceşti bani, pentru că este important să ştim dacă există vreo posibilitate de a aduce bani doar pe combatere a evaziunii, pentru că pe taxe şi impozite, cu riscul să aruncă guvernarea în aer, adică să rupem orice discuţie cu PSD, nu acceptăm. PNL nu acceptă niciun fel de prosteală cu vreo creştere de taxe şi impozite. Ajunge!”, a spus prim-vicepreşedintele PNL, citat de News.ro.

Noua lege a pensiilor prevede majorarea cu 40% a fondului de pensii în 2024. Efortul bugetar este enorm, spun economiștii. Ei avertizează că banii nu pot fi găsiți decât prin măsuri care pot destabiliza economia națională: majorări de taxe și impozite și împrumuturi. Măsuri care duc la inflație.

Noua lege va crește cheltuielile cu pensiile publice cu 30 de miliarde lei în 2024 față de 2023, potrivit calculelor Băncii Mondiale (BM). Ministerul Muncii a publicat un impact chiar mai mare, de peste 55 de miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a fost de acord cu forma legii în anumite condiții, care urmăresc creșterea veniturilor la buget și scăderea cheltuielilor.

Ciucă: PNL va susţine proiectul privind noua lege a pensiilor

Președintele PNL, Nicolae Ciucă a declarat luni, înainte de ședința coaliției PSD-PNL că liberalii vor susține noua lege a pensiilor și a dat asigurări că nu doar la modul declarativ.

El a amintit că în mandatul său de premier a crescut punctul de pensie de la 1.265 lei punctul de pensie la 1.785 lei. Începând cu 1 ianuarie, a spus el, va fi aplicat procentul de indexare a pensiilor cu rata inflaţiei de 13,8%.

„Am avut o şedinţă executivă a PNL, am avut o întâlnire şi cu miniştrii PNL, iar acum ne pregătim să mergem la întâlnirea de coaliţie. PNL, aşa cum am anunţat şi dăţile trecute, va susţine proiectul privind noua lege a pensiilor, nu doar la modul declarativ. Ştiţi foarte bine că am mărit pensiile, în ultimii trei ani, de trei ori. Efectiv, pe mandatul meu, de la 1.265 lei punctul de pensie la 1.785 lei, ca atare, începând cu 1 ianuarie, vom aplica acel procent de indexare a pensiilor cu rata inflaţiei de 13,8% şi noua lege a pensiilor, de la 1 septembrie”, a declarat Nicolae Ciucă, luni la sediul PNL.

El a spus că România nu poate veni cu „încă o povară” pentru mediul de afaceri și că „nu ne permitem ca anul viitor să mai creştem taxe şi impozite”.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareş Bogdan, a spus luni, înainte de ședința coaliției că PNL nu acceptă „niciun fel de prosteală cu vreo creştere de taxe şi impozite”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG